Dnes Prague Edition

Sejdeme se u Kolína. Jak stát přispěl na investice obcí

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Před rokem jsem na Twitter napsal: Je potřeba pokračovat v investicíc­h, co to jde. Žádný státní, krajský, obecní investiční projekt se nesmí zastavit. Ve firmách je to něco jiného, tam to manažeři budou zvažovat. Ale tento stát musí investovat i během covidu. Je třeba to rozjet i odspodu, od obcí, zněl můj tweet. Pamatoval jsem si totiž, jak země udělala chybu po krizi 2008, kdy se investiční projekty zastavily.

Když si ten tweet z 3. června 2020 vyhledáte, tak pod ním je diskuse, do které se zapojilo rozhořčeně i několik starostů. Že nebudou peníze, mysleli si hlavně. Za všechny cituji třeba starostu Kolína Michaela Kašpara: „To je vtip? Obce mají investovat poté, co stát, který neumí hospodařit, trestá obce a sebere jim peníze, na které mají ze zákona nárok. Tato vláda je zcela mimo realitu a nejen ona...“

Rok poté, teď o víkendu, jsem koukl na data na webu ministerst­va financí o hospodařen­í krajů a obcí: obcím loni navzdory covidu vzrostly příjmy o 2,4 procenta. Co jim vypadlo na daních (loni -5,9 %), jim bohatě kompenzova­la vláda (transfery ze státního rozpočtu +27,9 %). Podobně krajům. Těm loni vzrostly příjmy o 10 procent. Co jim vypadlo na daních (-5,5 %), jim stát kompenzova­l přes transfery (+18,2 %). Navíc obce a kraje měly ke konci loňského roku zůstatky na účtech v souhrnné výši 266,9 miliardy korun, meziročně o 6,5 procenta více. Takže: 1. ukázalo se, že jsem nebyl mimo realitu. Nebylo potřeba politikaři­t, že obce a kraje nebudou mít během covidu peníze na investice. 2. Co víc, obce dostaly peněz na investice tolik, že je ani všechny nevyužily. Loni mohly investovat o 12 miliard více. To není nutně kritika, u některých projektů se mohla protáhnout příprava, nevidím přesně do detailu, přiznávám. 3. Snadno se dává vina na stát za růst dluhu, ale v něm jsou i ty kompenzačn­í transfery obcím a krajům, díky kterým mohly loni investovat. A i díky kterým už brzo vyjdou statistiky, že česká ekonomika roste.

Jsem člen bankovní rady. Nejsem u jednání vláda – obce/kraje. Nejsem odborník na komunální politiku. Co jsem ale před rokem chtěl říci a platí to i teď, je: Je potřeba, aby se investoval­o více, protože to zapadá do naší měnové politiky. Napsal jsem panu starostovi, že se s ním u Kolína klidně sejdu. Řekl bych mu do očí, že někdy lepší než reagovat v emocích na sociálních sítích a politikaři­t, je lepší táhnout za jeden provaz, za Česko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia