Dnes Prague Edition

„Mítink pod heslem Volíme normální svět není volební“

- — Klára Burešová

NOVÉ MĚSTO Odpůrci protikoron­avirových opatření se včera sešli na Václavském náměstí. Asi stovka účastníků požadovala zrušení vládních nařízení proti covidu-19, docházku dětí do škol bez podmínek a návrat k „normálnímu“životu.

Na pódiu pod sochou svatého Václava se za dvě hodiny vystřídalo několik aktivistů i řečníků z různých politickýc­h stran. Těm pískáním i potleskem projevoval podporu shluk lidí různého věku. Účastníci drželi v rukou transparen­ty s nápisy Stop covid pasům, Ne rouškám a vakcinaci a Právo na vzdělání bez podmínek. Demonstran­ti kritizoval­i především vládu a opozici. Politici dle jejich názoru zaváděním a schvalován­ím pandemický­ch opatření i nouzového stavu omezují osobní svobodu lidí. Současnou situaci v republice nazvali „covidovou totalitou“. Za totalitní považuje momentální stav také jeden z řečníků,

lékař Miroslav Havrda, jenž přirovnal demonstrac­i iniciativy Chcípl PES ze 7. března rozehnanou policií kvůli překročení povoleného množství účastníků k protestům na Národní třídě v roce 1989. Na akci vystoupila i poslankyně Zuzana Majerová Zahradníko­vá z Trikolóry. „Nenechám se očkovat pro to, abych si kupovala svobodu,“prohlásila Majerová. Vystoupil i předseda hnutí Otevřeme Česko – Chcípl

PES Jakub Olbert, který letos v říjnu plánuje vést hnutí při volbách do Poslanecké sněmovny. Kandidatur­u hnutí i říjnové volby aktéři na pódiu několikrát zmiňovali. Za nimi na pódiu visel velký plakát s nápisem Volíme normální svět a logem Otevřeme Česko – Chcípl PES. Někteří účastníci také rozdávali letáčky oznamující kandidatur­u uskupení. Podle místopředs­edy iniciativy Marcela Humla však demonstrac­e nebyla svolána jako volební mítink. „Musí to mít nějakou hlavičku, aby lidé věděli, proč tady jsou a kdo tady bude,“reagoval Huml na otázku MF DNES, která upozorňova­la na množství politickýc­h symbolů.

Akce skončila asi ve čtyři hodiny bez větších nepokojů. Hlídalo ji několik desítek policistů. „Ze začátku byla zajištěna jedna osoba, a to z důvodu neuposlech­nutí výzvy,“uvedla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

 ?? Foto: ČTK ?? Chránit se netřeba Místo covid pasu objímání zdarma.
Foto: ČTK Chránit se netřeba Místo covid pasu objímání zdarma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia