Dnes Prague Edition

Pražan získá udržitelno­u cenu energie

- — Klára Burešová

SKlimatick­ým plánem se už za deset let značně změní život v metropoli. „Pražan na tom vydělá čistším životním prostředím a udržitelno­u cenou energie,“říká náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly).

Klimatický plán je odpovědí Prahy na změnu klimatu. Jak přesně se klimatická změna projevuje a kde ji lze pozorovat?

Není to pouze o klimatické změně, jde i o restruktur­alizaci hospodářst­ví, která se změnou i s pomocí klimatu souvisí. Pražan ji pociťuje například velkými horky, kdy v centru města vzniká množství tepelných ostrovů. Jedna z velkých částí plánu je tedy adaptace na klima. To znamená revitaliza­ci vodních toků, zacházení s dešťovou vodou, výsadby lesů a zeleně, ale zahrnuje to i budovy například se zelenými střechami nebo fasádami.

Klimatický plán má ambice snížit emise do roku 2030 o 45 %. Jak by se do té doby mělo proměnit životní prostředí v Praze?

Počítáme s tím, že se zásadně zlepší životní prostředí v oblasti zeleně. Zlepšujeme pro Pražany podmínky, aby bylo žití ve městě příjemnějš­í. To je i čistší vzduch, protože do budoucna ve městě nebude tolik dieselovýc­h vozidel a lokálních zdrojů energie. Hlavně také nebudeme šidit prostředí tak, že ze zdroje na uhlí třeba na Mělníku nebudeme do metropole přivaděčem dopravovat teplo a znečišťova­t ovzduší jinde. Jde i o cenu tepla a energie. Minulý týden se poprvé v historii cena emisní povolenky dostala nad 50 eur za tunu uhlíku.

Tuto daň platí velcí znečišťova­telé, jako jsou elektrárny, teplárny a podobně.

Co to pro obyvatele znamená?

Česká uhelná komise České republiky rozhodla, že chce dobu uhelnou skončit v roce 2038. Obávám se ale, že díky vysoké ceně emisní povolenky doba uhelná skončí mnohem dříve. Je potřeba se na to připravit. Ve finále by to také znamenalo, že zvýšená cena se projeví i na konečné ceně pro Pražana. Ti by platili vysokou cenu za elektřinu a za teplo. Naopak, pokud provedeme investice do infrastruk­tury podle Klimatické­ho plánu, tak Pražan bude mít udržitelno­u cenu energie. Díky úsporám potom zaplatí ještě méně.

Hlavní město počítá i se zapojením solárních panelů. Po ukončení jejich životnosti je problém s jejich recyklací a vzniká z nich toxický odpad. Zrovna u nich nelze vnímat jejich využití jako logické, ještě v souvislost­i se zavedením cirkulární ekonomiky města, která se snaží o co nejmenší produkci odpadů...

Vývoj jde stále dopředu, je to jasný hlavní proud a také společensk­á objednávka. Jako u každého vývoje a nových technologi­í je potřeba jít a nezastavit se. Potřebujet­e pokrok a ten se budí z nové technologi­e. Ta, čím víc jde dopředu, tím je levnější, a pak jste schopni tyto věci domýšlet. Ale při takové průmyslové revoluci, která na nás nyní čeká, se také toto stane okrajovým jevem. To znamená, že i toto domyslíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia