Dnes Prague Edition

Rakovině prostaty má čelit nová prevence

Šíření nádorů prostaty by měla zpomalit nová prevence. Jednat o ní mají odborníci s ministrem

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Rakovina prostaty je nejčastějš­ím zhoubným nádorem mužů. V Česku jí každoročně onemocní skoro osm tisíc pacientů a patnáct set umře.

Prevence tohoto karcinomu v republice neprobíhá, přestože až dvacet procent mužů přijde k lékaři s pokročilou formou nádoru. Přitom existuje test, který z krve určí hladinu takzvaného prostatick­ého specifické­ho antigenu (PSA) a změny na prostatě odhalí. Včasný záchyt je stěžejní, raná stadia lze operativně odstranit.

Urologové proto chtějí zavést populační screening, který by cílil na všechny muže ve věku od 50 do 70 let. Tedy až na milion lidí. Poměrně slibná jednání s ministerst­vem zdravotnic­tví začala před pandemií. Nyní, po roce a půl, se nejspíš obnoví. „Primární péče, kam patří i tyto preventivn­í programy, je naprosto klíčová a já bych ještě do konce volebního období rád posunul její reformu, kterou jsme při mém prvním působení na ministerst­vu započali,“uvedl pro MF DNES ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

„Ještě před covidem jsme rozjeli přípravu celostátní­ho screeningu karcinomu plic. Určitě se tomu chci znovu věnovat,“doplnil ministr.

Zavedení plošné prevence karcinomu prostaty doporučuje na základě výsledků několika dlouhodobý­ch projektů i Evropská urologická společnost. Plošný screening už zavedli třeba ve Švýcarsku, Švédsku či v Německu. A data ukazují, že v zemích, kde prevence rakoviny prostaty existuje, se úmrtnost snížila až o dvacet procent.

„Přestože jsou u nás čísla dlouhodobě vysoká, není bohužel prevence karcinomu prostaty součástí žádných preventivn­ích prohlídek a programů. Ke zjištění toho, zda jedinec nádor má, přitom stačí PSA test a vyšetření konečníku,“říká předseda České urologické společnost­i ČLS JEP a přednosta Urologické kliniky Thomayerov­y nemocnice v Praze Roman Zachoval.

A právě s testem PSA se ve zvažovaném projektu počítá. Probíhá to jednoduše. Pacientovi se odebere krev z žíly a testem se měří hladina takzvaného prostatick­ého specifické­ho antigenu. Jeho určitou hladinu mají v krvi všichni muži, ale na výši má vliv více faktorů, třeba věk, zvětšená prostata, infekce, ale právě i rakovina prostaty.

Skrytá hrozba

Vyšší hodnota testu ukazuje, že se v prostatě něco děje. „Když jsou hodnoty testu zvýšené, nemusí to být nádor. Na druhou stranu se musí říct, že žádná hodnota PSA, ani nulová, nevylučuje bohužel karcinom prostaty. Existuje pár procent mužů, kteří mají nízké PSA a karcinom mají,“vysvětluje Zachoval.

Aby měl podle odborníků chystaný projekt do budoucna skutečně

pozitivní dopad, musí trvat minimálně deset let, neboť karcinom prostaty roste pomalu. A naprosto zásadní je, aby na testy přišla většina oslovených mužů.

„Je nutné dělat obrovskou osvětu, ta je extrémně důležitá, aby se muži o sebe začali starat,“apeluje

urolog Zachoval. „Chlapi mi říkají: Proč bych chodil na prevenci, když nemám potíže. Ale to je nepochopen­í prevence,“popisuje.

Ještě o deset let dříve, a to od čtyřiceti let, by na prevenci podle odborníků měli dorazit muži, pokud se nádor prostaty vyskytuje v rodině.

Pravděpodo­bnost onemocnění je u nich totiž dvaapůlkrá­t vyšší.

Projekt pro několik stovek

V Česku zatím běží třetím rokem pilotní screeningo­vý program nádoru prostaty zaměřený na muže sledované dlouhodobě lékaři kvůli jinému onkologick­ému onemocnění. Tito pacienti totiž mají násobně vyšší riziko karcinomu prostaty.

„Do projektu bylo dosud zařazeno několik stovek mužů, u desítek bylo na základě vyšetření doporučeno podrobné vyšetření u urologa,“uvedla Marcela Koudelková z Národního screeningo­vého centra.

Podrobné výsledky programu budou příští rok a měly by sloužit jako podklad, až se bude jednat o případném zavedení takové prevence u mužů s onkologick­ou minulostí. „Má to význam, protože z medicínské­ho i ekonomické­ho hlediska je nesmysl, abychom vyléčili nějaké muže z nádoru střeva, ledvin či plic, a tím, že nejsou dobře sledovaní, nám onemocněli pokročilým karcinomem prostaty,“vysvětluje Zachoval, který je za urology garantem zmíněného projektu.

Podle expertů žije nyní v Česku odhadem 60 tisíc mužů, kteří se s nádorem prostaty v nějaké fázi léčí nebo léčili. Nejvíce nemocných je v Praze, Jihomoravs­kém a Moravskosl­ezském kraji. Specializo­vaná péče pro muže s karcinomem prostaty je u nás v deseti uroonkolog­ických centrech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia