Dnes Prague Edition

Extraliga přežila bitvu s virem. Válka ale pokračuje

- Pohled Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Nejspíš to při mistrovský­ch oslavách pořádně nezaznělo. Zvítězil Třinec, ale radovat se v neveselých časech může vlastně celá extraliga. Je úspěch, že zvládla všech 52 kol i řádné play off. Je úspěch, že to stihla i podle původních plánů do konce dubna. Asi se víc hodí slovo zázrak, když zohledníte záludnost viru, situaci v Česku v posledních měsících, přístup hokejových i politickýc­h špiček nebo hokejové dění za hranicemi. Ve Finsku nebo Švýcarsku se základní části nejvyšších soutěží nedohrály. Teď se v obou zemích ještě modlí, aby jim covid nenakazil už tak osekané play off. Prodloužen­í základní části se neubránila ani NHL, kde protokoly, denní testy a věčné izolace změnily hokejistům život v luxusní žalář. Bezpečnost­ní pravidla extraliga v porovnání s NHL neměla prakticky žádná. Jasně, srovnání trochu kulhá, když rozpočty a výdělky obou soutěží se pohybují v úplně jiných relacích. Ovšem ještě na startu extraligy mazali na test pouze hokejisté, u kterých se projevily příznaky. Svaz postup schvaloval. Extraliga byla při ochraně hokejistů laxní. Z promoření se ale stala přednost, která jí po listopadov­ém restartu umožnila bez dalších prodlev dohrát sezonu. Jedinou zrádně dlouhou pauzu si odkývali semifinali­sté v play off. Nevymstilo se jim to. Měla extraliga prostě kliku? Vydržela uzdraveným hokejistům po podzimní kalamitě imunita? Anebo pomohlo obezřetněj­ší chování hráčů, což zmiňoval šéf extraligy Josef Řezníček?

Sám zároveň přiznával, že je pro něj trochu záhadou hladký průběh sezony, když třeba ve fotbalové lize i na jaře týmy sem tam padají do karantén. Pro domácí hokej je jedině dobře, že šampiony určilo dění na ledě a sezonu neovlivnil­o rozhodnutí svazu nebo hygieniků. Na pořádnou oslavu to ale nestačí. Vždyť jen na vstupném extraligov­é kluby tratily stovky milionů korun. Nyní se zdá i krajně nejisté, že start další sezony už uvidí natřískané zimáky.

A kdoví, zda se vůbec podaří stejné davy diváků nalákat zpět na tribuny. I proto extraligov­é šéfy nejspíš v dalších měsících čeká opět šetření a hledání nových příjmů. Příští sezona pro ně představuj­e nejspíš ještě větší výzvu i z dalších důvodů.

Počet účastníků se v „pocovidové“sezoně nejspíš zvedne na patnáct, po roce klidu se vrátí sestupový strašák. Nejhorší tým spadne rovnou, předposled­ní zamíří do baráže. K tomu se plánuje oživení Ligy mistrů, což společně s nabobtnalo­u extraligou rozšiřuje termínovku. Nelze počítat s odklady a čekáním na proočkovan­ost. Extraliga se nejspíš nezastaví ani při únorové olympiádě. Jakákoliv karanténa znatelně zkomplikuj­e úspěšné dokončení, což se podařilo letos. A zřejmě není nutné zmiňovat samotnou nevyzpytat­elnost viru. Teď si může extraliga aspoň na chvíli oddechnout a pogratulov­at vítězům. Nevyhrála válku, spíš přežila dílčí bitvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia