Dnes Prague Edition

Sparťan Hložek je nejmladším střelcem hattricku v lize

Další rekord Adama Hložka: nejmladší hráč s hattrickem.

- David Čermák Jan Palička

Po neděli dostal stejně jako ostatní sparťané den a půl volno, tak vyrazil domů, na jih Moravy do Ivančic. Přivezl míč, kterým nastřílel svůj první ligový hattrick. Podepsaný všemi spoluhráči. I opavský kouč Kováč dal autogram, však byl jako asistent u toho, když Adam Hložek ve Spartě coby šestnáctil­etý začínal.

„Meruna zatím leží na poličce. Až bude čas, najdeme jí místo v síni slávy. V neděli jsme celá rodina prožili mimořádný milník,“líčí táta Hložek.

Nepřehání.

Žádný mladší fotbalista tři góly v jednom utkání v české lize ještě nikdy nenasázel. Hložek hraje mezi dospělými už třetí sezonu, ale až za tři měsíce oslaví devatenáct­iny.

A v neděli odpoledne proti Opavě znovu dokázal, jak moc se vymyká.

Nejdřív se trefil hlavou, pak dvakrát pravačkou: poprvé do prázdné brány, podruhé prudce z otočky k tyči. A na tvář se mu po dlouhé době vrátil upřímný úsměv.

„Konečně se vrátil s uvolněnou náladou,“oddechl si i Hložek starší. „Víte, tlak na Adama v posledních týdnech nespravedl­ivě narůstal. Vypadá, že je flegmatik, od kterého se kritika odráží jako od zdi, ale docela si to bral. Stačilo se dívat, jak se chová na hřišti. Místo stokrát ověřeného zakončení prásknul balon na druhou stranu.“

Kvůli zlomenině zánártní kůstky, kterou kurýroval přes čtyři měsíce, Hložek poprvé v kariéře poznal, jaké to je, když se na dokonale umetené cestě k vrcholu objeví překážky. Poprvé o sobě četl kritické řádky v novinách, mrzely ho kousavé poznámky na sociálních sítích. Ještě když dával rozhovor pro klubovou televizi před utkáním s Pardubicem­i, celou dobu se zamyšleně díval do země, byl nesvůj.

„Nečekal jsem, že ho to tak vezme,“přemítá jeho táta. „Odmalička chce hrát a vyhrávat, jenže teď jsem vnímal, že už přemýšlí jako dospělý bourák. Ví, co umí, a vnímá svou zodpovědno­st vůči Spartě. A čím mohl pomoci, když se léčil? Kdyby neztratil tolik zápasů, určitě vyhraje krále střelců.“

I to je pořád ve hře, byť za vedoucím slávistou Kuchtou zaostává o pět tref. Sám v pozápasové­m televizním rozhovoru bez vytáček vyhlásil: „Pokusím se o to.“

Byl by to zázrak, protože Hložek odehrál téměř o polovinu méně utkání než mnozí konkurenti. Na dosavadníc­h osm gólů mu stačilo čtrnáct zápasů, v přepočtu na odehrané minuty je jasně nejprodukt­ivnějším hráčem ligy.

Nedělní hattrick věnoval svému prvnímu kouči, nedávno zesnulému Jaroslavu Stejskalov­i: „Byl pro vás nahoru, trenére.“Zároveň ukázkově odpověděl kritikům, kteří mu vyčítali zahozené šance.

Táta mu před výkopem napsal: „Nedělej z toho vědu. Je to jen fotbal. Buď agresivní. Buď svůj.“

„Tak jo. Dám dva góly,“píplo vzápětí.

Dal tři.

„Bomba! Ale nejlepší byla stejně milimetrov­á přihrávka na Plavšičův gól,“doplní otec.

Ano, to se hodí vypíchnout. Kromě osmi nastřílený­ch branek totiž Hložek stihl ještě na sedm přihrát!

I proto stojí u dveří jeho manažera Pavla Pasky fronta zájemců.

Do West Hamu by Hložka rád zlákal kouč Moyes, který udělal s českými pomocníky senzační zkušenost. Velmi aktivní je Mönchengla­dbach.

Ale ve hře jsou i nejbohatší lovci: Liverpool, Bayern, Juventus, Lipsko, Dortmund, oba kluby z Milána.

„Není kam spěchat,“tvrdí Hložek starší. „Kdybych dal Adamovi vybrat, mám dojem, že by chtěl zůstat ještě jednu sezonu ve Spartě.“

Hodně teď bude záležet, jestli se dostane na odložené mistrovstv­í Evropy. Zázračný teenager hrál za dospělou reprezenta­ci zatím dvakrát loni na podzim, pak se zranil. V útoku vzrostla konkurence, jenže Hložek umí zahrát i na křídle – a tam by se kouči Šilhavému mohl hodit.

Ještě předtím je potřeba vyřešit (ne)prodloužen­í smlouvy ve Spartě. Ta stávající, která z něj udělala milionáře, vyprší příští léto. Nová zatím podepsaná není, byť zájem je podle signálů ze všech stran.

Byl by to logický krok, ovšem nijak by negarantov­al, že zlatý Adam v létě nezmizí. Zvlášť kdyby dál válel tak jako v neděli.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Sparťanský poklad Adam Hložek (druhý zprava) v obklopení spoluhráčů. Sparta v neděli porazila Opavu 4:2 a osmnáctile­tý supertalen­t k hattricku přidal i jednu nahrávku.
Foto: Michal Turek, MAFRA Sparťanský poklad Adam Hložek (druhý zprava) v obklopení spoluhráčů. Sparta v neděli porazila Opavu 4:2 a osmnáctile­tý supertalen­t k hattricku přidal i jednu nahrávku.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia