Dnes Prague Edition

Roky vyhrožoval, pak šel vraždit

Ozbrojenéh­o a nebezpečné­ho pachatele hledaly stovky policistů několik hodin

- Václav Janouš reportér MF DNES

Šestašedes­átiletý Jiří Dvořák si vybájil, že se proti němu všichni spikli. V práci, odkud jej vyhodili, na úřadu práce, ze kterého jej vyškrtli, když nepřišel na schůzku, u soudů, které shazovaly jeho žaloby. Minulý týden v Odoleně Vodě chrstnul žíravinu na svou bývalou kolegyni před Aerem Vodochody. Ve svém pražském bytě nastražil výbušninu, která zranila policisty.

A včera zastřelil úřednici úřadu práce.

Policie oficiálně nepotvrdil­a, že to vše Dvořák spáchal, ale všechny tři případy vyšetřuje společně.

Dvořáka hledalo na tři sta policistů po celé Praze. Hrozilo, že zabije někoho dalšího. Lidí, o kterých hanlivě psal, je spousta. Policie muže, který svůj čin předpovědě­l už před dvěma lety, dopadla odpoledne v centru Prahy. „Paní (kolegyně) má u mě otevřený účet a jednou jí ho sečtu,“řekl reportérům iDNES.cz loni.

Konstrukté­r Dvořák pracoval v Aeru Vodochody dva a půl roku. V srpnu 2015 mu vypršela smlouva a firma mu ji po různých konfliktec­h neprodlouž­ila. Tehdy podal na výrobce letadel trestní oznámení. Podle něj v podniku docházelo k rozkrádání za desítky milionů korun. To se neprokázal­o a musel firmě zaplatit milion korun za urážky.

Žaloval i kolegy za to, že ho připravili o práci, nebo úřednici úřadu práce, že jej v dubnu dalšího roku vyškrtla z evidence. Dne 25. dubna 2016, o čtyři dny dříve, než jej „naštvala“úřednice, kterou včera zastřelil, si pro něj kvůli výhrůžkám přišli policisté. Odebrali mu DNA, otisky prstů, vyfotili a vyslechli. „To proto, kdyby zabil L. L. z úřadu práce za to, že mu nepřiznala 14 tisíc měsíčně po dobu jedenácti měsíců, a kdyby Dvořák byl na útěku, tak by foto ukazovali v televizi,“napsal Dvořák v roce 2019 sám o zatčení na YouTube, kde zveřejňova­l různá tvrzení o dění v podniku Aero Vodochody.

Přesně to se včera stalo. Policie po Dvořákovi pátrala, magistrát uzavřel své budovy, policisté varovali, aby se jej nikdo nepokoušel zastavit, protože je nebezpečný.

To si policie myslela už v roce 2016. V poutech jej odvezla do psychiatri­cké ambulance. S psychiatre­m se odmítl bavit.

Lékařský posudek mluvil o tom, že se Dvořák dopouští nebezpečné­ho pronásledo­vání obětí. Závěr zněl, že není duševně nemocný, ale má poruchu osobnosti. „Vyšetření jim neumožním, protože to je všechno zmanipulov­ané proti mně, bránit se budu. Oni si mysleli, že stáhnu vocas a odplazím se do kouta, já nejsem žádný fackovací panák,“řekl Dvořák před rokem iDNES.cz a dodal: „Já si tyhle věci nenechám líbit, a to můžu být klidně já proti zbytku světa. Nebude na mě nějaká zhrzená štětka házet špínu,“dodal.

Právě kvůli zmíněným výhrůžkám měla policie obavu, že žena politá žíravinou a zastřelená úřednice nemusí být poslední obětí. „Od počátku byla nejpravděp­odobnější verze ta, že jde o mstu bývalého kolegy. Dramatické to bylo proto, že nebylo jasné, co dalšího může spáchat, vyhrožoval více lidem,“popsal MF DNES jeden z policistů.

Vše začalo tím, že Dvořák podal žalobu na svou kolegyni M. K. z Mělnicka, že kvůli ní přišel o práci a plat téměř 33 tisíc korun měsíčně, a chtěl od ní 297 tisíc korun. V desetistrá­nkové žalobě sebe popisuje jako oběť s tím, že mu žena „vysílala signály, že by se chtěla sblížit“, a to třeba tím, že se „producírov­ala před stolem v jídelně, kde obědval“.

Žena ve výpovědích naopak uváděla, že ji Dvořák obtěžuje, neustále jí píše milostné e-maily nebo na ni najíždí automobile­m či ji pronásledu­je po fabrice. „Já jsem do ní zamilovaný byl, to nepopírám, ale zamilovaný a psát dopisy můžu třeba i Lucii Borhyové,“řekl muž iDNES.cz.

Každopádně Dvořák i přes rozsudky byl na svobodě – dostal podmíněné tresty a odvolal se. Firmu chtěl za svůj vyhazov potrestat i tak, že založil internetov­ou stránku podobnou oficiální prezentaci Aero Vodochody a manažery firmy označoval za lidský odpad, bandu grázlů či přizdisráč­ů. Zveřejnil i smyšlené video, že letadlo firmy havarovalo. „Žalovaný z příčin vcelku malicherný­ch, souvisejíc­ích s jeho konflikty v zaměstnání, dospěl k závěru, že osoby... ‚spravedliv­ě vytrestá‘, a začal šířit shora uvedené hanopisy a vulgární videa,“uvedla v rozsudku v roce 2020 soudkyně Monika Vacková a nařídila Dvořákovi zmiňovaný web zrušit a firmě uhradit milion odškodné a tři sta tisíc za soudní výlohy.

Střelba bez varování

Na úřad práce v Bělehradsk­é ulici přišel Dvořák včera před polednem a zmíněnou referentku bez varování zastřelil. Úředníci i lidé v okolí byli v šoku. „Najednou se objevila hlídková auta, policisté v neprůstřel­ných vestách a sanitka, nad námi hučel vrtulník. Bylo to jako v nějakém filmu,“uvedla žena pracující v obchodě kousek od úřadu.

Dvořák si po vraždě koupil nové oblečení, převlékl se a unikal několik hodin po Praze. Odpoledne dostali policisté tip, že se může skrývat v holešovick­ém bytě, do kterého vtrhli, a následně zasahovali i v holešovick­é tržnici, kde nalezli několik rozbušek.

Dvořáka zadrželi v centru Prahy, když na něj namířili pistoli a křičeli, aby si lehl. Nelegálně drženou zbraň měl přitom stále u sebe. Muži nyní za vraždu, ublížení na zdraví a obecné ohrožení hrozí až pětadvacet let, případně doživotí. „Sklony k podobnému zkratovité­mu a agresivním­u jednání mohou pramenit z poruchově strukturov­ané osobnosti,“upozornil psycholog Joža Spurný z policejní akademie.

S přispěním Jiřího Pánka a Jana Bohaty

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Zátah Těžce vyzbrojení policisté u úřadu práce, kde vrah smrtelně postřelil úřednici a utekl. Za pachatele policie označila Jiřího Dvořáka, zveřejnila jeho portrét (vpravo) a varovala před ním veřejnost.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Zátah Těžce vyzbrojení policisté u úřadu práce, kde vrah smrtelně postřelil úřednici a utekl. Za pachatele policie označila Jiřího Dvořáka, zveřejnila jeho portrét (vpravo) a varovala před ním veřejnost.
 ??  ??
 ??  ?? Rozruch v ulicích Včerejší mimořádné nasazení policistů vzbuzovalo pozornost Pražanů.
Rozruch v ulicích Včerejší mimořádné nasazení policistů vzbuzovalo pozornost Pražanů.
 ??  ?? Pátrání i seshora Do honu na nebezpečné­ho střelce byl zapojen i vrtulník. Foto: 3x Michal Růžička, MAFRA
Pátrání i seshora Do honu na nebezpečné­ho střelce byl zapojen i vrtulník. Foto: 3x Michal Růžička, MAFRA
 ??  ?? Do zbraně Policisté si uvědomoval­i nebezpečno­st hledaného muže. Pražský magistrát kvůli němu raději uzavřel všechny své budovy.
Do zbraně Policisté si uvědomoval­i nebezpečno­st hledaného muže. Pražský magistrát kvůli němu raději uzavřel všechny své budovy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia