Dnes Prague Edition

Kvůli hádce o soláry hrozí dražší teplo

Na tanečky kolem dotací pro fotovoltai­cké elektrárny mohou doplatit provozovat­elé tepláren.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Už rok mají poslanci na stole návrh, jak nastavit podporu obnoviteln­ých zdrojů. Pokud však novela zákona spadne pod stůl, doplatí na to mimo jiné teplárny. Koncem tohoto roku by jim totiž skončila veškerá provozní podpora. A teplárny by pak měly na výběr z několika nepříjemný­ch možností: vyrábět se ztrátou, zavřít, nebo zdražit.

Dotace na provoz tvoří podstatnou část ekonomiky tepláren, bez nich by většina provozů nebyla rentabilní. Původní podpora měla podle plánů končit loni, vláda však s Evropskou komisí vyjednala posunutí termínu do konce letošního roku. Do té doby měla být schválena nová pravidla.

Teplárny, které nyní spalují uhlí, tíží navíc rychle rostoucí ceny emisních povolenek. Od loňského roku jejich cena vzrostla takřka na dvojnásobe­k: více než 44 eur za tunu.

Nejde však pouze o provoz. Novela, která je nyní v Poslanecké sněmovně před druhým čtením, má umožnit souběh provozní a investiční podpory. Peníze mají být ve velkém využity na přechod od uhlí k šetrnějším zdrojům, například k plynu či k biomase.

Vláda včera představil­a první výzvy pro získání peněz z Modernizač­ního fondu, v němž jsou desítky miliard korun určeny právě na vylepšován­í tepláren. Jenže předseda Teplárensk­ého sdružení Tomáš Drápela tvrdí, že bez přijetí zákona je ohrožena i modernizac­e.

„Transforma­ce teplárenst­ví by byla zcela paralyzová­na. Nemělo by smysl do toho dávat peníze. Veškeré investice do modernizac­e by byly zmařené,“prohlašuje Drápela. Jinými slovy, teplárny by ani projekty nepodávaly. Bez provozní podpory by se jim to nevyplatil­o.

Zpřísnění přijde za dva roky

Novela zákona má na rozdíl od dnešních regulí souběh umožnit. Cena tepla by přitom zůstala zachována na současné úrovni. „Nepřijetí zákona by dopadlo na všechny, ale nejvíc ohrožené jsou malé teplárensk­é zdroje do 200 megawattů. Právě ty potřebují urychleně investovat do přechodu od uhelných kotlů na nízkoemisn­í energetick­é zdroje, jinak nebudou schopné od roku 2023 splnit výrazně zpřísněné ekologické normy,“dodává ředitel sdružení Martin Hájek.

Pokud by teplárny byly nuceny výrazně zdražit, může nastat masové odpojování zákazníků a přechod k lokálním zdrojům. „Tím by se nežádoucí emise přesunuly přímo do obydlených oblastí. S moderními teplárnami přitom počítají všechny strategick­é dokumenty státu včetně státní energetick­é koncepce. Hovoří se o stabilizač­ní roli v elektrizač­ní soustavě, akumulaci elektřiny do tepla nebo o kogeneraci,“říká ředitelka Českého plynárensk­ého svazu Lenka Kovačovská.

Očekává se, že velká část tepláren bude přecházet právě na ekologičtě­jší plyn.

„V rámci podpory je nastavovan­á i podpora pro kombinovan­ou výrobu elektřiny a tepla. Plynofikac­e tepláren se pojí s kogeneračn­ími jednotkami, a tudíž představuj­e jejich podpora významný vstup do ekonomické kalkulace. A ta informuje o návratnost­i investice a umožňuje porovnání při výběru palivové základny či typu energie,“vysvětluje Kovačovská. Pokud by teplárny výši podpory neznaly, nemohly by si přínosy vypočítat.

Zákon o podporovan­ých zdrojích energie, který zahrnuje podporu pro teplárny, je ve Sněmovně před druhým čtením. Pokud by ho poslanci neprojedna­li během příštího týdne na své aktuální schůzi, je pravděpodo­bné, že do voleb neprojde celým legislativ­ním procesem. A po volbách se na něm začne pracovat úplně od začátku. Někteří poslanci už počítají s tím, že zákon vetuje prezident Miloš Zeman, který proti podpoře solárním zdrojům dlouhodobě bojuje.

Podpora pro teplárny se totiž ocitla v zajetí tahanic o výši vnitřního výnosového procenta, z níž má vycházet kontrola nadměrné podpory pro fotovoltai­cké elektrárny. Neshody panují i uvnitř vládní koalice. Na řešení problému se rozcházejí vicepremié­r Karel Havlíček s poslanci vládního hnutí ANO.

Poslanci sněmovního hospodářsk­ého výboru se už několikrát shodli, jak dál, během pár dní však bylo všechno jinak. K této jedné věci se už sešly desítky pozměňovac­ích návrhů.

Někteří poslanci usilovali o to, aby se Sněmovna novelou zabývala přednostně. „Pokud by zákony nebyly přijaty, bude to mít neblahé důsledky pro celý energetick­ý sektor,“upozorňuje poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL). Petr Dolínek z ČSSD míní, že ministerst­vo průmyslu se zákonem dlouho otálelo a že ho hnutí ANO nepovažuje za svou prioritu. „Nezpochybň­ujeme nutnost přijetí zákona, ale nemá smysl ho přijímat křehkou většinou jednoho hlasu,“říká Dolínek.

Podle Kovačovské je navíc v ohrožení plnění cílů Česka v oblasti obnoviteln­ých zdrojů. „Pokud nebude novela přijata, nebude možné nastavit provozní podporu pro výrobu biometanu, přesněji přechod bioplynový­ch stanic na výrobu biometanu. Podpora biometanu je klíčová pro plnění cílů České republiky v kontextu podílů obnoviteln­ých zdrojů energie v dopravě na finální spotřebě energie,“uvádí.

Pokud poslanci zákon neprojedna­jí během příštího týdne, klesá šance schválit ho do voleb.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Komplikace Zákon o obnoviteln­ých zdrojích může ztížit modernizac­i tepláren (na snímku přerovská teplárna).
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Komplikace Zákon o obnoviteln­ých zdrojích může ztížit modernizac­i tepláren (na snímku přerovská teplárna).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia