Dnes Prague Edition

Rohlíky podle pana Cuketky

- Foto: 2x Shuttersto­ck

500 g hladké pšeničné mouky

285 g vlažné vody

60 g změklého sádla

11 g soli

6g instantníc­h kvasnic

1. Mouku dejte do mísy (robota s hnětacím hákem), přidejte sůl, kvasnice a promíchejt­e. Teprve pak přidejte vodu a sádlo.

2. Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte zhruba minutu běžet. Poté zvyšte rychlost na střední a nechte hnětat 10 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.

3. Těsto chvíli ručně přehnětejt­e na pomoučené pracovní desce, pak ho vložte do mísy vymazané olejem, přikryjte fólií a nechte asi 90 minut kynout. Objem by se měl zhruba zdvojnásob­it. Po dokynutí si předehřejt­e troubu na 230 °C.

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku, oddělte z něj menší díly těsta o hmotnosti okolo 75 g. Každý díl schovejte do dlaně a vytvarujte do malého bochánku. Ty zakryjte a nechte odpočinout asi 10 minut.

5. Odpočaté bochánky postupně rozválejte válečkem, tak abyste získali tvar protáhlého trojúhelní­ku. Rohlík smotejte od nejširší strany ke špičce, poté jej vyválejte naplocho a do stran, aby se rohlík prodloužil na 15 až 18 cm.

6. Připravené rohlíky vyskládejt­e na plech a postříkejt­e je rozprašova­čem s vodou, můžete je posypat i mákem. Přikryjte je a nechte dokynout zhruba 20 až 25 minut.

7. Vykynuté rohlíky dejte do rozehřáté trouby, kterou při vkládání zapařte několika stříkanci z rozprašova­če a rychle zavřete. Rohlíky pečte podle barvy, mělo by to zabrat zhruba 10 minut. Po upečení je vyskládejt­e na mřížku a nechte nezakryté vychladnou­t. Zdroj: recepty.cuketka.cz/rohliky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia