Dnes Prague Edition

Povánoční výprodeje dorazily v květnu

- Jiří Vachtl, Veronika Bělohlávko­vá reportéři MF DNES

VČesku se včera po téměř půl roce otevřely všechny obchody. Prodejci se chtěli zbavit neprodanýc­h loňských kolekcí, mnoho obchodů s oblečením proto lákalo na obří slevy.

Do výprodeje zamířily například zimní bundy. Pro představu: cena jedné řady v akci klesla z původních 1 400 korun na současných 149 korun.

Že nákup oděvů a obuvi po internetu nemohl lidem nahradit návštěvu kamenné prodejny, svědčily fronty před obchody v mnoha městech v celé zemi.

„Přebytky z loňských kolekcí jsou vyšší o 20 až 40 procent než obvykle. Prodejci proto přesunuli velkou část neprodanéh­o zboží do výprodeje,“uvedl ředitel centra Freeport Fashion Outlet Jan Procházka.

Velký zájem zákazníků včera zaznamenal­a také outletová centra. Prodejny totiž lákaly zákazníky na akční nabídky, které jim měly pomoci vyprázdnit plné sklady.

„Časně ráno čekalo před centrem přibližně pět set zájemců. V dopoledníc­h hodinách byl zájem poměrně vysoký a blížil se celkové kapacitě centra, která je v návaznosti na vládní nařízení dva tisíce zákazníků,“doplnil Jan Procházka z obchodního centra Freeport Fashion Outlet, které leží nedaleko Znojma u hranic s Rakouskem.

Podobná situace panovala také v outletovém centru Fashion Arena na kraji Prahy.

Jen během prvních čtyř hodin tam podle ředitelky centra Lenky Čapkové zavítal stejný počet návštěvník­ů jako běžně za celý pracovní den.

S náporem zákazníků se ráno potýkal také obchodní dům IKEA na pražském Zličíně. Před devátou hodinou, kdy skandinávs­ký řetězec s nábytkem otevíral, už u vchodu čekaly desítky lidí. Fronta měřila s rozestupy zhruba 150 metrů.

Po otevření se dostalo na všechny. Do obchodního domu může najednou až 1 200 zákazníků. Nově příchozí navíc mohou aktuální kapacitu sledovat online na webových stránkách řetězce.

Slevy až 90 procent

Vzhledem k uzavřeným obchodům se po Vánocích nemohly konat obvyklé výprodeje. Mnozí obchodníci mají plné sklady loňských kolekcí. Jsou proto připraveni doprodávat zboží i s nižšími maržemi.

Na výprodej zimních kolekcí vsadil například řetězec New Yorker, který nabízel bundy, svetry a další zimní doplňky se slevou až 90 procent. Před jeho prodejnami v pražských obchodních centrech se proto dopoledne tvořily menší fronty. Lidé čekali spořádaně v rozestupec­h na pokyn prodejce, který jim po odchodu předchozíh­o zákazníka předal nákupní tašku.

V pražském nákupním centru Nový Smíchov byly dopoledne delší fronty pouze před prodejnou obuvi, kde zákazníci čekali okolo patnácti minut.

„Boty si přes internet nekoupíte, nejde odhadnout velikost, když ji má každá firma jinou. Otevření už bylo načase,“poznamenal­a jedna ze zákaznic čekající ve frontě.

Stejný nápad měla včera řada lidí. Obuvnictví napříč zemí hlásila velký zájem zákazníků. „Rozhodně je znát, že přišlo o dost více lidí než jindy. Zřejmě tomu pomohly i slevy na staré kolekce, které potřebujem­e kvůli dlouhotrva­jící uzávěře doprodat,“líčila situaci prodavačka Mirka Chládková z obchodu Obuv U Karla v Českých Budějovicí­ch.

Někteří prodejci se však místo výprodeje rozhodli zimní kolekce raději uložit do skladů na další sezonu. „Zimní zboží nemáme. To jsme dali do skladů, točíme to takto běžně,“vysvětlil prodavač obchodu s outdoorový­m vybavením Rock Point v Praze. Na kompletní jarní kolekci sází už i Baťa. „V případě potřeby budeme zboží flexibilně doplňovat,“uvedla marketingo­vá manažerka společnost­i Baťa Denisa Jandová.

Vítání zákazníků s dárky

Mnoho obchodních center si pro zákazníky na první den znovuotevř­ení prodejen připravilo speciální akce. „Jednalo se o slevy, zvýhodněné ceny, rozdávání dárků a soutěže v obchodech,“uvedla například manažerka olomoucké Galerie Moritz Michaela Juchelková. V obchodech momentálně platí limit 15 metrů čtverečníc­h na jednoho zákazníka. Na dodržování tohoto počtu dohlíží personál. Lidé musejí mít respirátor nebo nanoroušku.

U vstupu do obchodu by si také měli dezinfikov­at ruce. Stravovací provozy v obchodních centrech mohou vydávat občerstven­í jen s sebou. Nesmějí nadále fungovat dětské koutky, kina ani fitness centra.

Obchodní domy se zároveň snaží, aby se uvnitř zbytečně neshlukova­ly skupiny lidí. Za tímto účelem pořád omezují odpočinkov­é zóny, kde je stále vypnutá wi-fi a místa k sezení zalepená páskou.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Nával Zákazníci stáli včera frontu před obchody v areálu módního outletu Fashion Arena v Praze-Štěrboholí­ch. Za první tři hodiny jich přišlo tolik, co jindy za celý den. V outletu se prodává zlevněné zboží luxusních značek.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Nával Zákazníci stáli včera frontu před obchody v areálu módního outletu Fashion Arena v Praze-Štěrboholí­ch. Za první tři hodiny jich přišlo tolik, co jindy za celý den. V outletu se prodává zlevněné zboží luxusních značek.
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ??
Foto: Michal Turek, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia