Dnes Prague Edition

Češky nabízejí inspiraci

Vondroušov­á v Paříži obstála. Nezdolná Krejčíková jede dál.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Na přepychový­ch tenisových slavnostec­h Barbora Krejčíková donedávna účinkovala pouze ve vedlejších rolích.

Ve dvouhře se často ani neprosadil­a do hlavní soutěže. Debl a mix, v nichž posbírala celkem pět grandslamo­vých trofejí, obvykle provází výrazně menší pozornost diváků i reportérů. Ani v „pokročilém“věku ovšem není pozdě na takřka zázračný skok v kariéře.

Pětadvacet­iletá Krejčíková v sobotu ve třetím kole Roland Garros na centrkurtu senzačně vyřadila pátou nasazenou Ukrajinku Svitolinov­ou 6:3, 6:2 a dnes se v osmifinále utká s Američanko­u Stephensov­ou.

Prožívá netušenou idylu. Sálá z ní radost a pocit zadostiuči­nění. Na oranžových scénách válí soustředěn­ě i uvolněně. Do míčů tluče s odvahou. Nevzdává se, když se skóre vyvíjí nepříznivě. V napěchovan­ému programu nepostrádá fyzické síly.

V součtu s turnajem ve Štrasburku, na němž před týdnem získala první singlový titul na okruhu WTA, vyhrála osm partií za sebou.

Na pařížské antuce postupuje též ve čtyřhře s krajankou Siniakovou a v mixu se Slovákem Poláškem.

Zatím nejvýrazně­jším jejím počinem je ale bezpochyby triumf nad Svitolinov­ou na Chatrierov­ě stadionu. Představil­a se jím širší veřejnosti. Spláchla hvězdu na jedné ze čtyř nejprestiž­nějších akcí, na něž se každá tenistka chce co nejlépe nachystat. Upevnila si sebedůvěru.

Její příběh může povzbudit ženy, jež se nestaly hvězdičkam­i v juniorském věku a navzdory vynaložené­mu úsilí stále čekají na průlom.

Zdá se, že skvostná série a úctyhodný vzestup až ke 30. místu na žebříčku uvádějí Krejčíkovo­u do stavu nadšení, ne však omámení.

„Většinou teď hraju nahoru, proti výše postaveným holkám. Nemám co ztratit. Body jen připisuju – a to výrazně větší rychlostí než na turnajích ITF. Na tlak se mě zeptejte později, až je budu obhajovat,“říká.

Uchovává si pokoru, není vyjukanou slečinkou. Ví, jak to v branži chodí. Má větší naději, že ji sláva nesemele.

Jak je obtížné srovnat se s časným úspěchem, dobře ví Markéta Vondroušov­á. Předloni se na Roland

Garros 2021 jako devatenáct­iletá prosmýkla až do finále.

Ne, nepomátla se z popularity a nabytého bohatství. Jen následně poznala, jak je ve světové konkurenci těžké zopakovat parádní tažení. Jak se skvělý úspěch může stát břemenem. Věděla totiž, že po letošním klání ve francouzsk­é metropoli přijde o mamutí porci bodů.

A přesto na tamních antukových dvorcích obstála. Dokráčela do osmifinále, v němž včera v pohledném zápase podlehla rozjeté Španělce Badosaové 4:6, 6:3, 2:6. „Nejlepší výkon, co jsem tu předvedla, cítila jsem se výborně,“mohla říct.

Posílená o jedinečnou zkušenost může pokračovat v tuze slibné kariéře, bude jí teprve dvaadvacet.

Zůstane-li delší dobu zdravá, dokáže ještě velké věci.

 ??  ?? Obstála Po předloňské­m finále skončila Markéta Vondroušov­á letos v Paříži v osmifinále, podlehla rozjeté Španělce Badosaové. Foto: ČTK
Obstála Po předloňské­m finále skončila Markéta Vondroušov­á letos v Paříži v osmifinále, podlehla rozjeté Španělce Badosaové. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia