Dnes Prague Edition

K očkování se mohou hlásit lidé od 45 let. Brzy pak další

- — Dominika Hromková S využitím iDNES.cz

PRAHA Dnes se mohou nově registrova­t k očkování už i lidé ve věku od 45 let.

Vláda registraci pro tuto skupinu otevřela od půlnoci ze včerejška na dnešek. „Budu rád, když se zaregistru­jete,“vyzval včera premiér Andrej Babiš (ANO).

Premiér zároveň doporučuje využít spíše očkovacích center než čekat na vakcínu u praktickéh­o lékaře. Česko navíc podle nové očkovací strategie bude postupně počet očkovacích center snižovat a zájemce o vakcínu přesouvat do těch velkokapac­itních.

„Naše strategie je spíše zmenšovat počet očkovacích míst. Bylo jich 240 a teď už jich je pod 200. A spíš navyšovat kapacity velkých center,“řekl už dříve Babiš.

Ještě v květnu pak chce předseda vlády otevřít registraci pro lidi nad 40 let a nejpozději od začátku června pro všechny od 16 let.

To potvrdil včera i ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger na tiskové konferenci. Opatrně už se mluví i o tom, že by se v blízké budoucnost­i mohly očkovat i děti od 12 let výše – dokonce možná už během léta.

Zdravotníc­i zatím vyočkovali přes 3,6 milionu dávek vakcín. Ukončené očkování s oběma dávkami vakcíny už má přes jeden milion lidí.

Frustrovan­í praktici

Novou vládní strategii založenou na očkování ve velkých centrech kritizují praktičtí lékaři.

„Stát stále dává najevo, že očkování praktickým­i lékaři se ocitlo na vedlejší koleji. My pak v očích pacientů vypadáme, že očkování nedokážeme zajistit,“kritizoval vládu předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka v ČT.

Nechápe to i z toho důvodu, že minulý týden se praktici s vládou domluvili, že veškeré dodávky vakcín od společnost­i Moderna budou dostávat právě oni. „Další den slyšíme pana ministra, který říká, že se mají senioři přihlásit do očkovacích center, aby nečekali u praktiků,“dodal Šonka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia