Dnes Prague Edition

Benzin! Hackeři přeťali „tepnu“USA

Zarazili dodávky půlky benzinu pro celý východ Ameriky. Chtějí výkupné. A možná zkoušejí něco víc.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

NEW YORK Amerika právě názorně ukázala, jak jsme vydáni napospas několika kliknutím klávesnice.

Hackeři zastavili největší ropovod v USA, který dodává polovinu benzinu, nafty a topného oleje pro celý východ země.

Jde o lapkovství elektronic­ké doby: klávesnico­ví lupiči si řekli o slušné výkupné. Nikdo neví, jak vysoké je.

Jisté je jen to, že soustava potrubí, o níž se mluví jako o americké krční tepně a která se táhne od texaského Houstonu až k New Yorku, byla zastavena v pátek a včera odpoledne se nic nezměnilo.

Američané roky čítávali analýzy, jak by mohly krize v píscích Arábie či v Perském zálivu zbláznit počítadla u benzinek za rohem, teď jim to ale hrozí kvůli krizi přímo doma.

Východ USA zatím nevyschne, ale experti varovali, že pokud by bylo potrubí zaškrcené ještě pár dnů, začnou se ceny u pump nevyhnutel­ně zvedat a menší letiště budou mít potíže opatřit si palivo.

Nejenže hackeři dokážou spáchat vraždu „unesením“počítače auta, jež potom jede jinam, než chce řidič, nejenže ochromili nemocnice, pronikají do systémů vlád i do vesmíru, protože úspěšně napadli NASA a jsou schopni ukrást satelity, teď sáhli Američanům dokonce i na jejich benzin.

Lapkové zřejmě nejsou z USA. Odborníci tvrdí, že rozpoznali rukopis skupiny DarkSide, což jsou hackeři, kteří se stavějí do role počítačový­ch Robinů Hoodů. Obírají firmy a drobky pak dají na charitu, aby své lupičství kamufloval­i jako partyzánsk­ý odboj proti korporacím.

DarkSide o sobě dala slyšet loni. Vyluxuje data a zašifruje je. Nechá vzkaz, kolik chce za odšifrován­í..

Podle statistik dělá její zprůměrova­né výkupné něco přes 6,5 milionu dolarů. Ale pro Colonial Pipeline by to byly jen drobné.

Podstatné je, že jde o zatím nejzásadně­jší útok na strategick­y důležitou infrastruk­turu Ameriky. Slova o zasažené krční tepně celé země nejsou jen tak do větru.

Proto je dvojnásob zajímavý fakt, že DarkSide je podle dohadů znalců ruská hackerská organizace. Anebo by měla být, protože nenapadá žádné firmy v Rusku a bývalém sovětském okolí. Ale její původ by také mohl být jen výsledkem americké horečky z údajně všemocných ruských hackerů a nepopirate­lného faktu, že i méně bystrý hacker si raději vybere pro ždímání západní firmy než ruské či běloruské.

Každopádně se zdá, že DarkSide jsou zločinci moderního typu, dbají o dobré vztahy s veřejností a kvalitní PR. Na webu zveřejnili svůj zločinecký závazek, že nebudou obírat a ochromovat nemocnice, hospice, školy a neziskové organizace.

Jánošíkovs­ký profil vylepšují tím, že zveřejňují účty potvrzujíc­í, že část lupu věnují na dobročinno­st.

DarkSide představuj­e uhlazenějš­í větev kyberzloči­nu, více Arsena Lupina než gangstersk­é bijce. Vpád do systému firmy nevyužívá ke zničení

je největší a nejdelší energovod Ameriky. Soustava potrubí vede z Texasu až do New Yorku a s odbočkami kryje polovinu spotřeby celého východního pobřeží. 8 850 kilometrů Kapacita:

3 000 000 barelů benzínu, nafty, topného oleje a leteckého benzínu denně zastavili ho hackeři, kteří požadují výkupné

provozů, ale k jejich zamčení, takže je lze potom zase rozjet.

Ale je tady jiný problém, bezpečnost­ní.

Zaprvé: počet hackerskýc­h útoků, ať už mají škodit, nebo vydírat, za poslední tři roky raketově roste. Podle odhadů jdou celkové součty útoků jen v USA do tisíců. Většina firem raději nic neoznámí a platí.

Zadruhé: benzin a elektřina hackery stále více přitahují. Loni se na energetiku zaměřila třetina ze všech útoků, rok předtím to byla jen devítina.

KANADA

Charlotte

Atlanta

Ottawa

Hrozba očividně vzrůstá, hackerství je zločin zítřka. Některé útoky jsou jen pro peníze. Ale u jiných jde o víc. Mohla by to být předzvěst válek budoucnost­i. Utáhnout benzinový kohout pro východní pobřeží může být vydírání, ale taky předběžný průzkum, i když hackeři v uniformách nechodí.

Konflikt nemusí vyhrát jen namířené rakety. Před časem třeba íránští hackeři ovládli řídící systém malé přehrady u New Yorku. O moc nešlo, nic se ani nestalo, ale jako nápad to zní děsivě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia