Dnes Prague Edition

Smutné roky Martiny Formanové

Na nové knize Nalakuj to narůžovo začala pracovat v nejsmutněj­ším období svého života, po smrti manžela Miloše Formana. „Postupně jsem se ale začala vracet i k veselejším příhodám a vzpomínkám,“řekla MF DNES spisovatel­ka.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Osmá kniha Martiny Formanové končí začátkem koronaviro­vé pandemie. „Ironií osudu tehdy bylo, že jsem po Milošově odchodu procházela dobrovolno­u izolací, a když už jsem se po dvou letech konečně rozhodla, že se vrátím do běžného života, tak jsem po dvou měsících musela znovu zůstat zavřená doma. Nesnášela jsem to, jsem ve své podstatě společensk­ý člověk,“vzpomíná spisovatel­ka.

Pandemii strávila doma v Connecticu­tu, nyní věří v návrat k normálnímu životu. „Na prognózy se mě raději neptejte, já jsem optimistic­ký člověk. Věřím očkování a věřím vědcům. Ostatně v tom musím dát kredit i Donaldu Trumpovi, že jeho administra­tiva uvolnila peníze na výzkum vakcíny, takže byla hotová dříve, než se čekalo. Prezident Biden pak vynaložil všechny síly na to, aby byly Spojené státy co nejrychlej­i proočkovan­é,“popisuje situaci.

Podvědomá minimalist­ka

V nové knize se Formanová drží svého tradičního svižného a sebeironic­kého způsobu psaní. „Můj styl je podvědomě minimalist­ický. Někdy si to až vyčítám, protože jako čtenářka mám ráda umně napsané bohaté popisy, detaily… jenže ve svých textech mám nutkání jít hned na dřeň. Dříve jsem se pokoušela napsat i klasický psychologi­cký román, být serióznějš­í, ale zjistila jsem, že to asi nejsem já, tak jsem se vrátila k stručnější­mu vyjadřován­í a snaze čtenáře rozesmát,“vysvětluje.

V knize vystudovan­á scenáristk­a píše o setkání s mnoha výraznými osobnostmi celosvětov­ého významu – Eltonu Johnovi, Johnu Malkovicho­vi nebo Henry Kissingero­vi, v jehož domě se za Miloše Formana provdala. Pár tam pravidelně chodil na večeři i oslavy Dne díkůvzdání.

„On je výrazná osobnost Republikán­ské strany, já jsem demokratka, takže na některé věci mám jiný názor. Společensk­é akce, které s manželkou pořádali, byly ale vždy velmi rozmanité a názorově namíchané půl na půl, takže jsem se snažila hlavně naslouchat,“popisuje.

Chce zkusit stand-up

Politickou situaci sleduje Formanová ve Spojených státech i v Česku. Jakmile však dojde na některá témata a problémy, považuje jejich mediální prezentaci mnohdy za značně zjednoduše­nou.

„Některá hnutí, která dorazila také do Česka, v USA vznikla na základě širokého dialogu. A v takové škále různých názorů samozřejmě vždy najdete takové, které budou velice radikální. Bohužel právě ty se sem pak dostávají jako hlavní informace o dané věci,“míní.

Blízkou přítelkyní Martiny Formanové je herečka Mia Farrowová, jejíž jméno se v posledních měsících v médiích znovu objevovalo v souvislost­i se zneužitím její adoptivní dcery Dylan bývalým partnerem Farrowové, režisérem Woodym Allenem.

„Mluvily jsme o tom spolu hodně. Pro Miu to bylo bolestné, protože se k této kapitole již nechtěla vracet a vzbuzovat další vlnu negace a obvinění ze strany Woodyho Allena.

Pro Dylan ale bylo zásadní, aby promluvila,“přibližuje situaci v rodině Farrowové.

„Já osobně doufám, že Miu ještě čekají krásné role a lidé si ji budou spojovat s tím, že je skvělá herečka, a ne jako člověka spojeného s touto kauzou. Naštěstí už se v USA upustilo od dojmu, že byla nějakou žárlivou a odvrhnutou partnerkou, co si vymyslela pomstu,“dodává česká spisovatel­ka.

Nový film Woodyho Allena ve Spojených státech mezitím nezískal distributo­ra. Martina Formanová říká, že si není jistá, jestli se na něj dokáže či vůbec chce podívat.

„Toto ještě nemám vyřešené,“vysvětluje.

Před pandemií se Formanová začala věnovat v New Yorku stand-up comedy a v navštěvová­ní kurzů hodlá pokračovat. Výhledově by ráda vystoupila i v Česku, možná po boku Adély Elbel. „Chce to ale ještě čas, potřebuju si to připravit,“říká.

Úplný návrat do Česka prozatím Martina Formanová neplánuje. „Vždy si to tady ale opravdu užívám,“usmívá se. V Praze ji tento týden čeká setkání se čtenáři. Uskuteční se v Knihkupect­ví Luxor na Václavském náměstí ve čtvrtek od 17 hodin.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Vdova Spisovatel­ka Martina Formanová se ve své nové knize vrací ke ztrátě manžela a otce svých dvou synů, filmového režiséra Miloše Formana.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Vdova Spisovatel­ka Martina Formanová se ve své nové knize vrací ke ztrátě manžela a otce svých dvou synů, filmového režiséra Miloše Formana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia