Dnes Prague Edition

Rušení pojištění kvůli covidu až jako poslední možnost

-

Četná omezení spojená s koronaviro­vou krizí finančně doléhají na mnoho lidí, kteří kvůli tomu začínají mít nemalé problémy s placením svých závazků. To se týká i placení pojistného. „Než pojistnou smlouvu nevýhodně zrušit, je lepší upravit její parametry, nebo si zažádat o odklad placení pojistného,“upozorňuje Marek Woitsch, ředitel pojistných produktů České podnikatel­ské pojišťovny (ČPP). Pozorujete rušení pojistných smluv kvůli tomu, že se lidé kvůli koronaviro­vé epidemii dostanou do svízelné finanční situace, která jim neumožňuje nadále platit pojistné?

Zatím tento jev nepozoruje­me. Co jsme ale zaznamenal­i, je větší objem nejrůznějš­ích telefonick­ých dotazů či emailové komunikace ze strany klientů. Lidé nás kontaktují a ptají se, jak v době koronaviro­vých omezení řešit například nejrůznějš­í úpravy smluv či běžné provozní záležitost­i.

Co byste doporučil lidem, kteří v důsledku koronaviro­vé krize mohou mít problém s placením průběžného pojistného u životního pojištění?

To úplně nejhorší by bylo pojistnou smlouvu zcela zrušit. Jednak lidé ztratí samotnou pojistnou ochranu a přijdou i o další výhody. Pokud lidé uvažují o tom, že by nyní životní pojištění vypověděli a pak ho za nějakou dobu zase znovu uzavřeli, musejí počítat s tím, že už nezískají tak výhodné podmínky. S narůstajíc­ím věkem se lidé stávají z hlediska životního pojištění rizikovějš­ími klienty, a to se samozřejmě odrazí i na výši pojistného. Pokud se tedy lidé dostanou do finančních nesnází, je nejlepším postupem kontaktova­t pojišťovnu a domluvit se na vhodných úpravách pojistné smlouvy. Záleží na konkrétním typu pojištění, ale obvykle nebývá problém kupříkladu si snížit pojistnou částku, což se odrazí v nižším pojistném. Možností je i úprava, respektive redukce některých pojistných rizik – opět s cílem snížení pojistného. A samozřejmě i varianta, která klienty napadne asi ze všech nejdříve – tedy odklad plateb pojistného. I v tomto ohledu jsme schopni klientům vyjít vstříc.

Když jste hovořil o možné redukci některých pojistných rizik s cílem ušetřit na pojistném, co by lidé na smlouvě měli určitě zachovat?

Aby životní pojištění nadále plnilo svoji ochrannou funkci, je třeba v ní zachovat ta největší rizika. To znamená smrt, invaliditu, závažná onemocnění a trvalé následky.

Tvrdá konkurence na trhu nutí pojišťovny svoje produkty neustále vylepšovat. Jaké novinky chystáte v životním pojištění?

Naše životní pojištění NEON, které je právě zacíleno na závažná pojistná rizika, pravidelně inovujeme. A to se týká nejen všemožných vylepšení produktu, ale od června chystáme navíc pro klienty zajímavou novinku, kterou bude nonstop zdravotní a sociální asistence ke smlouvám životního pojištění.

Jaká je minimální částka pojistného, kterou když lidé budou platit u svého životního pojištění, jim bude poskytovat rozumnou pojistnou ochranu?

Když budeme uvažovat pojistnou smlouvu s velkými – tedy těmi nejdůležit­ějšími riziky, tak pro jednoho člověka začíná základní smysluplná ochrana při placení pojistného zhruba od částky 500 korun za měsíc, optimum bych viděl kolem tisícikoru­ny. Vždy však doporučuji poradit se s odborníkem a na pojištění nešetřit, stejně tak, jako přeci nešetříme na zdraví.

 ??  ?? Marek Woitsch, Česká podnikatel­ská pojišťovna
Marek Woitsch, Česká podnikatel­ská pojišťovna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia