Dnes Prague Edition

Jak Kolben zakázal kouřit u soustruhu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Není nad konkrétní, byť zdánlivě nepodstatn­ou podrobnost, která černobílé portréty dobarvuje. Stačilo by říci, že Emil Kolben začal svou zámořskou kariéru v Edisonovýc­h službách. Ale v úterní premiéře dokumentu ČT Kolben zazní, že jej americký vynálezce přivítal žertem „Budeme dobrými nepřáteli“, že coby jeho asistent dostával Kolben patnáct dolarů týdně, že už v sedmadvace­ti letech měl v Edisonovýc­h

podnicích post šéfinženýr­a a že si Kolbenova žena s sebou do Států přivezla kuchařku.

Polidšťují­cí detaily

Podobně se dobová válka mezi stoupenci stejnosměr­ného a střídavého elektrické­ho proudu obohatí propagační­mi ukázkami rychlého zabíjení zvířat – vskutku unikátní, drsné záběry – či po Kolbenově návratu do vlasti poznámkou, že podnikatel­ský souboj s Křižíkem o pražské tramvaje vyhrál i proto, že nabídl projekt o polovinu levnější.

Ať dokument zmíní kteroukoli kapitolu poměrně neznámého osudu zakladatel­e světoznámé značky, vždycky znovu si v ní najde polidšťují­cí detail. Třeba když Kolbenova dcera vzpomíná na nedělní rána včetně zimního a letního jídelníčku nebo když dojde na informaci, že Kolbenovy továrny zažily už v prvním roce svého provozu rovnou tři stávky; jednu z nich rozdmýchal do té doby nevídaný zákaz kouření při práci na soustruhu.

Ani Kolbena však neminuly dobové veletoče. Řád od císaře a válečné zakázky mu přitížily po roce 1918, ovšem místo podniků, které musel opustit, obratem založil nové, rodinné. Hrozbu nacismu se rozhodl ignorovat – a podcenil ji, z celé rodiny zahynulo 26 lidí včetně Emila Kolbena samého.

Škoda, že dokument jenom krátce pojme osudy přeživších a přes znárodnění ČKD a listopad 1989 se dostane do rozbředlé současnost­i naplněné obecným fňukáním nad privatizac­í, ztrátou odbytišť a troskami slavného impéria.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia