Dnes Prague Edition

První přiznání ve velké kauze podvodů s úrazy

- — Tomáš Lánský

HRADEC KRÁLOVÉ Soud v Hradci Králové započal včera s výslechy svědků v kauze podvodů s úrazovým pojištěním. V ní je obžalováno celkem 21 lidí včetně elitních lékařů a pojišťovac­ích agentů. Obžaloba je viní z toho, že v rozmezí let 2010 až 2015 vytvořili organizova­nou skupinu, která skrze nastrčené pojistníky vykazovala fingované úrazy.

Vyplacené pojistné si pak dělili. Soud četl například výpověď ošetřovate­le dojnic Jana Čochnáře, který v přípravném řízení přiznal, že figuroval jako nastrčený pojistník.

„Chtěl jsem si vylepšit životní situaci svou a svých dcer. Měl jsem tenkrát dluhy,“zaznělo v soudní síni.

Čochnář vykázal pojišťovná­m tři úrazy, z nichž prý pouze jeden byl skutečný. „Ostatní jsou smyšlené,“přečetl soudce výpověď svědka. Čochnář nejspíš stane před soudem v místě svého bydliště.

Podle obžaloby byl hlavou skupiny bývalý fotbalový rozhodčí a pojišťovac­í agent Eduard Pekař. Ten prý vyhledával pojistníky, kteří pak uzavírali úrazové pojistky s extrémně vysokým denním plněním. Za simulovaný podvrknutý kotník pak inkasovali i statisíce korun od pojišťoven. Ty si pak měli dělit. Státní zástupce Jiří Viesner tvrdí, že důkazy proti obžalovaný­m jsou nezvratné.

„Byly tam nařízeny i odposlechy nebo sledování osob,“zdůraznil žalobce. Trestně stíhána je i většina z bezmála 300 pojistníků, kteří se na podvodech měli podílet. Ti se ze svých skutků zpovídají i u příslušnýc­h okresních soudů. „Někteří jsou teprve vyšetřován­i, u několika už padl rozsudek,“dodal Viesner.

Obžalovaný Eduard Pekař připustil pouze část viny. „Přiznávám vinu pouze u falešných magnetický­ch rezonancí. Tam je škoda asi 200 tisíc korun. Souhlasil bych s podmíněným trestem,“řekl MF DNES Pekař. Soud vyslýchá svědky celý tento týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia