Dnes Prague Edition

Léčba závislostí se prodražila

Náklady na léčení závislých na alkoholu a dalších drogách vzrostly. Hlavní nápor ale dle odborníků teprve přijde.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Stres spojený s pandemií řada lidí řeší alkoholem, léky či jinými drogami, ať už legálními, či nikoli. Výrazně se to projevilo na loňských účtech za léčení. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která je bezmála s šesti miliony klientů v tuzemsku největší, na léčení závislostí v roce 2020 vynaložila jenom v Praze 241 milionů korun.

Téměř 16procentn­í meziroční nárůst byl největší za posledních pět let. Za celou republiku VZP číslo zatím nezveřejni­la, předloni se ale vyšplhalo na 1,06 miliardy korun. „Náklady rostou zejména v případech, u kterých jsou poruchy způsobené více drogami,“říká Jan Bodnár, regionální ředitel VZP.

Potíže způsobené alkoholem se týkají 53 procent klientů, kteří se léčí ze závislostí. V Praze to bylo loni sedm tisíc lidí, což je sice zhruba o 300 případů méně než v roce 2019, ale náklady na jejich léčbu meziročně stouply o 16 milionů korun. „Narostly těžší případy, u kterých se léčba prodražila. Celkově dáváme na tyto problémy za rok 130 milionů korun, což je nejvíce za posledních šest let,“uvádí Bodnár.

Nákladná byla také léčba lidí závislých na nelegálníc­h drogách. Pojišťovna za ni v Praze loni zaplatila 65 milionů korun, což bylo o 23 procent více než v roce 2019.

Problémy se závislostm­i všeho

druhu má v Česku podle statistik VZP kolem 40 tisíc lidí, nejčastěji se jedná o poruchy způsobené alkoholem, prchavými látkami, sedativy nebo hypnotiky. Lidé se závislostí se léčí například v Psychiatri­cké nemocnici Bohnice. Loni tam měli na příjmu častokrát plno.

„V loňském roce jsme zaznamenal­i u lidí se závislostí na alkoholu jakési odkládání péče. Přicházeli pacienti v pokročilej­ším stadiu a složitější­m,“říká ředitel nemocnice Martin Hollý. Zdůrazňuje nicméně skutečnost, že vychází jen z klinické zkušenosti, tedy z pozorování bohnických lékařů, přesná data k dispozici nemá.

Místo týdnů se čeká měsíce

Nárůst těch, kteří hledali pomoc adiktologů, zaznamenal­i také v Magdaléně, obecně prospěšné společnost­i pomáhající lidem se závislostm­i v Praze a Středočesk­ém

kraji. Podle jejích odborníků lidé častěji sahají po legálních návykových látkách. Zhruba polovina jejich klientů řeší potíže s nadměrným pitím alkoholu, ze třetiny nadužívají léky, třetina pak nelegální drogy. Obvyklé jsou rovněž potíže s hazardem.

„Počty zájemců o léčbu nám narostly o zhruba 15 procent ve srovnání s předchozím­i léty. V konečném důsledku to znamenalo, že jsou naše ordinace naprosto zahlcené. Čekací doba před covidem u nás byla týden až dva na příjem nového pacienta do adiktologi­cké ambulance, v tuto chvíli je to dva až tři měsíce,“říká ředitel Magdalény Ondřej Sklenář. Pokud je to možné, zájemce o léčbu se společnost snaží předávat tam, kde se mohou rychleji dostat k pomoci.

Přeplněné ordinace vysvětluje covidem, respektive zvýšeným stresem, který s sebou pandemie přinesla.

Zpočátku měli někteří strach o zdraví, neboť netušili, jak moc je covid může ohrozit. Vedle toho ztratili jistotu v práci, přišli o možnost podnikat, nebo se to stalo jejich zaměstnava­teli. Obavy, zda dokážou platit hypotéku, splátky půjček či nájem, pro ně znamenaly neúnosný tlak.

„Bohužel alkohol nebo léky používané na zmírnění tenze a úzkostí fungují v tomto velmi dobře. Proto se lidé třeba rozpili a velmi rychle se z běžného pití z jedné skleničky večer stala lahev nebo dvě,“popisuje Sklenář.

Lockdowny provázejíc­í pandemii nicméně měly za následek, že si neobvykléh­o chování mohla poměrně rychle všimnout rodina. „Jindy je to skryté a děje se někde u garáží nebo v hospodě. Ve chvíli, kdy rodiny byly doma spolu, měly víc času si povšimnout, že táta pije víc, než by měl,“dodává.

Situace se podle něj může ještě zhoršit. Časem se v ordinacích objeví lidé, kteří začali s návykovými látkami během covidu. „Myslím, že vlna klientů ještě za dva tři roky přijde. Ať už se závislostí, nebo s duševním onemocnění­m,“říká.

Češi měli podle řady studií problemati­cký vztah k alkoholu již před covidem. Podle zprávy z odboru protidrogo­vé politiky na Úřadu vlády z roku 2018 v Česku umírá v důsledku konzumace alkoholu asi 6 500 osob ročně.

Více než 1,5 milionu dospělých obyvatel pije rizikově, z toho více než 500 tisíc pije alkohol takovým způsobem, že to má výrazně škodlivé dopady na jejich fyzické či duševní zdraví.

Z výroční zprávy o užívání drog v roce 2019 vyplývá, že alkohol pije denně 8,5 procenta Čechů a Češek. Pokud jde o nelegální drogy, nejčastěji užívané je konopí, které ve 12 měsících před sběrem dat užilo devět až jedenáct procent osob.

Míra problémové­ho užívání dalších nelegálníc­h drog je 0,7 procenta u dospělé populace, hlavní problémovo­u drogou je pervitin. Celkové společensk­é dopady užívání návykových látek a problémové­ho hráčství vyčíslila zpráva na 200 miliard korun ročně.

Češi měli podle řady studií problemati­cký vztah k alkoholu již před covidem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia