Dnes Prague Edition

Bílá nemoc vrcholí křehce i drtivě

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

S velkou úctou k předloze nastudoval­o Městské divadlo Mladá Boleslav Čapkovu Bílou nemoc. Speciálně pro online prostor ji zrežíroval zdejší umělecký šéf Petr Mikeska.

Divák, který se v pátek podíval na první uvedení počinu na hraně filmu a divadla, může podotknout, že možná až s velkou úctou. Na Čapkově klasice jsou totiž znát roky a v místech, kde je text příliš doslovný, se mohlo v nejnovější­m nastudován­í slovem trochu šetřit. Proč si Mladoboles­lavští vybrali Bílou nemoc nyní, je více než jasné. Čapkovi pomohly vykreslit hrůzy pandemie v třicátých letech ještě dostatečně živé vzpomínky na španělskou chřipku. Mikeska se svým týmem ovšem nezapomíná ani na rovinu, kterou se autor do díla snažil dostat přednostně. Neurčitou válečnou hrozbu zde zpříma pojmenováv­ají dobové mapy a plakáty na zdech.

Co se formy týče, povedlo se zdejšímu ansámblu natočit svižné a svěží dílo, které provede diváky celým divadlem. Ač se místy využívá až příliš okatých filmových triků, vznikl zajímavý počin využívajíc­í filmařský jazyk k čisté divadelní tvorbě.

Mezi herci zaujme především Thálií oceněný Radim Madeja, kterému se do hlavní role doktora Galéna podařilo dostat nespecifik­ovatelnou tajemnost a neurčitost. Jedním z vrcholů večera tak činí svou finální debatu s Maršálem (Martin Hrubý).

Po očekávaném závěru s rozvášněný­m davem si Mikeskův tým dovolil diváka překvapit naopak nečekanou hudební tečkou. Slova z básně Josefa Čapka Ráno, kterou dramatikův bratr napsal už v Bergen-Belsenu, dodávají celkovému počinu poutavý a zdrcující závěr.

I přes vysloveně křehké podání Kateřiny Suchanové.

 ?? Foto: M. div. Ml. Boleslav ?? Bílou nemoc zdobí portrét od Jana Kašparce.
Foto: M. div. Ml. Boleslav Bílou nemoc zdobí portrét od Jana Kašparce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia