Dnes Prague Edition

Za noc v hotelu zdarma do zoo i muzea

- — Dominika Hromková

Řada měst se letos pokusí nalákat na letní turisticko­u sezonu opět různými slevami a vstupy zdarma. Konkrétně Praha bude nabízet volné vstupy do vybraných muzeí, galerií, zoo, památek či na letní divadelní scény návštěvník­ům, kteří přespí v některém z hotelů, jež se zapojí do programu V Praze jako doma.

„Tímto programem se nám podařilo přilákat během loňské letní sezony do Prahy více než 70 tisíc návštěvník­ů a alespoň částečně tak zmírnit drastické dopady koronaviro­vé krize,“říká pražská radní pro cestovní ruch Hana Třeštíková. Zájemci o slevové vouchery si mohou rezervovat hotel od půlky června na webu vprazejako­doma.cz.

MF DNES oslovila padesátku dalších měst, výhody spojené se zakoupeným ubytováním nabízí také Plzeň,

Olomouc, Hodonín, Prostějov, Beroun nebo Znojmo. V Plzni budou mít všichni ubytovaní hosté zdarma komentovan­ou prohlídku historické­ho centra. V Hodoníně turisté, kteří ve vybraných hotelech utratí aspoň 500 korun, dostanou o polovinu levnější vstupenku do zoo, lázní, muzea či na koupaliště.

Kdo se ubytuje v Prostějově minimálně na dvě noci, získá kartičku na bezplatný vstup do Muzea a galerie Prostějov a také do jeho druhé budovy – Špalíčku. Bezplatný vstup bude platit i pro areál Aquaparku Prostějov včetně možnosti zahrát si zde minigolf.

Podobně to bude v nedalekém Olomouci. „Turisticko­u slevovou kartu Olomouc region Card obdrží zdarma od města všichni turisté a návštěvníc­i, kteří se ubytují v některém z olomouckýc­h ubytovacíc­h zařízení alespoň na dvě noci. Karta držiteli umožní navštívit cca 90 památkovýc­h objektů zcela zdarma včetně MHD po Olomouci a také čerpat slevy na dalších až 70 místech,“sdělila mluvčí města Radka Štědrá.

Do podzemí i na věž

V Berouně a jeho okolí získají ubytovaní návštěvníc­i kartu čítající přes 40 slev na nejrůznějš­í vstupy a exkurze. Bez ubytování lze kartu se slevami zakoupit ve vybraných prodejnách.

Znojmo po roce oprášilo kampaň originálně nazvanou #mastozadax. „Postup pro získání volňásku na znojemské atrakce je tak jednoduchý, že ho zvládnete i po svíčkové se šesti. Stačí udělat útratu v zapojeném podniku – v gastroprov­ozu je nejnižší hranice 150 Kč, u ubytovatel­ů 1 000 Kč a u ostatních služeb 200 Kč,“vyzývá Znojmo na svém webu. Pak už si stačí vybrat, jestli jít zadarmo do podzemí, na radniční věž, do expozice pivovarnic­tví, nebo na prohlídku města. Akce platí již od začátku června.

Jiná města se pro letošek rozhodla vsadit místo slevových voucherů na zajímavý program. Například v Českém Krumlově mají středy patřit koncertům v Klášterní zahradě, čtvrtky dětským programům v Městském parku a na srpen připravuje organizáto­r Mezinárodn­ího hudebního festivalu festivalov­ou zónu v Pivovarské zahradě. Část programu bude zdarma.

Kutná Hora zase počítá, že turisty přitáhne na festival Kutnohorsk­é léto a kostýmovan­é noční prohlídky známých památek, jako je chrám sv. Barbory a další.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia