Dnes Prague Edition

Zlato odepsaných

Nezvyklý konec zvláštního MS. Titul po výhře 3:2 v prodloužen­í nad Finy slaví Kanada.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Mistrovstv­í světa ukázalo jedno. Nikdy nepodceňuj­te kanadské hokejisty. Nikdy. Za žádných okolností.

V jakémkoli složení. Lotyšský šampionát načali ještě bídněji než Češi. Třikrát prohráli, do čtvrtfinál­e je posunulo až zaváhání domácího výběru v posledním zápase základní skupiny. Přesto si včera večer Kanaďané nasadili bílé kšiltovky, na krk si pověsili zlaté medaile a na juchající roj pršely zlaté konfety.

Ve finále porazili Finy v prodloužen­í 3:2. „Bylo bláznivé, že jsme se dokázali do turnaje vrátit,“líčil kanadský útočník Andrew Mangiapane. „Vlastně jsme byli outsidery a v zápasech jsme jen dokazovali, že se lidé mýlí.“

Právě forvard Calgary patřil mezi hlavní postavy kanadského vzkříšení. Zároveň bylo trochu zvláštní, že o světových šampionech rozhodoval­o prodloužen­í tři na tři, která v dlouhodobý­ch soutěžích určují pouze vlastníka extra bodu navíc. Byla to ale symbolická tečka za prazvláštn­í sezonou a šampionáte­m, kam se kvůli covidovým omezením nehnaly davy borců z NHL.

Connor Brown, který včera přihrál na zlatou trefu Nicku Paulovi, přicestova­l do Rigy jako 35. nejprodukt­ivnější Kanaďan základní části NHL. Do padesátky nejprodukt­ivnějších krajanů se z lotyšského výběru vmáčkl už pouze útočník Max Comtois, který včera zase zařídil oba kanadské góly v základní hrací době. I to ilustruje, jak Kanada dominuje hokejové říší. I to, jak se její vyslanci umějí semknout a vzdorovat nesnázím.

Vlastně je docela možné, že ani jednoho šampiona z Rigy neuvidíte na únorové olympiádě v Pekingu, kam může Kanada poslat hned několik silnějších výběrů.

Finsko Kanada

Branky a nahrávky: 9. Ruohomaa (Kaski), 46. Lindbohm (Nousiainen, Ruohomaa) - 25. Comtois (Connor prown, Walker), 53. Henrique (Comtois, Connor prown), 67. N. Paul (Connor prown). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Romasko Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 3:5, navíc Danforth a Walker (oba Kan.) oba 10 min. Využití: 0:2. Třetiny: 1:0, 0:1, 1:1 - 0:1. Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, pjörninen, Mäenalanen Ojamäki, Lundell, Ruotsalain­en - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.

Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Stecher, Power, pernard-Docker, peaudin, Schneider Connor prown, Henrique, Mangiapane - punting, Vilardi, Comtois - N. Paul, Danforth, Pirri Foudy, Anderson-Dolan, Hagel - Perfetti. Trenér: Gerard Gallant.

Zápas o třetí místo: USA – Německo 6:1.

Asi byste nevybrali do finále moc rozdílnějš­ích protivníků. Finové měli na soupisce jen dva hráče z NHL, zatímco Kanaďané hned jednadvace­t, byť žádné hvězdy. Trenér Jalonen navíc záměrně vynechával v nominaci finalisty tamní soutěže, která vrcholila jen pár dní před startem MS. Už v přípravě držel tým pohromadě, kdežto Kanaďané si poprvé společně zatrénoval­i až v Rize. Nejspíš i nesehranos­t způsobila bídný kanadský start do turnaje.

„Ale ukázali jsme, že umíme hrát skvělý hokej,“lebedil si kanadský kouč Gerard Gallant.

Ve finále jeho tým dvakrát smazal ztrátu bruslivých a soudržných Finů, které dělilo osm minut od druhého zlata v řadě. I v prodloužen­í byli Seveřané pohyblivěj­ší. Ovšem jedna jejich chyba a šikovnost Paula s Brownem rozhodla. Časomíra ukazovala 66:26.

A za rok se na šampionátu ve Finsku potká nová parta Kanaďanů, která bude obhajovat světový titul.

 ?? Foto: Reuters ?? My to vyhráli!
Foto: Reuters My to vyhráli!
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia