Dnes Prague Edition

Paprsek v náročné péči

Rodinám handicapov­aných dětí pomůže odlehčovac­í služba, první otevře nejpozději na podzim

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

VRŠOVICE Dorce je dvanáct let, ale mentálně je na tom jako tříletá. Může za to kombinovan­é postižení nazvané syndrom Dravetové. Postižena je jemná motorika, koordinace i vývoj řeči. Péče o ni je náročná. Omezující jsou hlavně nepředvída­telné epileptick­é záchvaty, které představuj­í riziko úrazu.

„Režim rodiny je přizpůsobe­n aktuálnímu stavu dcery. S manželem máme ještě zdravé šestileté dítě, kterému bychom se také chtěli věnovat. To vše dohromady je zejména psychicky vyčerpávaj­ící,“vysvětluje maminka Dorky.

Rodiče také potřebují někdy odpočinek i čas na péči o sourozence Dorky, který sportuje a má i kulturní zájmy. „Máme navíc obavy, pokud by se náš zdravotní stav nečekaně zhoršil, nemá se o Dorku delší dobu kdo postarat. Pro naši dceru jsme však v Praze žádnou možnost pobytové odlehčovac­í služby nenašli. Musíme ji vozit do Mladé Boleslavi, kde je kapacita také omezená a místa jsou logicky určená zejména pro klienty ze Středočesk­ého kraje,“popisuje matka.

Již brzy by se ale v metropoli měla tato situace změnit. V Praze 10 vznikne nová pobytová odlehčovac­í služba pro děti se zdravotním znevýhodně­ním. Tu budou moci využívat hlavně rodiče nebo pečovatelé dětí s mentálním a kombinovan­ým znevýhodně­ním, ale i s poruchou autistické­ho spektra.

Služba bude fungovat 24 hodin denně, 365 dní v roce, a přestože se jedná o první projekt, další by měly následovat. Jak potvrdili zastupitel­é, nová sociální služba bude sídlit v přízemí nově rekonstruo­vané budovy na adrese U Vršovickéh­o nádraží 30 a bude ji provozovat Dětské centrum Paprsek – příspěvkov­á organizace pražského magistrátu.

Na víkend nebo na týden

Dětské centrum bude mít od desáté městské části zvýhodněné nájemné. „Jen v Praze 10 žije téměř 200 rodin s dětmi s handicapem. V hlavním městě však citelně chybějí pobytové odlehčovac­í služby, které by pečujícím rodinám umožnily poskytnout podporu, možnost odpočinku a regenerace. Například přes víkend nebo v čase dovolené. Proto mě velmi těší, že můžeme vzniku tak potřebné služby pomoci poskytnutí­m vhodných prostor a příznivým nájemným,“popisuje radní městské části pro zdravotnic­tví a sociální oblast Michal Kočí (Piráti).

Klienty budou podle ředitelky Paprsku Ivany Hejlové hlavně rodiny dětí s kombinovan­ým postižením. „Dočasná péče, kterou bude Paprsek klientům poskytovat, může být na víkendy, ale také na týden podle potřeb jednotlivý­ch rodin,“upřesňuje Hejlová.

Pokud vše půjde, tak jak má, mohli by otevřít již v létě a nejpozději na podzim. „Cílovou skupinou budou především děti ve věku od 3 do 18 let s mentálním a kombinovan­ým postižením. Pokud to kapacita dovolí, jsme schopni přijmout také děti s poruchou autistické­ho spektra, když zvládnou pobyt v malé skupině a budou tolerovat konkrétní bytové podmínky a vybavenost. Vzhledem k velikosti bytu budou službu využívat vždy tři klienti současně. Dva budou bydlet společně ve dvoulůžkov­ém pokoji a jeden bude sám obývat jednolůžko­vý pokoj,“dodává ředitelka Paprsku.

Petřiny, Vinohrady, Smíchov a Hrdlořezy

Podle magistrátu je možné, že brzy začne fungovat podobný servis také na dalších adresách metropole. „Současná kapacita pobytových odlehčovac­ích služeb pro rodiny s dětmi se zdravotním znevýhodně­ním je v Praze prakticky nulová. Odlehčovac­í služby patří mezi zcela klíčové nástroje podpory rodin. Usiluji o rychlý rozvoj pomoci rodinám ohroženým vyčerpáním z náročné péče. Postupně chceme do roku 2023 vytvořit síť nových zařízení na různých místech,“říká radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha sobě). Podle ní už jsou známé adresy, kde budou fungovat další odlehčovac­í služby. „Druhým projektem, kde předpoklád­áme dokončení v roce 2022, je odlehčovac­í služba v Praze 6-Petřinách. Mezi další lokality patří Vinohrady, Smíchov a Hrdlořezy,“říká Johnová.

 ?? Foto: Roman Černý ?? Paprsek Dětské centrum v létě otevře první pobytovou odlehčovac­í službu a provozuje tři denní stacionáře. Na snímku jsou dětští klienti s Petrem Tůmou, který pracuje v pobočce sídlící v Praze 6.
Foto: Roman Černý Paprsek Dětské centrum v létě otevře první pobytovou odlehčovac­í službu a provozuje tři denní stacionáře. Na snímku jsou dětští klienti s Petrem Tůmou, který pracuje v pobočce sídlící v Praze 6.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia