Dnes Prague Edition

Léto s rodinou v Česku? Standardem je 20 tisíc korun

- — Veronika Bělohlávko­vá

Pro mnoho tuzemských domácností dovolená v Česku dávno neznamená levnější variantu té zahraniční. Téměř polovina z těch oslovených v průzkumu, který na vzorku 660 respondent­ů provedl webový vyhledávač ubytování a aktivit Explorio, má na dovolenou připraveno mezi 20 až 30 tisíci korunami, přičemž 29 procent Čechů se shoduje, že za dovolenou chtějí utratit více než v předchozíc­h letech. Čtvrtina pak počítá s tím, že utratí přes 30 tisíc korun.

„Většina Čechů za poslední rok navštívila nejznámějš­í místa v tuzemsku, jako je Praha, Krkonoše, Lipno nebo jižní Morava, s lázeňským trojúhelní­kem a Krumlovem, a tak stále více lidí postupně objevuje méně známé regiony. Proto jsou na vzestupu Krušné hory, Beskydsko a Jeseníky,“uvádí Ladislav Veselý, ředitel Slevomatu.

Údaje společnost­i Data Rhymes, která zpracovává data o provedenýc­h rezervacíc­h v ubytovacíc­h zařízeních v celém Česku, ukazují celkovou obsazenost na konci července za celou republiku okolo 40 procent. „Nejvyšší obsazenost vykazují apartmány (50 procent) a ostatní typy zařízení zahrnující například kempy nebo víkendové chaty a chalupy (téměř 60 procent). Nejhůře jsou na tom hotely s obsazenost­í nižší než 20 procent,“dodává Jan Herget, ředitel Czech Tourism.

„Zažité návyky Čechů se vlivem pandemie postupně mění. Zatímco dříve byl nejčastěji prodávaným pobytem víkendový wellness, tak teď jsou to týdenní pobyty pro celou rodinu,“upřesňuje Veselý.

Možnost storna je podmínkou

Novým standardem se staly vysoké hygienické nároky na hotel nebo možnost bezplatně stornovat pobyt v případě onemocnění covidem-19. Až 69 procent Čechů se na dovolené chce cítit v bezpečí. A pouze polovina se hodlá rozhodovat jen na základě ceny.

„Hoteliéři a majitelé ubytování se museli novým podmínkám přizpůsobi­t. Například nyní, v době, kdy ještě není jasné, v jakém módu se hotely otevřou, se covidové storno, tedy možnost zrušit pobyt do 24 hodin před zahájením zdarma, stává naprosto základním požadavkem pro to, aby hosté vůbec udělali rezervaci,“vysvětluje šéf vyhledávač­e Explorio František Peterka.

Až 87,5 procenta oslovených hoteliérů hlásí, že hlavními hosty letošní sezony budou rodiny s dětmi. Zhruba 60 procent pak sází na stálé hosty, naopak se zahraniční­mi turisty počítají dvě procenta majitelů.

„Příklon k rodinné turistice je asi nejsilnějš­ím trendem posledních měsíců. Jsou to právě rodiny s dětmi, které opakovaně deklarují chuť utrácet a pořádně si odpočinout od měsíců, kdy musely při uzavřených školách a při práci z domova společně koexistova­t. A hoteliéři jdou této poptávce naproti ve výbavě ubytovacíc­h zařízení, ale také marketinge­m,“zmiňuje Peterka.

Hotely a penziony by podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka mohly otevřít od 24. května. Vládě prý za týden předloží návrh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia