Dnes Prague Edition

Odloží školáci roušky? Rozhoduje se dnes

-

PRAHA Děti ve školách by při hodinách už nemusely mít tváře zakryté rouškami a respirátor­y. Návrh ministra školství Roberta Plagy (za ANO) počítá s jejich odložením při výuce již od zítřka. Jednat o tom má dnes s ministrem zdravotnic­tví Adamem Vojtěchem (za ANO), jenž zatím kolegův nápad odmítal.

„Ministři k tomu mají jednání před vládou. Pokud se dohodnou, bude to následně projednáva­t také vláda,“uvedla včera na dotaz MF DNES mluvčí ministerst­va školství Aneta Lednová. Vojtěch již předtím připustil, že rozhodnutí o rouškách padne na pondělní schůzce. „Budeme o tom ještě jednat i na základě vývoje epidemické situace,“uvedl minulý týden.

Pro odložení roušek ve školách se už dříve vyslovil premiér Andrej Babiš (ANO), opatrně jej připustila i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Volají po tom také učitelé, kteří upozorňují na zvyšující se teploty a obtížnost zvládat výuku se zakrytým nosem a ústy. Sundat roušky a respirátor­y ve třídách v okresech s příznivou epidemicko­u situací navrhla v pátek i Mezioborov­á skupina pro epidemické situace (MeSES). A Babiš včera v pořadu Čau lidi uvedl: „Budeme hlavně řešit roušky ve školách. Fakt je to problém.“

Ochranu dýchacích cest i plošné testování ve stálých kolektivec­h by bylo možné zrušit v okresech s méně než 25 případy covidu na 100 tisíc obyvatel za 14 dní, reprodukčn­ím číslem R dlouhodobě nižším než 1 a podílem pozitivníc­h testů nižším než čtyři procenta.

„Číslo R je dlouhodobě pod hodnotou 1, což vede ke stálému ústupu epidemie. Při nízkém počtu nově vzniklých onemocnění v okresech bude hodnota R zkreslená i relativně malým množstvím pozitivníc­h případů. V této situaci doporučuje­me vycházet z posouzení příslušné místní krajské hygienické stanice,“píše ve stanovisku mezioborov­á skupina. Ta od května ale již nefunguje jako poradní orgán ministerst­va zdravotnic­tví, jež se jejími závěry nemusí řídit.

O čem naopak ministerst­vo zdravotnic­tví není ochotno jednat, je zkrácení intervalů mezi očkováním první a druhou dávkou od Pfizer/BioNTech a Moderna. Interval byl v březnu prodloužen na 42 dnů, aby co nejvíc lidí dostalo alespoň první dávku. O kratší lhůtu usiluje Česká vakcinolog­ická společnost nebo biochemik Jan Konvalinka. Ministerst­vo zkrácení odmítá, neboť neví, kolik vakcín se do ČR v létě dostane. (tom)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia