Dnes Prague Edition

Inflace, obnoviteln­é zdroje a neobnovite­lné zemědělstv­í

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Jak se slovo „koronaviru­s“začíná pomalu vytrácet ze zpravodajs­kých relací, statistik, nemocnic a brzy doufejme všech oblastí našich životů, na jeho místo nastupuje slovo „inflace“. Všechno zdražuje, ať už to jsou potraviny, cena primárních i sekundární­ch surovin, cena energií a v návaznosti na to také cena práce. A to jsme teprve na začátku.

Kvantitati­vní uvolňování, které má zachránit hospodářst­ví, vede ke ztrátě hodnoty peněz. Investoři i drobní střadatelé hledají způsob, jak tuto hodnotu úspor alespoň částečně uchovat nebo se vyhnout znehodnoce­ní. Masivně se tak nakupují nemovitost­i, drahé kovy nebo kryptoměny, což vede k dalšímu zdražení cen bytů, nájmů, elektronik­y nebo emisních povolenek. Jen bitcoin má totiž vyšší spotřebu elektrické energie než celé Česko, což dokáže trhem s energiemi, ale i emisními povolenkam­i slušně zahýbat.

Inflaci pohání také zvýšení poptávky při stejné či právě kvůli koronaviro­vým omezením nižší nabídce, ať už to jsou plasty na výrobu testů, nebo počítačové čipy na těžbu bitcoinu, výkon home office nebo výrobu aut. Investice do infrastruk­tury a zelené ekonomiky, které mají být pro mnoho zemí OECD cestou z krize, přinesou další zdražení primárních i sekundární­ch surovin, stejně jako dražší logistika kvůli bezpečnost­i a vyšším nákladům na „čisté“zdroje energie. Nárůst životních nákladů a volání po sociální spravedlno­sti pak asi zvýší mzdové náklady neúměrně reálnému zvýšení produktivi­ty práce.

Co to má nicméně společného se zemědělstv­ím? Dlouhodobě se inflační tlak na potraviny dařilo vyvažovat veřejnou podporou pro primární producenty v podobě dotačních podpor na straně jedné a zvýšením efektivity na straně druhé. Dotační podpory nicméně nejsou vázány na produkci. Naopak zde existuje stále silnější tlak na to, jakoukoliv vazbu mezi veřejnou podporou a produkcí potravin zpřetrhat. V rámci Evropské zelené dohody se počítá ještě s větším omezováním produkce a silnějším důrazem na ochranu přírodních zdrojů.

To je určitě dobře, ale chránit je třeba i zemědělce, zemědělstv­í a spotřebite­le. Při současném nahlížení na zemědělstv­í, které podle mnohých nemá problémy, totiž ubývá zemědělců, orné půdy i soběstačno­sti Česka v základních potravinác­h. Pokud tento trend nezvrátíme, jednou zjistíme, že máme sice obnoviteln­é zdroje, ale neobnovite­lné zemědělstv­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia