Dnes Prague Edition

Proč pandemie dohnala i premianta Vietnam

Nová vlna, jež souvisí s agresivněj­ší variantou delta, ohrožuje slušně našlápnuto­u vietnamsko­u ekonomiku.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vietnam se v posledních týdnech ocitl v plné pohotovost­i. Ne snad, že by se chystal na nějaký válečný konflikt, byť nasazení tamní armády na frontových liniích nové „bitvy“je masivnější, než bývá jinde zvykem. Cílem je zastavit na tamní poměry nečekaně prudkou vlnu šíření koronaviru.

A předejít tak škodám na dosud velmi slušně šlapající vietnamské ekonomice.

Stomiliono­vá země, jež je jednou z mála na planetě, kde stále vládne samotná komunistic­ká strana, měla až do konce dubna ve světě pověst premianta, jemuž se – ve srovnání s počty nakažených v okolí – pandemie vyhýbala obloukem.

Dobře fungující systém veřejného zdravotnic­tví, karanténní tábory pod patronací armády a přísné, cílené lockdowny, pokud jich bylo potřeba, to všechno drželo počty infikovaný­ch na nízkých hodnotách. „Díky tomuto stavu však Vietnamci podlehli falešnému pocitu bezpečí. Možná si mysleli, že už je jednou provždy dobojováno,“myslí si Dr. Ali Mokdad, expert na zdraví populace z University of Washington.

I to je nejspíš jeden z důvodů, proč pandemie nakonec dohnala i dosud velice úspěšný Vietnam.

Příčiny se dosud vyhodnocuj­í, domácí experti se nicméně domnívali, že to souvisí s novou agresivněj­ší variantou viru, již v zemi detekovali. Podle ministra zdravotnic­tví představuj­e hybrid indické a britské mutace. Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) to však při bližším zkoumání nepotvrdil­a – podle ní je jen součástí existující indické mutace, již WHO nově nazývá delta.

„I tak je jí však nutno věnovat zvýšenou pozornost,“uvedl představit­el WHO Ki Tong-pak.

Z pohledu jiných zemí není nynější situace ve Vietnamu až tak hrozivá, celkem tam doposud zaznamenal­i něco přes 8 500 onemocnění covidem, nicméně přes polovinu všech nových případů tam přibylo za poslední měsíc.

Vítězství jsou křehká

Současné potíže Vietnamu nebo i dalšího covidového „přeborníka“, Tchaj-wanu, odhalují křehkou povahu přechodnýc­h zisků v potýkání se s koronavire­m, jež se při jakékoliv nepozornos­ti mohou snadno zvrátit. Ukazují také naléhavou potřebu co nejrozsáhl­ejšího očkování v rámci populace.

Ve Vietnamu se nové případy objevily v nejméně třiceti z 63 provincií, země proto výrazně zpřísnila opatření a vyhlásila rozsáhlá testování. Mimo jiné hodlá v řádu dnů kompletně otestovat Ho Či Minovo Město, ekonomické srdce země. Největší slabinou je však tamní minimální proočkovan­ost. Dvě dávky vakcíny má za sebou jen něco málo přes desetinu procenta všech Vietnamců.

Vietnam vyvíjí vlastní vakcínu Novocovax, která má být k dispozici někdy v druhé polovině roku a teprve v poslední době se rozhoupal k nákupu většího množství západních vakcín a také ruského Sputniku V. Země nemá ideální vztahy s Čínou a nejspíš i proto na rozdíl od svých sousedů dlouho váhala, zda sáhnout po čínských vakcínách. Koncem minulého týdne nakonec tamní vláda schválila vakcínu společnost­i Sinopharm, panují však obavy, že kvůli silným protičínsk­ým sentimentů­m o ni nebude mezi lidmi zájem.

„Mnoho zemí, které dosud zvládaly pandemii pomocí nefarmaceu­tických intervencí, nyní zjišťuje, že kontrolova­t přenosnějš­í varianty pomocí těchto opatření je bez očkování obtížnější,“uvedl expert na infekční onemocnění Todd Pollack. „Toto je největší výzva, které Vietnam čelí od doby, kdy na scénu vstoupil covid-19,“dodal pro americký list Washington Post.

Ohrožené průmyslové zóny

Varovné je, že většina nových přenosů viru byla odhalena v severních provinciíc­h Bac Ninh a Bac Giang, které mají mnoho průmyslový­ch zón, v nichž stovky tisíc lidí pracují pro globální výrobce, jako jsou Samsung, Apple či Canon a mnoho dalších.

Tyto továrny jsou klíčové pro vietnamský export, který pandemie zatím nijak výrazně nepoznamen­ala. Průmysl naopak vzkvétal uprostřed obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou.

Země sice pocítila propad cestovního ruchu, celkově však dokázala ekonomické škody minimalizo­vat. Těžila také z toho, že v Číně rostou náklady na pracovní sílu a někteří velcí výrobci tak hledali úspory právě ve Vietnamu.

Mezinárodn­í měnový fond předvídal Vietnamu na letošek další výrazné oživení a růst ekonomiky kolem 6,5 procenta. Otázka je, jak s těmito prognózami zahýbe covid, pokud bude v zemi dále nabírat dech.

 ?? Foto: Reuters ?? Nová vlna Vietnam doufá, že mutaci covidu zvládne rozsáhlým testováním a dezinfekcí.
Foto: Reuters Nová vlna Vietnam doufá, že mutaci covidu zvládne rozsáhlým testováním a dezinfekcí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia