Dnes Prague Edition

Šlachtova Přísaha míří do Sněmovny

-

PRAHA Občanské hnutí Přísaha Roberta Šlachty překonalo hranici nutnou pro vstup do parlamentu. Květnový průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi jí přisoudil pětiprocen­tní podporu voličů. Přísaha se tak stala „skokanem měsíce“, kdy si oproti dubnu polepšila o 2,5 procenta, tedy nejvíce ze všech stran.

„Děkuji vám všem, kteří jste na tom odvedli obrovský kus práce.

Do voleb zbývají ještě čtyři měsíce a my rozhodně nepolevuje­me v práci. Pokračujem­e dál,“reagoval na výsledky průzkumu Šlachta, bývalý ředitel policejníh­o Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu.

Průzkumu se účastnilo 1 200 respondent­ů, které Kantar oslovoval mezi 10. a 28. květnem. Příznivce Šlachtova hnutí tvoří podle Kantaru nejčastěji muži s vyšším vzděláním.

„Nejvíce příznivců čerpá Přísaha od ANO a také přilákala nevoliče. V květnu se pak přidali dřívější voliči SPD, kteří Přísahu hodnotí jako věrohodněj­ší, sympatičtě­jší, s komplexněj­ším protikorup­čním programem,“uvádějí autoři průzkumu.

V něm dopadli nejlépe Piráti se STAN s 26 procenty před koalicí Spolu (21,5 procenta), ANO (20), SPD (10) a KSČM (5,5). Koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromník­ů získala čtyři procenta a ČSSD jen tři.

Šlachta svou politickou kariéru odstartova­l knihou Třicet let pod přísahou. Následně zveřejnil sedm pilířů, kterým se chce v případě zvolení věnovat. Leitmotive­m programu je zjednoduše­ní právního řádu, kdy chce zkrátit soudní řízení, posílit důvěru lidí v justici, zvýšit počet policistů, snížit množství zastaralýc­h zákonů nebo zastavit pokusy o regulaci zbraní mezi lidmi.

V kampani Šlachtovi pomáhají například bývalý náměstek ministra zdravotnic­tví Aleksi Šedo a prezident Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu Jiří Hynek. Obklopil se i bývalými spolupraco­vníky – třeba svou pravou rukou na Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Tomášem Sochrem nebo bývalým detektivem útvaru Jiřím Komárkem. (tom)

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Tvář strany Robert Šlachta v kampani.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Tvář strany Robert Šlachta v kampani.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia