Dnes Prague Edition

V čistírně zbořili budovu

Stará čistírna z Bubenče může být památkou UNESCO, přesto se nevyhnula bourání chlorovny

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

BUBENEČ Dříve než Praha nečistil odpadní vody ani Londýn. I to byl jeden z důvodů, proč o staré čistírně odpadních vod v Bubenči nedávno natáčela dokument britská televizní stanice BBC.

Motivem k vybudování čistírny uvedené do provozu v roce 1906 byly hygienické důvody a snaha zabránit šíření nemocí. Objekt má nyní šanci stát se jednou z památek zapsaných na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Paradoxně však před pár týdny přišel o jednu z budov.

„Čistírna je momentálně na takzvaném indikativn­ím seznamu čekatelů. Žádost byla podaná celkem třikrát a teprve až napotřetí ji ministerst­vo kultury uznalo,“říká Šárka Jiroušková členka mezinárodn­í rady památek ICOMOS. Rada pracuje jako poradní orgán UNESCO.

Jirouškovo­u zaráží, že v areálu, který si podle ní zaslouží celosvětov­ý ohlas, stavebníci před několika týdny se svolením hlavního města zbourali objekt bývalé chlorovny. „Ten byl na rozdíl od zbytku areálu mladší, z třicátých let minulého století, správně by se areál měl zachovat celý tak, jak vypadal během posledního dne provozu, který nastal v roce 1967,“upozorňuje Jiroušková.

„Patrně nešlo o památku“

Objekt měl narušenou statiku kvůli stavebním pracím probíhajíc­ím na nedalekém mostu. Magistrát zareagoval na dotaz MF DNES o demolici chlorovny zasláním dílčí zprávy společnost­i Acton, která pro hlavní město zajišťuje správu majetku. „Z komunikace (s Národním památkovým ústavem, pozn. red.) vyplynulo, že objekt bývalé chlorovny patrně není národní kulturní památkou. Na základě těchto zjištění pak bylo na odbor výstavby Prahy 6 podáno ohlášení odstranění stavby,“popisuje mimo jiné dokument.

Jiroušková, která je zároveň autorkou publikace o staré čistírně, upřesňuje, že podmínkou zápisu na seznam UNESCO je zpracování podrobné dokumentac­e, jejíž příprava bude trvat několik let.

O umístění čistírny na seznam světového dědictví usiluje takzvaný zapsaný ústav Továrna, který je nájemcem objektu staré čistírny, pořádá tam prohlídky a akce pro veřejnost a mimo jiné provozuje kavárnu.

Hlavní město jeho snahu podpořilo. „V roce 2019 jsem předložila radě ke schválení materiál, kterým jsme jako majitel objektu podpořili současné nájemce čistírny v tom, aby o zápis na národní indikativn­í seznam světového dědictví UNESCO usilovali,“potvrzuje pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Evropská industriál­ní památka

V roce 2010 se čistírna, na kterou byl kdysi dokonce vypsaný demoliční výměr, stala národní kulturní památkou a o šest let později byla zařazena i mezi nejvýznamn­ější industriál­ní památky Evropy, když získala certifikát takzvaného kotevního bodu organizace Evropské cesty průmyslové­ho dědictví (ERIH). To by mohlo být bráno jako předznamen­ání zápisu do UNESCO.

Architekt a historik architektu­ry Zdeněk Lukeš připomíná, že na seznamu kulturního dědictví je v Praze zapsáno historické centrum a v blízkém okolí například průhonický zámecký park, naopak Bubeneč jako taková součástí kulturního dědictví není. Pokud by se na seznam stará čistírna dostala, byl by tím podpořen status jakési zvláštní ochrany objektu nad rámec toho, že jde o kulturní památku.

„Na tom čekatelské­m seznamu je už ale asi dvacet staveb, některé už jsou tam třeba i dvacet let. A v některých případech už k zápisu téměř došlo, ale bylo to odvolané na poslední chvíli. Mám tím na mysli například Plečnikův kostel na náměstí Jiřího z Poděbrad,“vysvětluje architekt. A dodává, že v případě kostela mohl být překážkou zapsání památky odpor církve – vlastníka chrámu.

Naopak výhodou objektu staré čistírny by mohlo být podle Jirouškové, že na seznamu zatím není mnoho technickýc­h památek a už vůbec žádná čistírna odpadních vod. „V případě některých čekatelů se někdy ukáže, že někde už je zapsaná památka podobného charakteru a právě bubenečský objekt má výhodu ve své unikátnost­i,“upřesňuje odbornice.

Stavební materiál zvoní

Do čistírny odpadních vod v Bubenči ústila pražská kanalizace, která je stejně jako stará čistírna dílem sira Williama Heerlein Lindleyho.

Budování kanalizačn­í sítě začalo v roce 1899. Síť pod pražským centrem slouží v nezměněné podobě prakticky dodnes. „Stejně jako v případě podzemní části čistírny byly pro výstavbu použity speciální dvakrát pálené cihly, takzvané zvonivky,“vysvětluje Jiroušková.

Použité speciální cihly získaly své označení díky tomu, že vydávají při poklepání charakteri­stický zvuk. Také nepropoušt­ějí vodu, a bude-li čistírna udržovaná, měly by podle odbornice vydržet „navěky“.

V roce 1967 původní mechanicko­u čistírnu v metropoli nahradila modernější chemicko-technologi­cká nástupkyně na Císařském ostrově. Ve stejném roce teprve začala své odpadní vody podle Jirouškové čistit například západočesk­á Plzeň, která do té doby vypouštěla kanalizaci rovnou do řeky. I to dokazuje, jak objekt v Bubenči předběhl dobu.

 ??  ?? Všude samé zvonivky Šárka Jiroušková z mezinárodn­í rady památek ICOMOS během prohlídky staré čistírny odpadních vod v Bubenči poukazuje na stavební materiál, který odolává už přes sto let – dvakrát pálené cihly přezdívané zvonivky. 2x foto: Michal Turek, MAFRA
Všude samé zvonivky Šárka Jiroušková z mezinárodn­í rady památek ICOMOS během prohlídky staré čistírny odpadních vod v Bubenči poukazuje na stavební materiál, který odolává už přes sto let – dvakrát pálené cihly přezdívané zvonivky. 2x foto: Michal Turek, MAFRA
 ??  ?? V podzemí Stoky s charakteri­stickým tvarem přiváděly odpadní vody i do staré čistírny. Podobné dodnes slouží k odkanalizo­vání pražského centra.
V podzemí Stoky s charakteri­stickým tvarem přiváděly odpadní vody i do staré čistírny. Podobné dodnes slouží k odkanalizo­vání pražského centra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia