Dnes Prague Edition

Polojasno nad českou moderní energetiko­u

Vláda a poslanci dál hledají shodu na klíčových zákonech a čas se krátí

-

Všichni se shodují, že pro moderní energetiku jsou klíčové obnoviteln­é zdroje. Debata o jejich budoucnost­i se však v Česku zasekla na minulosti. Vláda a poslanci řeší novelu zákona o podporovan­ých zdrojích energie, která určí budoucnost české moderní energetiky a to, zda dokážeme rychle nahradit uhlí.

Shoda na této klíčové legislativ­ě ovšem zatím nepanuje, bodem sváru je především výše podpory pro zdroje realizovan­é v minulosti. Intenzivní debata se navíc vede i kolem dalších klíčových opatření pro budoucnost obnoviteln­ých zdrojů energie v České republice - systému aukční podpory a zapojení baterií do možnosti regulovat sítě. To vytváří nejistotu v rámci energetiky a dalších investic do nových zdrojů energie.

Novela přináší spoustu změn, klíčová diskuse se však vede o tzv. vnitřní výnosové procento (IRR) neboli maximální povolenou výnosnost již existující­ch projektů obnoviteln­ých zdrojů. Vládní novela navrhuje nastavit každému zdroji jinou hodnotu výnosnosti. Nejméně by měla dostat fotovoltai­ka, které navíc ještě hrozí zavedení speciální solární daně. V rámci poslanecký­ch pozměňovac­ích návrhů se pak ministerst­vo průmyslu kloní k zavedení intervalu hodnot vnitřního výnosového procenta v rozmezí 8,4–10,6 %. Obecně ale vidí ministr Havlíček rozvoj fotovoltai­ky pozitivně: „Solární energie má budoucnost, musíme ji podpořit. Z Modernizač­ního fondu na to máme připraveno 50–100 miliard korun, v rámci Národního plánu obnovy 5 miliard korun a další prostředky jsou v rámci koheze. Zároveň musíme už udělat tlustou čáru za roky 2009 a 2010. Bude to poslední čára a bude předvídate­lná.“

Všem zdrojům stejná pravidla

Opozice s návrhem vlády nesouhlasí a naopak požaduje výnosnost pro všechny zdroje sjednotit. Podobně nesouhlasí i drtivá většina profesních organizací z energetiky. Sjednocení podmínek podpořil Svaz moderní energetiky či Svaz průmyslu a dopravy. Hlásí se k němu také profesní organizace ze sektoru zemědělstv­í. Argumentuj­í obavou, že se podmínky mohou měnit podle toho, jak budou příští vlády přistupova­t k podpoře obnoviteln­ých zdrojů. Celkově takové prostředí může ohrozit již realizovan­é investice do obnoviteln­ých zdrojů energie. „Podmínky mají být čisté a předvídate­lné, totálně nenapadnut­elné. Nemůže o tom rozhodovat nějaká menší skupinka,“reagoval kriticky na návrh zavést interval hodnot a z něj pak vybírat vhodné výnosové procento pro kontrolu možné překompenz­ace obnoviteln­ých zdrojů Petr Dolínek, poslanec ČSSD.

Za profesní svazy se k rozporu mezi intervalem a jasně stanoveným číslem vyjádřil v navazující debatě expertů Jan Habart, předseda CZ Biom: „CZ Biom podporuje jednotný přístup ke všem obnoviteln­ým zdrojům. Za ideální považujeme hodnotu IRR 10,6 %, ale rozumíme tomu, že je nutné v rámci politickéh­o dialogu udělat kompromis. Za ten považujeme 9,5 %. Interval, který navrhuje MPO, je de facto odložení problému na neurčito. O klíčové otázce, kterou má tento zákon vyřešit, by rozhodoval­y až budoucí vlády. Hrozí tak, že by kdykoli pro kterékoli provozovat­ele hodnoty výnosnosti měnit.“

Přímo za sektor solární energetiky pak v debatě reagoval Jan Krčmář, předseda představen­stva Solární asociace: „Stát zasáhl do života majitelů solárních elektráren už několikrát. Předchozí vlády aplikovaly celkem osm retroaktiv­ních opatření. Šlo zejména o 26% solární odvod, jenž platil v letech 2011–2013 a snížil podporu fotovoltai­ckých elektráren o 18 miliard korun, a navazující solární odvod ve výši 10 % po celou dobu životnosti pro solární elektrárny z roku 2010. Během 17 let jeho platnosti tak stát sníží podporu o 34 miliard korun. Naším cílem je zajistit stabilní podmínky pro další provoz současných solárních instalací i těch budoucích.“

Podle Solární asociace jednotné vnitřní výnosové procento narovná výnosnost všem zdrojům energie za celou dobu životnosti, tedy i za dobu, kdy měly některé zdroje údajně větší výnosnost. Proti logice překompenz­ace navíc jde i návrh na dodatečnou solární daň, neboť tímto krokem vláda říká, že fotovoltai­ka je překompenz­ovaná ještě předtím, než proběhne šetření.

Nová etapa moderní energetiky

Dalším důležitým bodem rozvoje moderní energetiky je otázka podpory nových projektů obnoviteln­ých zdrojů prostředni­ctvím aukcí. Vláda do novely zákona vybrala jen větrné elektrárny, malé vodní elektrárny a spalování skládkovéh­o plynu. To však podle zástupců profesních sdružení v energetice nebude stačit. Shodnou se s nimi i poslanci.

„Rozvoj obnoviteln­ých zdrojů má nyní velkou šanci, je ale otázkou, zda parlament ve finále podpoří rozumná a férová řešení. Ta navrhuje mnoho poslanců včetně mě. Chci rozvoj fotovoltai­ky a dalších obnoviteln­ých zdrojů vhodnou kombinací přiměřené podpory, která efektivně snižuje náklady státu. Chci takto podpořit nejen větší instalace mimo úrodnou zemědělsko­u půdu, ale nastartova­t rozvoj fotovoltai­ckých panelů především na střechách a fasádách domů. Toto je obrovská šance a příležitos­t pro naše domácnosti, malé a střední firmy, které také dlouhodobě sníží své náklady,“říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Právě Marian Jurečka navrhuje vládní novelu rozšířit a aukční podporu zavést také pro nové projekty solárních elektráren či nové bioplynové stanice. Takový krok má podporu i u dalších poslanců. Podpořil ho Petr Dolínek i Petr Třešňák (Piráti).

Aukční podpora pro obnoviteln­é zdroje, zejména však solární energetiku, je vyzkoušené řešení napříč celou Evropou. Výhodou je, že prokazatel­ně tlačí ceny energie dolů. Proto se Marian Jurečka logicky ptá: „Aukce v jiných zemích přinesly jednoznačn­é zlevnění nákladů na instalace, proč by to nemělo fungovat i u nás?“

Po dlouhé debatě ovšem vláda změnila názor a nově se staví k zahrnutí dalších obnoviteln­ých zdrojů do připravova­ného systému aukční podpory neutrálně. A podobný přístup vláda zaujala i k rozvoji velkokapac­itních akumulací. Ty za posledních pár let prošly překotným vývojem a největší smysl dávají v kombinaci právě s obnoviteln­ými zdroji energie. Do velké míry totiž řeší problémy spojené s nestabilit­ou těchto zdrojů.

Kroky vlády v tomto směru oceňují zástupci soukromých svazů. „Obecně vítáme příslib neutrálníh­o stanoviska k aukční podpoře a taktéž jsme rádi za vyjádření podpory pro bateriové systémy v rámci novely energetick­ého zákona. Tyto kroky pomohou k většímu rozmachu obnoviteln­ých zdrojů v ČR a pomohou zajistit postupnou náhradu uhlí v energetice,“dodává programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

V podobném duchu se vyjádřil i Marek Lang, člen představen­stva Svazu moderní energetiky: „To, že vláda připustí možnost aukční podpory pro všechny typy zdrojů, je logické. K ničemu ji to nezavazuje, ale ponechá si do budoucna otevřené všechny možnosti rozvoje moderní energetiky.“Marek Lang pak v debatě připomněl, že aukční podpora je také pro stát výhodnější s ohledem na zajištění dlouhodobé energetick­é soběstačno­sti. Stát totiž uzavře se společnost­mi, které budou provozovat například solární či větrné elektrárny dlouhodobý kontrakt na 15 nebo 20 let, během kterého ví, kolik dané projekty dodají čisté elektřiny.

Akumulaci energie se blýská na lepší časy

Třetí oblast debaty patřila rozvoji bateriovýc­h systémů, které mohou přispět ke stabilnímu chodu elektráren­ských sítí a do budoucna pomoci hladkému nástupu většího podílu elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů. Politická debata se vede o roli akumulace v novele energetick­ého zákona. Poslanec Marian Jurečka navrhuje jasná pravidla, která by umožnila provoz bateriovýc­h systémů spojených například se solární elektrárno­u. „Opatrnou podporu“tomuto návrhu vyjádřil během debaty i ministr průmyslu Karel Havlíček.

„Pro další rozvoj obnoviteln­ých zdrojů je také nutné řešit stabilitu přenosové soustavy a k tomu by významně mohl přispět další z mých pozměňovac­ích návrhů na akumulaci do baterií a do vodíku. S touto možností dnes energetick­ý zákon nepracuje. Akumulace energie je přitom obrovská šance, jak inovovat naši energetiku, rozvíjet efektivně a bezpečně obnoviteln­é zdroje v naší zemi,“vysvětlil motivace, proč je třeba zajistit zákonné prostředí pro rozvoj ukládání energie Marian Jurečka. Předseda KDU-ČSL se také domnívá, že rozvoj moderní energetiky přinese impulz pro rozvoj českých firem, které pak v energetice budou moci nabídnout nové pracovní příležitos­ti a prosadí se na trhu s inovativní­mi řešeními.

Aukční podpora pro obnoviteln­é zdroje, zejména však solární energetiku je vyzkoušené řešení napříč celou Evropou. Výhodou je, že prokazatel­ně tlačí ceny energie dolů.

 ??  ?? Jaká budoucnost čeká zelenou energii v Česku? 2. června se uskutečnil­a panelová debata s názvem Proměna české energetiky – příležitos­ti a souvislost­i novely zákona o podporovan­ých zdrojích energie. Na debatě vystoupili politici i odborníci a zástupci energetick­ých svazů.
Jaká budoucnost čeká zelenou energii v Česku? 2. června se uskutečnil­a panelová debata s názvem Proměna české energetiky – příležitos­ti a souvislost­i novely zákona o podporovan­ých zdrojích energie. Na debatě vystoupili politici i odborníci a zástupci energetick­ých svazů.
 ??  ?? Zelená energie v Česku? „Rozvoj obnoviteln­ých zdrojů má nyní velkou šanci,“řekl na debatě předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (vlevo).
Zelená energie v Česku? „Rozvoj obnoviteln­ých zdrojů má nyní velkou šanci,“řekl na debatě předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (vlevo).
 ??  ?? Jednotné podmínky pro všechny Odborníci i dotčené energetick­é svazy apelují na vládu, aby zavedla jednotná pravidla pro všechny obnoviteln­é zdroje.
Jednotné podmínky pro všechny Odborníci i dotčené energetick­é svazy apelují na vládu, aby zavedla jednotná pravidla pro všechny obnoviteln­é zdroje.
 ??  ?? Co na to vláda? Na debatě vystoupil i místopředs­eda vlády a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.
Co na to vláda? Na debatě vystoupil i místopředs­eda vlády a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia