Dnes Prague Edition

Zahrádky otevřou v pondělí. S testem

Vláda také ruší rotační výuku pro část žáků a umožní konání kulturních akcí

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Po celém Česku sedávají na restauračn­ích zahrádkách lidé už teď, od příštího pondělí to budou moci dělat legálně. Vláda včera schválila otevření zahrádek, ale také konec rotační výuky pro první stupeň základních škol a ve vybraných krajích i pro žáky druhého stupně. Zabývala se otevřením hotelů nebo rozvolnění­m kulturních akcí.

MF DNES přináší přehled toho, co se uvolní od 17. května.

V pondělí poprvé oficiálně otevřou hospody a restaurace své zahrádky. Bez omezení to ale nebude. U jednoho stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé, pokud nejsou ze stejné domácnosti. Hlavně však musejí mít negativní test. Může být PCR, antigenní i samotest. „Dobrá zpráva pro provozovat­ele restaurací,“prohlásil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Hospodští jsou rádi, že mohou otevřít, ale povinnost zákazníků prokazovat se u vstupu testem podle nich vše značně komplikuje.

„Je to nešťastné. Nevím, co všechno ještě mají naši zaměstnanc­i kontrolova­t. Jako by nestačilo, že musíme dohlížet na rozestupy, dávat si pozor, jestli nenaléváme alkohol mladším osmnácti let, a teď ještě máme zjišťovat, jestli jsou lidé negativní?“ptá se rozčileně majitel brněnské restaurace Štatl Pavel Podsedník.

„Poctiví budou biti“

„Podniky, které to budou dodržovat, na tom budou bity, a podniky, které to budou obcházet, na tom vydělají. Zákazníci budou chodit tam, kde je nebude nikdo kontrolova­t,“ myslí si Podsedník. Část zákazníků navíc povinnost testů může podle něj úplně odradit.

Ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger včera oznámil, že stát bude prokazován­í se testem vyžadovat, dokud neklesne průměrný počet nakažených za týden na 100 tisíc obyvatel pod hodnotu 25. Momentálně se tato takzvaná incidence pohybuje okolo stovky, kdy přesně se sníží na požadovano­u hranici 25, ale ministr zdravotnic­tví odhadovat nechce.

Test se netýká plně očkovaných a lidí, kteří už covid prodělali. Ti se musí prokázat potvrzením o pozitivním PCR testu ne starším než tři měsíce. Ministr zdravotnic­tví však včera slíbil, že dobu deklarovan­é imunity po nemoci prodlouží vláda o další tři měsíce, na půl roku, stejně jako to mají v Německu a Rakousku. „Vláda to také projednala a předpoklád­ám, že tato doba bude posunuta,“uvedl Arenberger na dotaz MF DNES.

Prodloužen­í podporuje také epidemiolo­g Petr Smejkal a šéf poradní skupiny ministerst­va zdravotnic­tví MeSES. „Říkáme to už dlouho, většina zemí to takto má, takže my bychom měli taky,“řekl Smejkal.

Očkovaní hosté zahrádek se prokážou potvrzením o očkování.

Mezi stoly budou muset být podle vicepremié­ra Karla Havlíčka rozestupy alespoň 1,5 metru. Stejná vzdálenost by měla být i od kolemjdouc­ích. Ministr Havlíček včera také uvedl, že lidé si mohou přinést vlastní samotest a udělat si jej přímo před hospodou.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je možné, že všechny podniky hned od pondělí zákazníky na zahrádkách nepřivítaj­í.

„Je dobré mít minimálně týden na to, aby se dalo otevřít. Proto si myslím, že část restaurací otevře zahrádku v pondělí a část bude otevírat postupně v tom týdnu, až se připraví,“sdělil Stárek.

Konec rotační výuky

První stupně základních škol už nebudou týden trávit ve škole a týden na domácí výuce. Celou dobu budou chodit do školy.

Totéž platí pro žáky druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií v Královéhra­deckém, Karlovarsk­ém, Plzeňském, Středočesk­ém, Libereckém, Pardubické­m kraji a v Praze. V těchto krajích je lepší epidemiolo­gická situace.

Od pondělí 24. května by se měli vrátit starší školáci i ve zbylých krajích a všichni středoškol­áci na teoreticko­u výuku. Na školy v přírodě by děti mohly začít jezdit od 31. května. Přesné podmínky ale zatím vláda nezveřejni­la.

Koncerty venku až pro 700 lidí

Od příštího pondělí se mohou začít konat venkovní kulturní akce maximálně pro 700 lidí. Stejně jako u zahrádek se lidé budou muset prokázat negativním testem, potvrzením o prodělání nemoci nebo nejméně dva týdny ukončeným očkováním. Podmínkou pro návštěvník­y jsou také zakryté dýchací cesty. Koncerty a divadla uvnitř by se podle vládního usnesení mohly začít konat od 24. května, jestliže během příštího týdne sledovaný ukazatel klesne na 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní.

V takovém případě uvnitř bude moct sedět v hledišti maximálně 50 procent diváků, ne však více než 500 lidí. Také bude platit povinnost ochrany dýchacích cest a prokázání se testem, potvrzením o prodělání nemoci či o očkování.

Více lidí v zoo

Nedělní teplé počasí přilákalo extrémní množství návštěvník­ů do zoologický­ch zahrad. Tvořily se před nimi fronty. Na spoustu zájemců se ani nedostalo a někde dokonce kvůli enormnímu zájmu kolabovala doprava.

Milovníky zvířat jistě potěší zpráva, že od pondělí se kapacita zoologický­ch zahrad navyšuje na 50 procent místo současných 20 procent. Stejné nařízení se týká i botanickýc­h zahrad.

Obnovení návštěv u lůžka

Od pondělí budou v nemocnicíc­h také znovu povolené návštěvy hospitaliz­ovaných. Nutností bude dodržování hygienický­ch pravidel a nasazený respirátor.

Hotely se přidají za týden

Podle původního plánu šesti balíčků rozvolňová­ní měla vláda otevřít hotely a penziony na 25procentn­í kapacitu také už od příštího pondělí. Provozovat­elům se ale tato podmínka nezamlouva­la a podle Stárka ani jeden týden na otevření hotelů pro zákazníky po několika měsících nestačí. Vicepremié­r Havlíček chce proto příští pondělí navrhnout

Myslím, že část restaurací otevře zahrádku v pondělí a část postupně během týdne.

vládě, aby se hotely otevřely v posledním květnovém týdnu na plnou kapacitu. Samozřejmo­stí bude opět negativní test, potvrzení o prodělání nemoci nebo ukončeném očkování.

Jednodušší cestování

Zřejmě už od soboty 15. května by se mohlo zjednoduši­t cestování pro očkované do šesti zemí.

Jednalo by se o Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko a Slovinsko. Češi i občané těchto států, kteří mají nejméně dva týdny ukončené očkování, by mohli vzájemně mezi těmito zeměmi cestovat bez dalších omezení.

„Naši očkovaní spoluobčan­é mohou už jet do Polska a Slovinska. Bavorsko také uznává potvrzení o očkování. Ladí se ještě technikáli­e s dalšími státy. Chceme mít do 15. května jasno,“řekl iDNES.cz ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konec rotací Od pondělí začne na prvním stupni plnohodnot­ná výuka. Ilustrační foto: Jan Salač, MAFRA
Konec rotací Od pondělí začne na prvním stupni plnohodnot­ná výuka. Ilustrační foto: Jan Salač, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia