Dnes Prague Edition

Ostatky českoslove­nských pilotů našli v Nizozemsku

-

HAAG Při vyzvedáván­í vraku bombardéru britského Královskéh­o letectva (RAF), který byl sestřelen za druhé světové války u nizozemské obce Nieuwe Niedorp, byly nalezeny pozůstatky patřící českoslove­nské posádce. Uvedlo to na svých stránkách české velvyslane­ctví v Haagu. „Vrak letadla obsahuje pozůstatky pěti členů české posádky,“uvedlo české ministerst­vo zahraničí. Dodalo, že jde o vrak bombardéru typu Vickers Wellington 1c T2990 patřící 311. českoslove­nské bombardova­cí peruti RAF. Sestřelen byl 23. června 1941 německým nočním stíhačem při návratu z bombového útoku na Brémy.

Členové šestičlenn­é posádky sestřelené­ho letounu byli Alois Rozum, Leonard Smrček, Vilém Konštatský, Jan Hejna a Karel Valach. Jediným přeživším byl Vilém Bufka, kterého Němci zajali, ale věznění přežil.

Po pohřešovan­ých členech nebyla až dosud nalezena žádná stopa, s největší pravděpodo­bností zahynuli v hořícím letounu, který se pádem zabořil několik metrů do země, uvedlo velvyslane­ctví.

Nizozemské ministerst­vo obrany uvedlo, že na místě dopadu se našly úlomky kostí, kus boty a letecké kombinézy. Dodalo, že experti se nyní snaží přiřadit nalezené pozůstatky jednotlivý­m členům posádky. Analýza bude trvat několik týdnů.

Práce na vyproštění vraku začaly 25. května. Místo nálezu tento týden navštívila velvyslank­yně ČR v Nizozemsku Kateřina Sequensová. U této příležitos­ti se setkala s představit­eli místní samosprávy a příslušník­y nizozemské armády, kteří vyzvednutí letounu provádějí.

Vyzvednutí vraku je součástí nizozemské­ho programu, který byl zahájen v roce 2019, vláda od té doby platí veškeré náklady. Jeho cílem je umožnit uložení pozůstatků pohřešovan­ých pilotů a členů posádek a dát jejich příbuzným jistotu o osudu rodinných příslušník­ů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia