Dnes Prague Edition

Komiks Akira si Japonci hlídají

- Jindřich Göth redaktor MF DNES Akcí předběhl dobu

Mise splněna, může si komiksové Nakladatel­ství Crew ulehčeně oddechnout. Legendární japonský komiks Akira je konečně k mání v českém překladu, byť se o něj svedl boj ne nepodobný tomu, jaký na jeho stránkách svádějí hlavní hrdinové s vládou. Vydat japonské rodinné stříbro totiž není jenom tak.

Přísné podmínky

„Po Akirovi jsme toužili vlastně od okamžiku, kdy jsme začali vydávat komiksy. A zhruba před deseti lety, kdy se nám podařilo získat první mangu, jsme o něj začali usilovat skutečně. U Japonců však patří mezi díla, která se nedají prvnímu, kdo přijde. Člověk si je musí zasloužit. Musí dokázat, že je spolehlivý partner, že vydává věci pravidelně a kvalitně a že se o knihy dokáže postarat,“říká Petr Litoš a vypočítává, co všechno se muselo dodržet a na co se v žádném případě nesmělo sáhnout.

Ve stručnosti, striktně se musely dodržet všechny barvy, včetně těch, které se v Evropě nepoužívaj­í. Odehrála se dvě kola schvalován­í a prováděly se strojové nátisky.

„To jsme snad ještě nikdy nedělali. V praxi to znamená, že tiskárna musela zastavit celý provoz, nastavit stroje a vytisknout místo několika tisíců knih jen pár barevných stránek. Ty jsme pak poštou posílali do Japonska k odsouhlase­ní a doufali, že to bude vyhovovat a nebudeme to muset dělat znova,“vysvětluje Litoš.

Ruční práce

Dále bylo podle nakladatel­ství nutné zachovat přesně stejný vzhled, formát i papír, který co nejvíc evokuje původní japonské vydání. Nemluvě o zvukových efektech, které se nesměly překreslov­at, takže český překlad stojí vedle originálů, a o ručním lepení předsádek, což je něco, co se v tuzemsku už také desítky let nedělá.

Ve výsledku však dostáváme naprostou klasiku žánru přesně v té podobě, v níž si ji scenárista a kreslíř Katsuhiro Otomo vysnil. A to znamená na komiksovém poli velkou událost.

Akira je totiž – na rozdíl od žánrově spřízněnéh­o, rovněž japonského komiksu Ghost In The Shell – dechberouc­í jízda s brilantně vygradovan­ou a neuvěřitel­ně energicky vykresleno­u akcí.

Katsuhiro Otomo předběhl dobu, takhle precizně vystavěné a sestříhané scény nebyly v té době k vidění ani na filmovém plátně. Děj sviští kupředu vražedným tempem, ponurou dystopicko­u atmosféru světa po třetí světové válce prosvětluj­í občasné řízné vtipy a celek podává nesmírně komplexní a živou vizi budoucnost­i.

Jde o ryzí, klasický kyberpunk ve smyslu střetu jedince s „korporátní­m nepřítelem“, jehož cíle jsou zatím nejasné. Více se o nich dozvíme až v dalších dílech.

 ?? Foto: Crew ?? Akira vychází v Česku po mnoha letech čekání.
Foto: Crew Akira vychází v Česku po mnoha letech čekání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia