Dnes Prague Edition

Ungelt tuší, že si letní diváci budou chtít oddychnout

- Mobilní zastřešení — Tomáš Šťástka

PRAHA Hned čtyř novinek se může dočkat divák, který letos vyrazí na tradiční Letní scénu Divadla Ungelt. Tou úplně nejčerstvě­jší bude komedie Freda Apkeho Slepice na zádech, která si na hradčanské scéně odbude premiéru 14. června.

Dramaturg Ungeltu Pavel Ondruch slibuje duel dvou komediantů. V režii Jaromíra Dulavy se zde totiž v hlavních rolích představí Tatiana Dyková a Vojtěch Dyk. „Když jsou spolu na jevišti, vládne neuvěřitel­ně jiskřivá a zábavná atmosféra plná zvláštního humoru,“popisuje Ondruch. Ungelt plánuje na Letní scénu hned patnáct repríz. „Slibujeme si od toho hodně: komedie je to tak bláznivá, až geniální,“přemítá dramaturg.

Tatiana Dyková v Ungeltu září v milostném dramatu Skleněný strop, zdejší umělecké vedení jí proto hledalo další možnost realizace. „Když jsme pro ni vybírali nový titul, řádila už pandemie. Tatiana vytušila, že až omezení skončí a divadla se konečně otevřou, každý se bude chtít především bavit a oddechnout si. Její hlavní zadání proto byla komedie. A právě do Slepice na zádech se zamilovala na první přečtení,“odhaluje Ondruch, kudy vedla cesta k novince, kde si vedle manželů Dykových zahraje malou roli i Radovan Klučka. Slepice na zádech se u nás dosud dočkala jen scénického čtení v Pardubicíc­h, na Letní scéně tedy půjde o českou premiéru.

Další novinkou bude představen­í Dobrou noc, mami s Taťjanou Medveckou a Lucií Štěpánkovo­u. „Žánrově se nachází úplně jinde než Slepice na zádech. Dobrou noc, mami navazuje na naši tradici vážných psychologi­ckých dramat,“popisuje Ondruch novinku v režii Víta Vencla, kterou v Ungeltu nazkoušeli už na podzim během pandemie a která měla mít premiéru symbolicky v rámci oslav čtvrtstole­tí divadla.

Další dva tituly se sice loni oficiálníh­o uvedení dočkaly, ovšem pro následnou druhou vlnu je téměř nebyla možnost vidět. Jedná se o Vejšlap s Petrem Stachem, Martinem Písaříkem a Janem Holíkem a dále Dovolenou paní Josefy s velkým sólem Jitky Smutné. Čtyři zmíněné kusy doprovodí vedle tří agenturníc­h představen­í se Simonou Stašovou i další produkce Ungeltu, namátkou Housle, Deštivé dny či klasika s Petrem Kostkou a Františkem Němcem Pan Halpern a pan Johnson.

Letní scéna sídlící v pražské ulici Nový Svět doznala během jara konstrukčn­ích změn. Pořadatelé slibují nové dřevěné hlediště, nové sociální zázemí a především zastřešení, které lze vytáhnout v případě špatného počasí. Hrát se začíná 10. června, vstupenky jsou již v prodeji.

 ?? Foto: Jan Malíř ?? I drama Taťjana Medvecká v kusu Dobrou noc, mami.
Foto: Jan Malíř I drama Taťjana Medvecká v kusu Dobrou noc, mami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia