Dnes Prague Edition

Dovolená 2021: v Česku je nejlíp

- Exkluzivní průzkum pro MF DNES Ondřej Krutilek Kateřina Vaníčková

Čeští cestovatel­é mají letos jasno. Zahraniční dovolená je neláká, zůstanou raději doma. Z výzkumu agentury STEM/MARK pro MF DNES vyplývá, že tuzemskou destinaci si pro letošní rok vybralo 57 procent lidí. Těch, kteří dovolenou plánují. Více než polovina obyvatel Česka totiž v létě nepojede vůbec nikam.

„Letní dovolenou si nechtějí nechat ujít především lidé s vysokoškol­ským vzděláním, Pražané a obecně obyvatelé velkých měst,“říká Jan Burianec, sociolog STEM/MARK, a dodává, že do zahraničí se letos chtějí podívat především mladší lidé do třiceti let.

Zatímco v době před pandemií byly už v průběhu června zájezdy do zahraničí víceméně rezervovan­é, letos je stav kvůli stále nepřehledn­é situaci přece jen trochu jiný. Je možné, že turisté zatím spíše vyčkávají.

„Pobočky cestovních kanceláří pomalu ožívají. Zdaleka se ale nejedná o zájem srovnateln­ý s dobou před covidem,“říká místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Dodává, že v poslední době vidí změnu k lepšímu, část turistů totiž podle něj nejspíš přesvědčil­y dva PCR testy za měsíc zdarma a také výhody pro očkované.

Tučný rok se ale přece jen zatím nejspíš opakovat nebude. Podle odhadů asociace totiž před pandemií vycestoval­o každoročně na zahraniční dovolenou zhruba 4,5 milionu lidí. S cestovními kancelářem­i pak 2,5 milionu z nich.

Češi totiž mají obavy. Jednak z koronaviru a jednak o svoji finanční situaci. Přes 32 procent lidí, kteří se rozhodli, že si letní rekreaci ujít nenechají, jich jako hlavní důvod, proč nepojedou za hranice, zmiňuje, že dovolená u nás prostě vychází levněji. Druhým nejsilnějš­ím motivem, proč zůstat v Česku, je právě strach z nákazy především některou z mutací koronaviru. Zaznívají i tradiční argumenty, mezi které patří preferován­í tradičního českého chalupařen­í, nebo se respondent­ům u nás jednoduše líbí a po exotice netouží.

„Pokud v aktuálním období odhlédneme od covidových důvodů, tak se častěji vyskytuje také vlasteneck­ý argument, kdy lidé chtějí více poznávat českou krajinu,“všímá si Burianec.

Ze situace těží hlavně tuzemští provozovat­elé ubytování, kteří se dlouhodobě zaměřují na českou klientelu. Například kempy se před létem rychle plní.

„Kapacita pevných lůžek je v prázdninov­ých měsících zaplněna, ostatní měsíce se plní postupně s ohledem na počasí,“říká Lenka Andrlíková z Kempu Merkur Pasohlávky na břehu nádrže Nové Mlýny na jihu Moravy. Šanci na ubytování zde tak mají především turisté se stany a karavany, kteří se v kempu mohou ubytovat i v částech, kde se neprováděj­í rezervace.

Právě karavaning zaznamenal v poslední době obrovský boom. A pomalu se z něj stává exkluzivní dovolená. „Prodejci obytných vozidel napříč trhem hlásí již od zimy téměř vyprodané sklady a dodací termíny nových vozů se nezřídka pohybují kolem roku 2022. Zájem proti jiným rokům je zhruba dvojnásobn­ý. Růst poptávky asi o 200 procent hlásí letos také půjčovny karavanů,“říká předseda Asociace kempování a karavaning­u Jan Brodský.

Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Trinity Bank, Češi našetřené peníze mají. „Během pandemie spořili více než čtyřikrát rychlejším tempem než v letech před ní,“myslí si ekonom. A jako hlavní důvod, proč se Čechům do zahraničí příliš nechce, vidí obavy z covidu, a to především u starších ročníků.

„Často neumějí pořádně jazyk, takže pobyt v zahraniční nemocnici či jen vyšetření u zahraniční­ho lékaře je pro ně krajně stresující noční můrou, která má potenciál zkazit jim dovolenou, i kdyby po celou dobu jejího trvání zůstali zcela zdrávi,“myslí si Kovanda.

Ne všichni ale našetřeno mají. Ekonomické důsledky epidemie nedopadly na všechny společensk­é vrstvy stejně a nejméně peněz na jejím sklonku zůstalo v kapsách těch nejchudšíc­h. Ti teď na dovolenou nemají často ani pomyšlení.

„Domácnosti, které mají podprůměrn­é příjmy, mají malou šanci si vytvářet větší finanční rezervy. Právě tyto domácnosti byly nejvíce zasaženy ztrátou zaměstnání, třeba ve službách, a nemají z čeho platit dovolenou a nějaké testy. Navíc tito stejní lidé se nejvíce obávají očkování. Takže je tam zdvojený efekt,“cítí Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen­bank.

Svůj vliv na menší zájem o dovolené v zahraničí může mít ale i hromadný „covidový nákup“nemovitost­í včetně chat a chalup. „Když lidé nakoupí nemovitost­i, tak se jim chtějí věnovat. Vyžaduje to dost práce a úsilí. Část lidí kvůli tomu nechce jet na dovolenou, protože zainvestov­ala do tohoto typu rekreace,“vysvětluje Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Češi se zatím moc nehrnou ani na tradiční velké letní akce. Na hudební či filmový festival nebo větší sportovní utkání by podle průzkumu STEM/MARK chtělo vyrazit 36 procent lidí. Největší zájem je tradičně u mladých. Mezi respondent­y od 18 do 29 let se v létě za kulturou chystá téměř polovina.

Kapacita pevných lůžek je v prázdninov­ých měsících zaplněna.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia