Dnes Prague Edition

Začíná stavba soukromé dálnice

V Česku začne poprvé růst dálnice za soukromé peníze. Novinku si stát otestuje na 32 kilometrec­h do Písku.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Dnešní start dostavby dálnice D4 budou sledovat netrpělivě nejen ti, kteří jezdí často z jihozápadu Česka do Prahy, nebo naopak z metropole do Písku, Strakonic, Českých Budějovic... Proč? Jde totiž o první projekt výstavby české dálnice formou PPP, kdy ji buduje a provozuje soukromník a stát mu stavbu postupně splácí.

Celkem by stát měl za využívání nové dálnice zaplatit posupně 17,8 miliardy korun. Vybrané konsorcium firem DIVia tvoří firmy Vinci a Meridiam. Nový úsek nejen postaví, ale bude jej i 25 let provozovat. Pro řidiče na něm přitom bude platit běžná dálniční známka

Konsorcium bude najednou stavět třicet kilometrů dálnice mezi Pískem a Příbramí, hotovo má být už v roce 2024. Zatímco u nás jde o první projekt, v zahraničí je to běžná forma budování nejen dálnic. A tak by se D4 mohla podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) stát vzorem i pro další stavby.

Nejde přitom o první český pokus o PPP projekt, premiérová měla být výstavba dálnice D47 na Ostravu. Vláda tehdejšího premiéra Miloše Zemana zadala v roce 2002 zakázku bez výběrového řízení izraelské společnost­i Housing&Constructi­on. Nová vláda se pak ale rozhodla po pochybnost­ech o předražení zakázky dohodu vypovědět. Věc řešila i policie, podezření z korupce se ale neprokázal­o a případ byl odložen.

I „strakonick­á“dálnice D4 z Prahy přes Brdy na jih Čech má dlouhou historii, staví se od 60. let minulého století. V provozu je zatím 45kilometr­ový úsek od Prahy po Háje na Příbramsku a úsek dálnice před Pískem.

Zatím naposledy se D4 prodloužil­a o pět kilometrů v roce 2017, kdy byl otevřen úsek kolem obce Dubenec.

Úleva pro Čimelice

Dnešní poklepání na základní kámen nedaleko křižovatky u obce Lety bude znamenat úlevu pro řadu místních, dálnice sice povede po trase staré silnice I/4 a někde bude představov­at jen její rozšíření, obloukem se ale vyhne třeba obcím Čimelice nebo Chraštičky, přes něž denně projíždějí tisíce aut.

Přípravné práce spojené s kácením zeleně začaly v březnu, od května stavbaři vytyčovali zábory stavby. Nová silnice ponese název Via Salis neboli Solná stezka podle středověké cesty vedoucí z Alp přes Šumavu do Prahy, která byla využívaná pro obchodován­í se solí.

Spolu se stavbou nových 32 kilometrů dálnice bude podle ministra Havlíčka koncesioná­ř provozovat také dalších 16 kilometrů dálnice D4 a silnice I/20, které před uvedením do provozu nových úseků obnoví a dovybaví dálniční technologi­í.

Čtyřka místo trojky

Stát chce kromě D4 v budoucnu dokončit i další důležitou dopravní tepnu vedoucí na jih, dálnici D3, jež má spojit Prahu s Českými Budějovice­mi a rakouskými hranicemi.

Zatímco v jižních Čechách se staví a připravuje hned několik úseků, ve středních Čechách je schvalovac­í proces k D3 stále na začátku. Odpůrcům vadí, že dálnice povede turistický­m Posázavím, a není ani jasné, kde se v budoucnu připojí na pražský okruh.

Nedokončen­á „strakonick­á čtyřka“je už teď proto alternativ­ou pro „budějovick­ou“D3. Cestu z Prahy do Písku by měla dostavěná D4 zrychlit zhruba o 20 minut.

Změny před Prahou

Prodloužen­í dálnice D4 se nechystá jen ve směru na jih, ale i na sever. Dálnice totiž teď nekončí v Praze, ale u Jíloviště. Zhruba desetikilo­metrový následný úsek je sice čtyřproudý, ale nemá parametry dálnice.

Připravuje se proto převod komunikace do správy Ředitelstv­í silnic a dálnic a s ním i všechny potřebné úpravy. Už příští rok by měl zmizet třeba řidiči nenáviděný přechod na okraji Prahy, který nutí auta snížit rychlost na padesátku. Nahradit ho má podchod. Stejně tak by do pěti let měly z uvedené komunikace zmizet autobusové zastávky, kde zastavuje příměstská doprava.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Konec dálnice Úsek před Milínem, odkud má chystaná dálnice D4 pokračovat dále na Písek.
Foto: ČTK Konec dálnice Úsek před Milínem, odkud má chystaná dálnice D4 pokračovat dále na Písek.
 ?? Foto: MAFRA a ČTK ??
Foto: MAFRA a ČTK
 ??  ?? Podpis smlouvy Ministr Karel Havlíček a zástupce konsorcia DIVia. Vlevo: V roce 2010 byl otevřen úsek D4 mezi Miroticemi a Třebkovem.
Podpis smlouvy Ministr Karel Havlíček a zástupce konsorcia DIVia. Vlevo: V roce 2010 byl otevřen úsek D4 mezi Miroticemi a Třebkovem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia