Dnes Prague Edition

„Jít pomáhat mi přišlo jako samozřejmo­st.“

-

Měla jsem potřebu jít pomáhat, připadalo mi to jako samozřejmo­st,“říká studentka a fotografka Klára Venty Mojová. Přes opakované setkání se smrtí by se prý nerozmýšle­la a svoji pomoc nabídla v případě potřeby znovu.

Do práce na covidovém oddělení se poprvé zapojila už v lednu, nakonec zvládla pět misí. Nejnáročně­jší pro ni byla prý hned ta první, v Karlových Varech.

„V lednu byla situace v nemocnicíc­h docela špatná. Nebylo to nic jednoduché­ho. Ze začátku jsme nevěděli, jestli nemocniční­mu personálu vůbec dokážeme nějak pomoci. Nakonec jsem si ale uvědomila, že naše pomoc je namístě a že jsme užiteční,“říká Klára Venty Mojová. Zažila i velmi smutné chvíle.

„Vzpomínám si na moment, kdy jsme na oddělení měli matku s dcerou. Vypadalo to, že budou brzy obě z nemocnice propuštěny. Zdálo se, že jsou v pořádku, ale třetí den se stav matky zhoršil a zemřela. Bylo to pro mě velmi nepříjemné, vžívala jsem se do pocitů dcery a nedokázala si představit, jak těžké to muselo být,“říká.

S úmrtími se setkala na každém ze svých pěti výjezdů. Smrt začala brát jako součást života.

Další chuť do práce jí dodávali sami nemocní, které chodívala krmit nebo jim pomáhala s hygienou. Často šlo o lidi, jejichž zdravotní stav nebyl vůbec dobrý. „Už jenom to, že se na mě usmáli, pro mě bylo velmi silné,“vzpomíná.

 ??  ?? Při práci s nemocnými se pro ni smrt stávala součástí života.
Klára Venty Mojová
Při práci s nemocnými se pro ni smrt stávala součástí života. Klára Venty Mojová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia