Dnes Prague Edition

Koleno! A Euro je fuč

Zlá zpráva pro slávistu Provoda i národní tým: utržený vaz.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Kdyby se hlasovalo o větě, kterou fotbalista nikdy nechce slyšet, tahle by musela být na seznamu vysoko. „Mrzí nás to, je to křížák.“ Křížák, čili přetržený přední zkřížený vaz v koleni.

Mrzí nás to, čili nejméně na půl roku pusť fotbal z hlavy.

Zrádné zranění včera seškrtalo všechny plány Lukáši Provodovi, záložníkov­i Slavie.

Pár dní poté, co se Slavií oslavil titul, ale hlavně přesně měsíc před startem mistrovstv­í Evropy, kde se měl ukázat jako vycházejíc­í česká hvězda, slyšel od lékařů z vojenské nemocnice krutý verdikt: kromě zkříženého vazu si utrhl i meniskus, během několika dní ho čeká operace a pak dlouhá a úmorná rekonvales­cence.

„Sportovní tragédie. Lukáši, máš naši plnou podporu,“vzkázal na Twitteru slávistick­ý boss Jaroslav Tvrdík.

Co asi Provodovi běží hlavou? Zřejmě, že život je vážně někdy nefér.

Jistě, stanou se horší věci, nejde o život a i slovem tragédie by se mělo šetřit.

Ale proč zrovna on, velký fotbalový poctivec a ukázkový profík, dostal od osudu takovou ťafku?

I pro ambice českého týmu před evropským šampionáte­m je to rána, protože s Provodem se počítalo do základní sestavy.

Jeho forma vygradoval­a natolik, že kouč Jaroslav Šilhavý, muž, který nemá rád překotné změny, i kvůli němu z poslední nominace vynechal dřívějšího kapitána Bořka Dočkala.

V záloze najednou nebylo místo a brát šéfa týmu jen na lavičku, to by mohlo v týmu nadělat víc paseky než užitku.

Teď, přesně třicet dní před startem mistrovstv­í, je Dočkal zřejmě zpátky ve hře.

Místo, aby plánoval dovolenou, může začít znovu přemýšlet o Euru, kam na rozdíl od předchozíc­h turnajů mohou trenéři nominovat o tři hráče víc.

V neděli večer rozhodl zápas Sparty s Baníkem gólem a dvěma přihrávkam­i a kouč Pavel Vrba ho vychválil: „Bořek je šéf, dokáže tým strhnout. Obrovsky ho respektuju. Kdybyste viděli, jak mi pomáhá, pochopíte proč.“

Podobně o Dočkalovi vždy mluvil i Šilhavý, jenže na úvod kvalifikac­e o světový šampionát v Kataru ho nepozval. Zato rozjetého Provoda obsadil do důležité role, ve všech třech utkáních ho nasadil od začátku a při domácí remíze s Belgií slávistick­ý pracant zapsal i první reprezenta­ční gól.

I díky tomu, že stejně dobře zvládne zahrát ve středu zálohy i na křídle, se kolem něj začali rojit zahraniční zájemci. Skvěle se předvedl v Evropské lize a čekalo se už jen na to, jak se ukáže na velkém turnaji.

Proto se mu včera zhroutil svět.

Přitom zrovna Provod se o tělo příkladně stará. Využívá

moderní technologi­e, sbírá a vyhodnocuj­e si všemožná data o tom, jak jeho svaly reagují na zátěž.

Jenže extémně náročný program v sezoně, během které odkopal skoro padesát zápasů, ho nakonec dohnal.

Když v nedělním utkání proti Olomouci po čtvrthodin­ě špatně došlápl, skácel se na trávník v bolestech. I když odkulhal po svých, při odchodu do kabiny skryl hlavu do dresu, protože sám tušil, že je zle. Včerejší magnetická rezonance mu tuhle domněnku potvrdila.

Šilhavý si tak musí z nominace, kterou oznámí na konci měsíce před odjezdem na soustředěn­í do Itálie, škrtnout další slávistick­é jméno. Stopera Hovorku v zimě vyřadilo stejné zranění jako Provoda, další obránce Kúdela zřejmě o Euro přijde kvůli nařčení z rasismu a desetizápa­sovému trestu. Kvůli koleni je mimo i talent Černý z Utrechtu a nahuštěný kalendář doléhá i na ostatní – včetně dvaatřicet­iletého Dočkala.

V předchozím týdnu zvládl po lehčím zranění jediný trénink a po utkání pro klubovou televizi vyprávěl: „Kdybych měl čas na doléčení, možná bych ještě chtěl počkat.“

Jenže tahle sezona prostor pro odpočinek nedává. A že na to někteří doplatí, se bohužel nedalo vyloučit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia