Dnes Prague Edition

Jako pedofil ve školce. Boj o Vlky na hranicích

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Co třeba zavřít je do bývalého vojenského prostoru? I takový návrh zazní v plamenné bitvě, kterou sleduje novinka kin, dokument Martina Páva Vlci na hranicích.

Titulní aktéři zůstávají vesměs neviditeln­í, nechávají však po sobě stopy v podobě zadávených či raněných zvířat, nad nimiž se rozpoutá válka vedoucí od hospodskýc­h debat do nejvyšších pater politiky. Člověk člověku vlkem, mohlo by stát v záhlaví nevtíravě baladickéh­o svědectví z malé obce na Broumovsku.

Místní mají jasno – Divočinu tu nechceme! Naši předci dobře věděli, proč vlky vyhubili, dnes se bojíme jít ven se psy nebo s dětmi do lesa. Důchodce na houbách potkal vlka na dvacet metrů, ovce jsou ve stresu, při sadistické­m zabíjení trpí víc než na jatkách, vlci ztratili přirozenou plachost, nebojí se ničeho a podívejte se na paroží jejich obětí – žádné slabé či nemocné kusy!

Avšak i mezi vesničany se najdou oponenti, třeba ekologická farmářka tvrdící, že „pár uprchlíků nebo pár vlků není problém“, byť i její kozí stádo se nakonec dočká vlčího útoku. A jezdí sem aktivisté, kteří opěvují návrat vlka do přírody coby spásu, dokonce vysvětlují teorie, jak vlci pomohou návratu vody do krajiny. Kdežto podle bačů, kteří připomínaj­í spíše moderní kovboje, má blízkost šelem podobné riziko „jako dát pedofila do mateřské školky“. Nejvíc je však na ochranáříc­h zlobí, že „šmejdi od počítače mi budou radit, jak chovat ovce“.

Bitva vede od hospodskýc­h hádek přes komunální volby, mezinárodn­í konferenci a žalobu farmářů na stát až do parlamentu, kde nabývá groteskně ironických podob.

A nad vypjatým sporem se přitom klene zdánlivá nálada klidu a míru „promodlené­ho kraje“, který kamera zachycuje včetně přízračnýc­h nocí, jejichž ticho rozbíjejí pouze silvestrov­ské ohňostroje a vlčí vytí.

Jenom dvě okolnosti ubírají na zážitku. Jednak režisérovu nestrannos­t lehce naleptávaj­í romantizuj­ící prvky přidělené táboru ochranářů, jednak sami vlci se kromě ojedinělýc­h záběrů z fotopastí na plátně vůbec neobjeví. Přírodopis­ný dokument musí zájemci hledat jinde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia