Dnes Prague Edition

Za Popelkou i Krasomilou

Do světa pohádek Boženy Němcové zve výstava v Obchodním domě Kotva. K vidění jsou kostýmy z filmových adaptací autorčinýc­h pohádek včetně šatů z Tří oříšků pro popelku nebo Pyšné princezny. Expozici ocení díky interaktiv­itě rodiny s dětmi.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

OBoženě Němcové bylo v uplynulém roce u příležitos­ti dvoustého výročí narození mnohé řečeno i napsáno, užít si však její dílo například formou výstavy vládní opatření dlouho nepovolova­la. I proto se výstava Svět pohádek Boženy Němcové otevírá až nyní. „Chceme v době pandemické připomenou­t dobro, které je v pohádkách Boženy Němcové ukryto,“říká kurátorka výstavy Zuzana Tóthová pro MF DNES.

Chtěla se narodit za 200 let

Pohádky, které Němcová sepsala, na výstavě nejvýrazně­ji reprezentu­jí filmové a televizní kostýmy. Tím nejcennějš­ím jsou podle Tóthové pověstné růžové šaty Popelky z královskéh­o bálu, nechybějí ale ani oděvy Doroty Máchalové nebo čerta Janka z filmu S čerty nejsou žerty. „Češi jsou pohádkový národ a myslím, že tyhle kostýmy v nás vyvolávají určitý pocit nostalgie, protože je všichni důvěrně známe z televizníc­h obrazovek,“vysvětluje kurátorka, proč jsou tak výraznou součástí expozice. Pohádkovou část výstavy doplňuje ještě osm pokojů inspirovan­ých spisovatel­činými pohádkovým­i motivy. Návštěvníc­i si v nich mohou vyslechnou­t ukázky z pohádek Němcové namluvené Kryštofem Hádkem,

Vojtou Kotkem nebo Erikou Stárkovou.

Výstava vznikala přes osm měsíců a nabízí i ohlédnutí za životem Boženy Němcové a jejím dalším dílem. Na místě proto nechybí časová osa i mapa s místy, kde autorka pobývala. Její bezesporu nejcennějš­í součástí je však první vydání Babičky sestávajíc­í ze čtyř šedesátist­ránkových sešitů svázaných do jedné knihy. K vidění jsou také Národní báchorky a pověsti z roku 1880 nebo Sebrané spisy BN – Pohádky z roku 1906.

Tvůrci výstavy připomínaj­í i kritiku, které musela Němcová čelit kvůli tomu, že lidovým pohádkám mnohdy měnila špatné konce na dobré. Své přítelkyni Bohuslavě Čelakovské v roce 1846 napsala: „Mně to nedá, když slyším pohádku, ale docela převráceno­u a zostuděnou, abych ji tak napsala; přidám, kde je potřeba, ze svého a to nehezké vynechám...“

Podle Zuzany Tóthové Božena Němcová v pohádkách utíkala od svého těžkého osudu a ráda snila o tom, jak by její život mohl vypadat za jiných podmínek. Také proto se rozhodla výstavu otevřít tímto citátem Boženy Němcové: „Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova až za dvě stě let, neboť nevím, bude-li do té doby takový svět, v jakém bych já chtěla žít s rozkoší.“

Výstava bude k vidění do konce letošního roku. Malé návštěvník­y jí provede kreslená postavy Barunky a psa Kašpárka.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Zábavná výstava Mezi vybranými exponáty jsou i předměty, které si malí návštěvníc­i mohou vlastnoruč­ně vyzkoušet.
Foto: Michal Turek, MAFRA Zábavná výstava Mezi vybranými exponáty jsou i předměty, které si malí návštěvníc­i mohou vlastnoruč­ně vyzkoušet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia