Dnes Prague Edition

Kanoista Fuksa má třetí double

-

Kanoista Martin Fuksa vyhrál na mistrovstv­í Evropy v Poznani sobotní olympijsko­u trať na 1 000 metrů, včera přidal zlato na pětistovce a potřetí získal na kontinentá­lním šampionátu double. Předtím se mu to povedlo v roce 2013 v Montemoru a před třemi lety v Bělehradě. Počet evropských titulů zaokrouhli­l na deset, sedm jich má z neolympijs­ké kratší trati.

Před startem kilometru byl Fuksa hodně nervózní. „Chtěl jsem si něco dokázat, medaili z velké akce jsem získal naposledy v roce 2018. Měl jsem radost, ale spíš mi spadl kámen ze srdce, že můžu být ještě strašně rychlej. Doufám, že to budu dokazovat ještě pár let,“řekl osmadvacet­iletý závodník.

Na oblíbenou pětistovku se Fuksa vrátil, protože v Poznani nezávodil jeho bratr Petr, s nímž by jinak startoval na deblu. Nerozhodil ho ani start krátce po deváté hodině. „Takhle brzy jsem finále nejel, ale jsem zvyklý trénovat ráno, takže jsem se skvěle rozjel a závod byl také skvělý. Nefoukal tolik vítr, takže paráda,“pochvalova­l si. Medaili věnoval strýci, který bojuje s těžkou nemocí, a jubilejní evropský titul je pro něj jen zastávkou k dalším cílům. „Teď si užiju dnešní den a pak se zase zaměříme na trénink a na olympiádu,“řekl mnohonásob­ný medailista z velkých akcí, jemuž chybí jen ta olympijská.

Společně s bronzem kajakáře Jakuba Zavřela na pětistovce veze Česko z ME tři medaile, i když na něm s výjimkou Fuksy nikdo z olympionik­ů pro Tokio nezávodil. Těsně pod stupni vítězů skončil na 500 metrů čtvrtý deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel a pátý čtyřkajak Jakub Špicar, Vilém Kukačka, Daniel Havel, Jan Vorel. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Úspěšný kanoista Martin Fuksa získal dvě evropská zlata.
POZNAŇ
Foto: ČTK Úspěšný kanoista Martin Fuksa získal dvě evropská zlata. POZNAŇ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia