Dnes Prague Edition

Pravák a levák. Dirigenti, kteří mají restartova­t Plzeň

Michal Bílek a Pavel Horváth. Tak dlouho se jejich osudy proplétaly, až se fotbaloví režiséři sešli na jedné lavičce. Uspět musejí hned

- — Jan Palička

Znají se, respektují, v náhledu na fotbal jsou si podobní. I když je dělí deset let. Jeden byl excelentní pravák, druhý měl fantastick­ou levačku. Oba kopali uprostřed zálohy. Dirigenti.

Ve Spartě se před třiceti lety ještě minuli. Michal Bílek byl všemi respektova­ný špílmachr, Pavel Horváth začínající ucho. V dorostu podával Bílkovi míče při zápasech.

V Teplicích na přelomu milénia zase těsně vedle. Zatímco Bílek končil kariéru, Horváth byl v laufu.

Když Bílek v září 2006 přebíral Spartu jako trenér, rozhodl se kreativní fázi postavit na 32letém Horváthovi. Byť se roky neslyšeli, zavolal mu do japonského Kóbe: „Myslíš, že bys nám mohl pomoct?“

Nabídl mu tříletou smlouvu, byť s nižším platem, ale Sparta se přece neodmítá. Vyhráli ligu i pohár.

No vida, teď jsou zase spolu. Včera se oblékli do šedivých triček a zahájili novou éru Viktorie Plzeň.

Jako trenéři. Parťáci. A tak trochu dobrodruzi s dvouletou smlouvou.

Plzeň vsadila všechno na jednu kartu. Těsně před koncem sezony rozmetala stávající trenérský štáb a na závěrečnýc­h pět zápasů povolala spasitele. Ačkoli Bílek s asistentem Horváthem začnou už zítřejším ligovým hitem proti Spartě, ve hře je především finále poháru proti Slavii. Plzeň ho potřebuje příští čtvrtek zvládnout, aby v následujíc­í sezoně hrála Evropskou ligu.

Tak proto rošáda. Upřímně, dala se čekat i dřív. Slovenský kouč Adrián Guľa sice neměl špatné výsledky, nicméně pronikavé nebyly. Proto se vrací Horváth, který je s Plzní osudově spjatý. Coby kapitán a hlavní režisér (na hřišti i mimo ně) zažil opojná tažení za tituly i do Ligy mistrů. Neměl akurátní postavu ani životosprá­vu, ale herně inspiroval. Kolem něj se všechno točilo.

I Bílek už v Plzni krátce působil. V roce 2006 to byla jiná Viktoria než nyní: šedivá, na rozdrolené­m stadionu, bez kvalitních hráčů. Přesto trenér zaujal, jinak by ho přece po pěti kolech nepřetáhla Sparta. Ano, počítáte správně. Přesně v tom období Bílek volal do Japonska, jestli by polozapome­nutý Horváth nepomohl.

Teď jsou v úplně jiné pozici a v úplně jiné době. Nicméně jejich úkol zní stejně: Uspět – a hned! Plzeň, která v Evropě chyběla dvakrát po sobě, doufá, že se trefila. Byť popírá své vlastní rozhodnutí staré 17 měsíců. Tehdy angažovala Guľu, jenž se kromě jiného opírá o technické vymoženost­i, detailní data a natáčí si tréninky dronem. Bílek s Horváthem jsou především praktici, kteří fotbal cítí.

Přesto je nutné zmínit, že Horvátha nedávno propustili z marné Příbrami a Bílek se roky zbavuje nálepky defenzivní­ho kouče. Přitom na Euru 2012 postoupil s národním týmem do čtvrtfinál­e a jeho svěřenci nevynechaj­í možnost mu za to poděkovat. Bude děkovat i Plzeň?

 ?? Foto: Profimedia.cz a ČTK ?? Michal Bílek (vlevo) a Pavel Horváth mají vrátit Viktorii na výsluní. Od včerejška jsou trenéry Plzně.
Foto: Profimedia.cz a ČTK Michal Bílek (vlevo) a Pavel Horváth mají vrátit Viktorii na výsluní. Od včerejška jsou trenéry Plzně.
 ??  ?? Parťáci
Parťáci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia