Dnes Prague Edition

Na Ukrajině se jen pokrytecky mluví o svobodě

„Chtěl jsem, aby korupčníci odešli z vlády a ne aby se jen vyměnili,“říká oblíbený youtuber Anatolij Šarij, kterého ukrajinská vláda označuje za proruského.

- Ladislav Henek editor MF DNES

Ukrajinský novinář a populární youtuber Anatolij Šarij se dlouhodobě věnuje tamnímu organizova­nému zločinu, korupci politiků a jejich napojení na nacionalis­ty. Ukazuje, že situace na Ukrajině není černobílá. Už v roce 2011, kdy vládl prezident Viktor Janukovyč, se ho atentátník pokusil zastřelit a on dostal azyl v Evropské unii. Ukrajinské úřady ho přesto nyní obviňují z velezrady a spolupráce s Ruskem.

V únoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zakázal vysílání tří opozičních televizí NEWS ONE, Zik a 112. S odůvodnění­m, že ohrožovaly národní bezpečnost. Jak to vnímáte?

Je to drsný útok na svobodu projevu. Chápal bych to, kdyby v televizích zaznívaly výzvy k útoku na státní systém, napadání státních úředníků či k násilnému odtržení některých oblastí státu. Jenže tam se nikdy nic takového neobjevilo. Zdůvodnění je tedy nesmysl.

Podle listu Ukrajinská pravda byly tyto tři televize pokládány za propagandi­stický nástroj opozičního politika Viktora Medvedčuka, „spojence ruského prezidenta“Vladimira Putina. Permanentn­ě prý šířily protiukraj­inskou a proruskou propagandu. To není dostatečný argument?

Ukrajinská pravda je poplatná oficiální vládní propagandě. O mně napsala, že jsem prý také „antiukraji­nský a proruský novinář“. Kdokoli se může podívat na mé blogy a nenajde tam nic proruského. Je protiukraj­inské, když zveřejňuji informace o rozkrádání státních peněz lidmi z okolí prezidenta Zelenského? Je proruské, když píšu o neschopnos­ti vlády, která nejdřív ve vakcinaci nedokázala nic jiného než žebrat po světě jako nejubožejš­í žebrák?

Po zákazu televizníc­h stanic byl obviněn předseda nejsilnějš­í ukrajinské opoziční strany Viktor Medvědčuk z financován­í terorismu. Byl mu také zablokován jeho majetek. Financoval podle vás terorismus?

Co o tom vím, tak jsem pevně přesvědčen­ý, že ne. Prý měl financovat separatist­y na východě Ukrajiny, kterým státní orgány říkají „teroristé“. Jenže z konkrétníc­h bodů obvinění je zřejmé, že ho musel sepsat – promiňte mi ten výraz – nějaký primitiv. Obvinili i jeho manželku, že vyslyšela Putinovu žádost, aby je sponzorova­la. Proč by to proboha Putin dělal tak složitě? Těmto účelovým vládním prohlášení­m může věřit jen nacionalis­tický fanatik.

Až do zvolení prezidenta Volodymyra Zelenského jste byl jeho zastáncem. Celá léta předtím jste zveřejňova­l kauzy jeho předchůdce Petra Porošenka. Proč jste na Zelenského změnil názor?

Ano, podporoval jsem Zelenského ze všech sil a po volbách se řada odborníku veřejně vyjádřila, že jsem prý hodně udělal pro to, aby byl zvolen prezidente­m. Ale pozor, současně jsem říkal, že pokud se začne chovat stejně jako předchůdce, budu ho kritizovat. A takto se začal chovat už půl roku po zvolení, takže jsem o tom začal psát. Nic více a nic méně. Vzápětí jsem se dostal do potíží. Začali mě napadat, lhát o mně, vytahovat a překrucova­t i deset let staré věci. Jen za vlády Zelenského bylo proti mně zahájeno 11 trestních řízení.

Co mu dnes vyčítáte nejvíce?

Fakt, že ignoruje své předvolebn­í sliby. Nezajistil bezpečnost před nacionalis­tickými extremisty, kteří diktují lidem, zastrašují je a napadají. Dodnes se nic nepohnulo ani v odsouzení vrahů ukrajinský­ch novinářů, třeba Olese Buziny. Začal se chovat jako Porošenko, který krmil lidi patetickým­i proslovy o tom, jak naplno směřujeme do Evropy, jak jsme prý svobodní, ale za jeho patosem byla jen touha rozkrádat státní rozpočet. A Zelenského parta krade ještě víc – peníze na silnice, dálnice, mosty a další státní stavby. Po stovkách miliard hřiven. O všem veřejně informuji. My jsme chtěli, aby korupčníci odešli nadobro z vlády, a ne aby se jen vyměnili. Aby byla skutečná svoboda, a to především svoboda slova, a ne jen pokrytecké řeči o svobodě. Zelenský zradil lidi, kteří ho volili.

Podle průzkumů veřejného mínění si lidé před prezidents­kými volbami v roce 2019 na prvním místě přáli ukončení konfliktu na východě Ukrajiny. Se sliby, že to zařídí, vyhrál už prezident Porošenko, potom i Zelenskyj. Blíží se jeho konec?

Konec války, to bylo skutečně hlavní přání většiny lidí. Jenže Zelenskyj neudělal nic podstatnéh­o, aby konflikt skončil. Pokud by chtěl jednat seriózně, věřím tomu, že dnes jsme mohli mít mír na celém území Ukrajiny a dohodu se separatist­y. Nic z toho nemáme.

V ukrajinský­ch i ruských médiích a od některých politiků lze občas slyšet, že minské dohody, které měly být cestou k míru, jsou prý mrtvé. Jsou opravdu mrtvé?

Minské dohody jsou nazývány mrtvými jednou i druhou stranou. Existují však jisté rozdíly. Od Ruské federace je slyšet převážně kritika jejich nedodržová­ní a apely, aby byly přesně realizován­y. To deklaroval­a dříve i Ukrajina. Ale pak změnila postoj a nyní říká, že nejsou neprostupn­á zeď, že s nimi lze přece pohnout. Můj názor je, že by měly být dodržovány. Jenže k tomu nevidím vůli. Proto jsou nazývány mrtvými.

Vládní strana Sluha národa prezidenta Zelenského předložila návrh zákona o kolaboraci. Té se podle něj mají dopouštět ti, kdo na Krymu či na územích, jež nejsou nyní pod kontrolou ukrajinské moci, pracují ve státních službách. Přiblíží tento zákon vytoužený mír?

Naopak. Zákon je v rozporu s ústavou i dalšími zákony. Problém je, že dnes může být na Ukrajině kdokoli, kdo nikdy nezradil svou vlast, ale má jiné politické názory než prezident a jeho strana, obviněn z takzvané vlastizrad­y. Z té obvinili i mě. A víte, jak to zdůvodnili? Třeba tím, že jsem měl označit důstojníky SBU (Ukrajinská bezpečnost­ní služba) za „prasata“. Takže když nazvete veřejně důstojníky státní bezpečnost­ní služby prasaty, jste vlastizrád­ce? Navrhovate­lé a zastánci zákona vracejí Ukrajinu do 30. let minulého století, do dob existence Sovětského svazu a NKVD.

Prý vás obviňují i z toho, že jste měl prohlásit, že na Ukrajině probíhá občanská válka.

Opravdu jsem to prohlásil a znovu veřejně prohlašuji, že na Ukrajině probíhá občanská válka. Je to ale vlastizrad­a?

Proč konflikt hodnotíte jako občanskou válku?

Jakýkoli konflikt, ve kterém se občané jednoho státu navzájem zabíjejí, je občanská válka. Žiji v exilu ve Španělsku, a když tady spolu bojovali občané Španělska, jakkoli se to odehrávalo za značné účasti bojovníků z různých dalších zemí, byla to občanská válka.

Za účasti jiných zemí jako dnes na východě Ukrajiny…

Vím, na co narážíte. Také pořád slyším a čtu o ruských vojscích na východě

Ukrajiny, ale zatím vidím jen zabité Ukrajince. Na obou stranách.

Před chvílí jste řekl, že Ukrajina se zákonem o kolaboraci vrací do dob Sovětského svazu a NKVD. Není to přehnané přirovnání?

Rozhodně není. Zákon vypracoval­i poslanci Zelenského strany společně s nacionalis­ty ze strany Národní korpus. Právě tito lidé mlátí a zastrašují oponenty Zelenského, šíří násilnická propagandi­stická videa ve stylu ISIS. Ukažte mi normální zemi, kde by bylo něco podobného možné. Ukrajina vůbec zažívá velkou renesanci nejen nacionalis­mu, ale i nacismu. Skupiny, které veřejně obdivují příslušník­y divize SS v Haliči, se nijak svým smýšlením nemusí skrývat. Svou divizi nazývají jednoduše „divize Galicie“. Vyloženě neonacisti­cké organizace bez problémů získávají status normálních politickýc­h stran jako zmíněný Národní korpus, který klidně veřejně vyzývá k násilí, zabíjení lidí. Přesto není zakázán.

Uplynulo už sedm let od událostí na kyjevském Majdanu, po kterých došlo ke svržení prezidenta Viktora Janukovyče. Můžete zhodnotit, co to přineslo Ukrajině a Ukrajincům?

Řeknu to stručně, v bodech. Stovky zabitých a zmrzačenýc­h na Majdanu a 14 tisíc zabitých lidí ve válce na východě Ukrajiny. Pokles HDP, zvýšení zahraniční­ho dluhu a ztrátu území na Krymu. Můžeme polemizova­t, zda šlo o anexi, ale zásadní je, že spouštěčem byly události na Majdanu. Přitom k nim nemuselo dojít, dalo se počkat pět měsíců a v řádných demokratic­kých volbách se prezidenta Janukovyče legálně zbavit. Nic proti tomu, nikdy jsem nebyl jeho fanouškem. K čemu dále vedl Majdan? Ke klesající životní úrovni, růstu korupce, v některých oblastech už prakticky nekontrolo­vatelné kriminalit­ě v ulicích, bezpráví, nefunkčnos­ti soudů, státních zástupců, policejníc­h orgánů.

Bylo už věrohodně zjištěno, kdo v únoru roku 2014 střílel na Majdanu do demonstran­tů a také na příslušník­y bezpečnost­ních složek?

To bylo zjištěno už dávno. Věřím, že i bezpečnost­ní služba Ukrajiny dávno ví, kdo střílel na Majdanu na bezpečnost­ní síly i do protestují­cích. Jenže mám dojem, že tyto informace nesmějí být nikdy zveřejněny.

Jak se to projevuje?

Tím, že za zveřejnění pravdy jste stíhán a trestán. Například v mém obvinění z údajné velezrady je mi dáváno také za vinu, že jsem ji prý spáchal tím, že jsem zveřejnil operační video z domu odborů v centru Kyjeva na Majdanu, kde demonstran­ti připravova­li výbušniny. Jsou to materiály vyšetřovat­elů SBU, které se mi podařilo získat. Takže tím, že toto video zásadně diskreditu­je „svatou majdanskou revoluci“, jsem měl spáchat podle policie velezradu.

Jedním z hlavních hesel Majdanu byl „návrat do Evropy“. Jak daleko na této cestě už Ukrajina došla?

Ukrajina se Evropě vzdálila. Možná na dalších sto let. Jako člověk žijící v exilu v Evropě to mohu říci s naprostou jistotou. Do života Ukrajiny nepřišlo nic pozitivníh­o evropského.

V roce 2019 před volbami jste zakládal politickou stranu Partija Šarija. Tehdy jste veřejně prohlásil: „My se chystáme trestat. Ohněm a mečem.“Koho jste chtěl trestat?

Chtěl jsem potrestat ty, kteří dosud nebyli potrestáni – expreziden­ta Porošenka a lidi kolem něj. Nyní je jasné, že je nutné potrestat i Zelenského, protože ten dělá vše, aby Porošenka překonal.

Žijete v exilu na území EU. Ta má s Ukrajinou dobré vztahy. Neobáváte se vydání ke stíhání ve své zemi?

Pokud by Evropská unie zrazovala lidi, kteří svobodně vyjadřují své názory a zveřejňují fakta o prohřešcíc­h politiků, pak by asi už dávno neexistova­la. Nebojím se tedy vydání na Ukrajinu.

Věříte, že se někdy budete moci na Ukrajinu vrátit? A co všechno by se muselo stát, aby se vám to podařilo?

Abych se mohl vrátit na Ukrajinu, je nutné, aby tam platil a byl reálně dodržován zákon, že lidé nesmějí být zabíjeni z politickýc­h důvodů. A zejména SBU nesmí plnit podobné zakázky politiků.

 ?? Foto: archiv Anatolije Šarije ??
Foto: archiv Anatolije Šarije
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia