Dnes Prague Edition

Brodili se v kroupách. Další bouře udeřila na Lounsku

- Úkryt ve stodole — Miloslava Hálová, Andrea Angermanno­vá

BLATNO, STEBNO Bílá tma, ve které nešlo udělat bezpečný krok. Vichřice, krupobití a déšť.

Nejhorší půlhodinu svého života zažili ve čtvrtek večer obyvatelé dvou obcí na Lounsku. Když se vyjasnilo, mohli ve dvaceticen­timetrové vrstvě krup jen uklízet následky a být rádi, že přežili.

Nad nejjižnějš­ím cípem Ústeckého kraje se podobně jako jižní Moravou přehnal ničivý živel. A podle meteorolog­ů, kteří vyjeli na místo, aby situaci prozkoumal­i, je pravděpodo­bné, že i tady bylo tornádo.

Je to velmi nezvyklé, ale v Česku se podle všeho ve čtvrtek večer roztočily ničivé větrné víry dva – v Ústeckém kraji a na jižní Moravě.

„Viděl jsem škody a podle všeho to s velkou pravděpodo­bností vypadá, že se tam tornádo vyskytlo,“uvedl Radek Tomšů z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu na ústeckém Kočkově. Nejhorší situace byla v obci Blatno u Podbořan a ve Stebně, což je část Kryr. „Je to doslova apokalypsa. Ve Stebně odhaduji škody tak na sto milionů,“uváděl včera kolem poledne Miroslav Brda, starosta města Kryry.

Poničená je ve Stebně většina střech, některé živel od domů doslova odřízl. Stromy jsou přepůlené, mnohé přišly o kůru. Uklízející lidé se proplétají mezi spadanými trámy, hromadami rozdrcenýc­h tašek a polámanými stromy.

„Spadlo tady šestnáct stodol. Lidé, kteří zůstali zavření v domech, se z té hrůzy nemůžou vzpamatova­t. Když se jim barák rozklepal, báli se, že jim spadne na hlavu. Jenom přemýšleli, kam utéct,“popisuje děsivé zážitky starosta. „Lidé tady žijí i osmdesát let a říkají, že nic podobného ještě nezažili,“dodává Brda. Jedna střecha ulétla i s fotovoltai­ckými panely. „Bytelnou střechu od altánu máme na baráku, izolace jsou promočené,“vypráví zdrcený majitel poničeného domu.

Se zkázou se zatím nevyrovnal a při pohledu na poničený dům, zahradu, ale i okolní stavení se mu do očí derou slzy. „Manželka se psem se ukryla v garáži a jenom čekala, až bude konec,“dodává. „A kdybyste viděla ten starý park, kde byly vzrostlé stromy... Všechno je pryč. Tohle nemůže normální bouřka způsobit,“smutně konstatuje muž.

Ve stodole strávil čtvrteční řádění živlů asi sedmdesáti­letý pán. „Táta viděl, že se hodně zatáhlo, šel do stodoly uklidit auto, ale ven se už nedostal,“popisuje sedm hrůzných minut jeho syn, který přijel z Plzně likvidovat spoušť k rodičům.

„Byla to doslova bílá tma, nebylo vidět vůbec nic. Sutiny z vedlejšího domu létaly k nám, máme rozbitá okna, všechno je podmáčené,“dodává syn.

Podobná situace je i v Blatně. Popadané stromy tu ještě včera v poledne ležely přes silnici. „U jedné stodoly, kterou vlastní Státní pozemkový úřad, odlétla střecha. Naštěstí nedošlo k žádným úrazům nebo zraněním,“uvedl Václav Beneš, starosta obce Blatno u Podbořan.

Kdo mohl, pomáhal. Na pomoc přijeli i hasiči z Krásného Dvora s výškovou technikou. Do ulic vyrazili také lidé s pilami a začali s odstraňová­ním popadaných stromů, aby se uvolnily alespoň cesty. Rychlou pomoc se zastřešení­m domů slíbily lidem státní lesy a kraj slíbil pomoc ve výši milionu korun.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Stebno Ve Stebně bouře poničila střechy a zemi pokryla vrstva krup. Naštěstí tam ale nikdo nebyl zraněn.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Stebno Ve Stebně bouře poničila střechy a zemi pokryla vrstva krup. Naštěstí tam ale nikdo nebyl zraněn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia