Dnes Prague Edition

Čína v americkém moři

Čína staví základnu ve středu Pacifiku, další chce v západní Africe, tím by náhle byla v Atlantiku

- Milan Vodička redaktor MF DNES Cesta do Atlantiku

WASHINGTON Bitva u Midway, kde Američané roku 1942 v prvním střetu letadlovýc­h lodí zlomili páteř námořní moci Japonců, je teď pro čínské admirály něco jako povinná četba. Potřebují vědět, kde Japonsko nasekalo chyby a jak to Američané udělali, že vyhráli, i když měli prohrát. Donedávna to Číňany nezajímalo, jenže teď už k plánům hypotetick­ých bitev budoucnost­i berou mapu celého světa. Koukají na Atlantik a Oceánii.

Ze setrvačnos­ti se pořád mluví o tom, že čínsko-americkým pásmem vysokého napětí jsou vody a sporné ostrůvky podél Číny, ale ve skutečnost­i se všechno posunulo už tisíce kilometrů dál.

Američané sledují se znepokojen­ím, že Čína staví základnu přímo uprostřed Pacifiku, jen skok od Havaje, a vybírá si námořní základnu v západní Africe, čímž se uchytí v Atlantiku.

Před pár lety by to bylo nepředstav­itelné a taky zbytečné, protože čínské námořnictv­o mělo malé lodi jen pro obranu přilehlých moří. Nyní už je početnější než americké, i když to má nesrovnate­lně větší sílu. Ale Číňané pomalu dotahují, nyní mají dvě letadlové lodě a do roku 2030 jich má být pět až šest.

To už není síla určená k boji u čínských břehů.

Pearl Harbor na dohled

Ameriku nyní nejvíc zajímá ostrov, o němž už desítky let neslyšela. Ztracená výspa s dvaceti až třiceti obyvateli se jmenuje Canton, ale možná se to prý píše Kanton, což je detail, jenž dobře ukazuje, jak velká byla jeho bezvýznamn­ost. Teď si tam Čína chce udělat základnu. Ve Washington­u vypukl poplach.

Canton nebo Kanton leží na rovníku přesně uprostřed Pacifiku. A teď, co všechno z toho plyne:

– Čína bude sedět uprostřed křižovatky strategick­ých vodních cest mezi Amerikou a Austrálií a Novým Zélandem;

– Čína skočila do prostoru, který byl od roku 1945 americkým jezerem. Je to, jako by si Moskva zřídila v roce 1960 letiště na Azorách uprostřed Atlantiku;

– Čína bude mít na dosah Havaj, základní opěrný bod americké síly v Pacifiku. Moderní čínské letouny startující z Cantonu to zvládnou tam i zpět na jeden zátah.

Ostrov používali jako letiště Američané za druhé světové, potom tam přistávala dopravní letadla, aby nabrala dech při letech z Ameriky k protinožců­m.

K Číňanům se dostal docela typicky: koupili ho. Patří pod Kiribati, obrovskou zemi maličkých ostrůvků se 120 000 obyvateli. Ta ještě před dvěma roky uznávala jako jedinou Čínu Tchaj-wan, jenže pak Peking vytáhl peněženku. Takže je to naopak. A nádavkem bylo i letiště.

Druhým místem, z něhož by Američany mohla bolet hlava, je západní Afrika. Poplach spustil generál Stephen Townsend, velitel amerických sil pro Afriku: oznámil, že Čína oslovila řadu západoafri­ckých zemí, aby si tam mohla udělat námořní základnu. To by hodně měnilo pravidla hry.

Opět: Atlantik je jezero ovládané Američany a jejich spojenci. Pokud by tam operoval čínský svaz vedený letadlovou lodí, bylo by to trochu jinak. Dneska je pro Číňany Atlantik příliš dlouhý výlet. Ale pokud by tam najednou měli základnu s možností doplnit palivo, opravit škody, doplnit munici, změnil by se i pro ně v domácí hřiště.

Zemí, kde by Čína mohla opěrný bod zřídit, je hodně. Townsend tvrdí, že Číňané začali s poptáváním nahoře v Mauritánii a končí dole v Namibii, i když Čína to popřela.

Peking má logické argumenty, jak základnu obhájit: na západu Afriky je kriticky závislý, protože z Nigérie a Angoly vozí velkou část své ropy, musí být tedy připraven její cesty hlídat. Guinejský záliv je dnes pirátstvím nejzamořen­ější část světa, tak to lze prodat i jako starost o světové dobro.

Ale v pozadí budou i jiné věci. Dneska je Afrika čínský „druhý kontinent“, protože Afričané žijí z čínských půjček, do nichž se chytali jako do las. Žije tam víc než milion Číňanů. Autor těchto řádků loni narazil v nigerijské­m Lagosu na celý Chinatown s čínským zbožím, čínskou zdí a čínskými novinami.

Ale Američany zajímá, že Čína bude blíž z nečekané strany: sami Atlantiku rádi říkají „rybník“, aby dali najevo, jak je tam vše blízko. A teď možná bude rybník i poněkud čínský.

 ?? Foto: Profimedia ?? Čínská chlouba i hrozba Šan-tung je teprve druhá čínská letadlová loď, ale první, kterou si Číňané vyrobili sami. Třetí letadlová loď má být zakrátko spuštěna na vodu a ve výstavbě je už prý i čtvrtá.
Foto: Profimedia Čínská chlouba i hrozba Šan-tung je teprve druhá čínská letadlová loď, ale první, kterou si Číňané vyrobili sami. Třetí letadlová loď má být zakrátko spuštěna na vodu a ve výstavbě je už prý i čtvrtá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia