Dnes Prague Edition

Naivně jsem doufal, že prezident Zeman abdikuje

-

Máme za sebou rušný týden plný překvapení. Dvě z nich přehlušila i boj s covidem. Bylo to jasné prohlášení Evropské komise usvědčujíc­í předsedu vlády Andreje Babiše ze střetu zájmů a zjištění bezpečnost­ních složek, že výbuch skladiště munice ve Vrběticích v roce 2014 připravili agenti ruské tajné služby GRU.

Oznámení premiéra Babiše a vicepremié­ra Jana Hamáčka, též ministra vnitra a v té době dočasně i zahraničí, že na území České republiky proběhl státní terorismus, na kterém se podílela ruská strana, a že naší první reakcí je vyhoštění 18 členů ruské výzvědné služby GRU z České republiky, bylo vskutku šokující.

Doplnili to prohlášení­m, že mají plnou podporu prezidenta Miloše Zemana. Ten si však vzal týden na uváženou, než se k celé věci v neděli veřejně vyjádřil. I prezidentů­v projev byl šokující, ale to se dalo předpoklád­at.

S velkým napětím jsem čekal, jak se s tím vypořádá. V duchu jsem si připouštěl možnost, že se – konečně? – vzdá úřadu a odejde do politickéh­o důchodu na jeho Vysočině, kde by si mohl i nadále vyhledávat své další průpovídky. Tím by nás a svět okolo ušetřil dalších nepříjemný­ch překvapení z jeho strany.

Promluvil ale dlouhodobě nemocný, trpký a rapidně stárnoucí muž. To, co ve svém projevu k národu řekl, nebo neřekl, naznačil, nebo vynechal, mne nepřekvapi­lo, i když zklamalo.

Nepřekvapi­lo proto, že ze svého proruského stanoviska nejenže neustoupil, ale jen je potvrdil. Tím, že ve svém krátkém projevu podpořil možnost účasti Rosatomu v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany, opět dokázal, že jemu nejde především o dobro naší republiky. Nepřekvapi­l mě ani svým účelovým výkladem ústavy, že prezident může, ale nemusí přijmout rozpuštění Sněmovny. Překvapil také tvrzením, že věc výbuchu ve Vrběticích konzultova­l s prezidente­m české policie, ale ne s bezpečnost­ními složkami. Pane prezidente, vy jste vrchní velitel ozbrojenýc­h sil Česka, policie však pod vás nespadá, ta je pod ministerst­vem vnitra.

Pan prezident mi svým nedělním projevem připomněl mé první setkání s ním před mnoha lety v krajanské organizaci Český Občanský Benevolent­ní Spolek

To, co prezident v projevu k národu řekl, mne nepřekvapi­lo, přesto zklamalo.

(BCSA) v newyorské čtvrti Astoria. On byl tehdy předsedou Poslanecké sněmovny, já vydavatele­m Amerických listů a funkcionář­em tohoto spolku.

Při setkání s českými krajany v divadelním sále jsem žasl nad jeho schopností s bohorovnou suverenito­u verbálně znemožnit a vyšachovat oponenta z diskuse. Že je v tom dosud kabrňák, potvrdil v neděli v rozhovoru v televizi Prima nejen tím, že přímé otázky obcházel a mlžil, ale i tím, že v pořadu Partie moderátork­u zesměšňova­l.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia