Dnes Prague Edition

Facka, až to mlasklo. Probudí to fotbalisty?

Už za týden hrají Češi první zápas na Euru. Vzpamatujt­e se!

- Jan Palička David Čermák

Dlouze se rozhlížel po prázdných tribunách, jako by se mu ani nechtělo do kabiny. A divíte se? Jaroslav Šilhavý, kouč fotbalové reprezenta­ce, po pátečním debaklu 0:4 s Itálií roztrpčeně uznal: „Byla to velká facka. Štve mě to!“

Rozčarovan­ý je týden před startem mistrovstv­í Evropy každý, komu osud národního týmu leží na srdci.

Bídný výsledek, přímo tragický výkon. Bez sebevědomí, bez energie, bez chuti. Bez čehokoli, co potřebujet­e, abyste na top úrovni mohli aspoň důstojně konkurovat.

Páteční zkušenost byla ještě horší než výbuch 0:5 proti Angličanům v březnu 2019. Jako by se všechna práce, kterou od té doby Šilhavý a spol. odvedli (a že té práce bylo dost!), spláchla do kanálu.

Byl to ojedinělý výbuch? Pokazilo se na stadionu v Boloni v jednom momentu vše, co se pokazit mohlo? A příště už bude zase líp?

Snad. Protože pokud ne, je Česko v průšvihu.

Možná jste také kroutili hlavou, když jste sledovali, jak obránci lajdácky vypouštějí souboje, záložníci nepochopit­elně ztrácejí míče a útočící hráči se nedostanou za celý zápas ani k náznaku zakončení.

A možná jste se jen ironicky ušklíbli, když jste slyšeli, jak záložník Antonín Barák na konci vyprávěl: „Cenná zkušenost. Když to vezmeme za správný konec, může nám obrovsky pomoct.“

Čechům nezbývá než doufat, že je italské proplesknu­tí last minute probere. Čas do prvního zápasu proti Skotsku se sice krátí (hraje se už v pondělí), ale i tak je ještě šance leccos změnit, poupravit, vylepšit, zachránit.

Co by pro to kouč Šilhavý měl udělat? Třeba hned zítra v generálce proti Albánii.

1.

Říznout do obrany

Nedá se svítit, tohle je nutnost. V Boloni – docela očekávaně – vyhořeli stopeři bez formy Brabec s Čelůstkou, druhý jmenovaný se navíc zranil. Zdraví trápí i Kalase, mladý Zima si na reprezenta­ční úroveň teprve zvyká. Proto se otevírá prostor ke krizové variantě, která se klidně může proměnit v terno. Co na stopera zasunout záložníka Krále, který v srdci obrany hrával? Slávistick­ý kouč Trpišovský kdysi prohlásil, že v něm vidí stopera budoucnost­i. Spojení s Čelůstkou či Zimou by mohlo vyřešit problém s výstavbou hry, která v Itálii existovala jen úvodních 10 minut.

Vyloučený není ani zpětný tah s univerzále­m Tomášem Holešem. A pokud by se pokopaní stopeři nevyléčili, kouč Šilhavý jistě popřemýšlí o dodatečné nominaci ostravskéh­o Stronatiho.

Když už mluvíme o obraně, která to v pátek odnesla za všechny, je na místě také otázka na brankáře. Jiří Pavlenka nechytil prakticky nic, vrátí se na místo jedničky Tomáš Vaclík?

2.

Dodat odvahu

Všimli jste si, jak se jindy odvážní krajní beci Coufal s Bořilem báli cokoli vymyslet? Jak kapitán Darida nezvykle kazil? Jak si křídla

 ?? Foto: Getty ?? Debakl V pátek v přípravě na Euro utrpěl národní tým v Itálii debakl 0:4. Stejně jako gólman Pavlenka si na zadek sedla celá reprezenta­ce.
Foto: Getty Debakl V pátek v přípravě na Euro utrpěl národní tým v Itálii debakl 0:4. Stejně jako gólman Pavlenka si na zadek sedla celá reprezenta­ce.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia