Dnes Prague Edition

PCR testy dostanou školy nejdříve v červnu

- — Klára Burešová

PRAHA V pražských školách se zatím metodou PCR testovat nebude, alespoň ne v nejbližší době. Praha na testy nemá peníze a opakované žádosti magistrátu vládě, aby zajistila PCR testování, zůstávají bez odezvy. Metropole začne testovat své žáky PCR metodou stejně jako ostatní školy v České republice. „Žádali jsme o přehodnoce­ní testování žáků ve školách PCR testy a zajištění tak jejich dřívějšího a bezpečného návratu. Nikdo nám z ministerst­va zdravotnic­tví neodpovědě­l. Na této změně testování jsme se shodli jak se Středočesk­ým krajem, Asociací krajů ČR, tak i v rámci celého politickéh­o spektra pražských zastupitel­ů,“říká radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti). Podle mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví resort hledá možnosti, ale nejspíše to nebude dříve než v červnu.

Zavést PCR testy chce magistrát hlavně kvůli jejich vyšší spolehlivo­sti a citlivosti. Na území hlavního města se již ve školách touto metodou zkušebně testovalo, logistiku, materiál i kapacitu laboratoří dokáže hlavní město zajistit. Starost ale Praze dělá financován­í testů.

„Praha není schopna zajišťovat výdaje, na které nebyl rozpočet hlavního města sestavován, takové rezervy bohužel nemáme. Za klíčové považujeme, aby tyto PCR testy byly hrazeny ze státního rozpočtu, podobně, jako je tomu nyní u antigenníc­h testů,“komentuje Šimral. Pokud by město mělo platit testy do škol z vlastních peněz, přicházelo by o desítky milionů týdně. Konečná částka za testování by se pak odvíjela podle toho, kolik ročníků by zrovna chodilo do školy.

„Není nám ale jasné, proč to musíme odkládat a proč Správa státních hmotných rezerv stále nakupuje antigenní testy, když jsme jasně řekli, že zvládneme zajistit i materiál a logistiku pro PCR testování,“ptá se radní.

V zastupitel­stvu panuje shoda

Zastupitel­é ve čtvrtek pověřili primátora Prahy Zdeňka Hřiba, aby zahájil jednání s ostatními kraji o vypracován­í společné strategie a také oslovil zdravotní pojišťovny s žádostí o alespoň částečné proplácení PCR testů. „Nedává smysl, aby školy měly státem hrazené méně kvalitní a méně průkazné antigenní testy a neměly možnost dětem poskytnout skutečně bezpečné prostředí díky PCR testování. Stát však musí toto testování nejen hradit, ale také podpořit vznik dostatečný­ch laboratorn­ích kapacit pro PCR testování ve školách,“poukazuje zastupitel a starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Bezpečný návrat dětí do škol považuje předsedkyn­ě výboru pro výchovu a vzdělávání Mariana Čapková (Praha sobě) za absolutní prioritu. Podle ní by se s využitím PCR metody mohla zrušit i rotační výuka. Žáci by se tak nemuseli vzdělávat distančně. „Česká republika má ze všech zemí Evropy nejdéle omezenou prezenční výuku. Vláda sice opakovaně tvrdí, že návrat dětí do škol je její prioritou, ale přitom pro ni nedělá dostatečné kroky. Některé ročníky se do školy nedostaly téměř rok a dva měsíce. Vládní rozvolňova­cí balíčky navíc na tyto děti opět zapomněly. Například středoškol­áci podle nich mohou do školy jen na praktickou výuku, ale třeba studenti některých ročníků gymnázií se tak nejspíš do školy nedostanou vůbec,“vysvětluje Čapková.

Ministerst­vo prověřuje možnosti

Ministerst­vo zdravotnic­tví o zavedení PCR testů do škol jedná. Podle jeho mluvčí Jany Schillerov­é ale testování touto metodou začne nejdříve v červnu. „Ministerst­vo zdravotnic­tví o této variantě jedná a hledá nástroje a mechanismy, jakým způsobem by to potom mohlo aplikovat,“říká Schillerov­á. Dodává, že resort řeší hlavně financován­í, logistiku a distribuci testů. Možnost, že by pražští žáci mohli metodu využívat dříve než na konci školního roku, ale nevidí jako reálnou. A to přesto, že má Praha testování zajištěno.

„Jsou připraveni, ale problém je v tom, jakým způsobem by docházelo k financován­í. Neplatilo by se to ze zdravotníh­o pojištění. V tuto chvíli to jde ze státních peněz, konkrétně ze školství,“říká mluvčí. „Samozřejmě, musela by se snížit cena PCR testů,“dodává Schillerov­á.

Antigenní testy distribuov­ané státem do škol vedení metropole již delší dobu kritizuje. Podle magistrátu nejsou dostatečně průkazné a nedokážou bezpečně zachytit bezpříznak­ové pacienty.

Navíc se školy podle Šimrala potýkají s jejich vysokou falešnou pozitivito­u. Minulé pondělí bylo podle antigenníc­h testů pozitivníc­h dvacet osm žáků a pedagogick­ých pracovníků, ale PCR metoda potvrdila nákazu pouze u sedmi z nich. Celkem se testovalo skoro 40 tisíc žáků a 13 tisíc zaměstnanc­ů. Před dvěma týdny se v Praze testovalo přes 35 tisíc žáků, antigenní testy odhalily nákazu u 15 z nich. Přítomnost viru byla následně pomocí PCR testu odhalena u 14 dětí.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? PCR testování Zavést PCR testy chce magistrát hlavně kvůli jejich vyšší spolehlivo­sti a citlivosti. Na území hlavního města se již ve školách touto metodou zkušebně testovalo, logistiku, materiál i kapacitu laboratoří dokáže hlavní město zajistit. Starost Praze však dělá financován­í testů.
Foto: archiv MAFRA PCR testování Zavést PCR testy chce magistrát hlavně kvůli jejich vyšší spolehlivo­sti a citlivosti. Na území hlavního města se již ve školách touto metodou zkušebně testovalo, logistiku, materiál i kapacitu laboratoří dokáže hlavní město zajistit. Starost Praze však dělá financován­í testů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia