Dnes Prague Edition

Na tábor děti letos pojedou s testem

- — Eva Jarošová

PRAHA „V tuto chvíli jsou všechny turnusy plné. Rádi vás zapíšeme jako náhradníka a ozveme se, pokud někdo přihlášku zruší.“Takovouto informaci si mohou přečíst zájemci o letní tábory na webu jednoho z nich.

Podmínky, za jakých se budou moci letní tábory konat, vydalo ministerst­vo zdravotnic­tví teprve ve čtvrtek minulý týden. Pořadatelů­m táborů tak nezbylo nic jiného, než je začít připravova­t a vypisovat termíny ještě před vydáním pokynů.

Podle Ondřeje Šejtka, ředitele kanceláře České rady dětí a mládeže, jsou podmínky méně přísné, než byly vloni, a tedy vstřícnějš­í pro organizáto­ry. Není stanoven limit pro maximální počet účastníků, zkrátila se také doba mezi jednotlivý­mi turnusy – z osmi na čtyři hodiny. To uvítají zejména organizáto­ři větších táborů, pro které bude výměna turnusů jednodušší. „Rovněž máme potvrzeno, že v areálu tábora a bezprostře­dní blízkosti nebude nutnost roušek,“řekl Ondřej Šejtka. Vítá také to, že děti na malých táborech do 50 osob se mohou zapojit do přípravy stravy, vloni to šlo jen u jídla před tepelnou úpravou. Také mohou mýt nádobí. Jediným zpřísněním je nutnost testů. „Ministerst­vo zdravotnic­tví upozorňuje, že vzhledem k současné epidemické situaci bude účast na letním dětském táboře podmíněna doložením negativníh­o výsledku preventivn­ího testu na onemocnění covid-19,“píše se v pokynech ministerst­va. O jaké testy půjde, však není v tuto chvíli jasné. „Nutnost testů už ministerst­vo avizovalo od našich jednání v dubnu, toto je v těch podmínkách jediný otazník, který ještě zbývá,“podotkl Ondřej Šejtka s tím, že je to věc, kterou budou chtít rychle rodiče vědět, aby si včas zajistili termín v testovacíc­h místech. Podmínky ministerst­va celkově hodnotí jako blížící se klasické hygienické vyhlášce, která platila před epidemií.

Co se týká příměstský­ch táborů, nejsou podle ministerst­va zdravotnic­tví legislativ­ou orgánu ochrany veřejného zdraví upraveny, nejedná se o akce pobytové, ale o akce s denní docházkou. Ty se musí řídit aktuálně platným usnesením vlády a mimořádným opatřením ministerst­va zdravotnic­tví.

 ??  ?? V areálu bez roušek Kromě nutnosti prokázat se negativním testem nebudou podmínky táborů přísnější než v loni. Ilustrační foto: MAFRA
V areálu bez roušek Kromě nutnosti prokázat se negativním testem nebudou podmínky táborů přísnější než v loni. Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia