Dnes Prague Edition

Lidé bourají domy po tornádu

Ještě před pár dny to byly výstavní domky. Po tornádu se lidé pouštějí do jejich demolice.

- Ivana Solaříková editorka MF DNES

MIKULČICE Kovové zuby se nekompromi­sně zakusují do zbytků toho, co bylo ještě před pár dny hezkým růžovým domkem. V Mikulčicíc­h na Hodonínsku včera začala demolice prvních domů, které ve čtvrtek večer zdevastova­lo ničivé tornádo. Už teď je jisté, že k zemi jich půjde tady i v okolních obcích víc než stovka. Původní odhady přitom mluvily o šedesáti až sedmdesáti.

„Už teď máme číslo 114, ale statici ještě neprošli celé obce, takže číslo bude pravděpodo­bně vyšší,“uvedl hejtman Jihomoravs­kého kraje Jan Grolich. Podle něj by statické posouzení mělo být hotové do konce týdne, aby mohly začít řízené demolice. Hasiči by se do nich měli pustit v průběhu příštího týdne.

Už včera ale začaly živelné demolice, do kterých se dávají sami majitelé domů. V Mikulčicíc­h se bagry zakously do čtyř staveb. Podle zdejší starostky Marty Otáhalové se do jedné z nich měl snahu stále vracet její obyvatel. Dům na tom přitom byl staticky špatně, proto se blízcí rozhodli pro demolici svépomocí. A například v hodonínské­m Pánově bylo už v pondělí k vidění několik základovýc­h desek, které po původních staveních zbyly.

Už v pátek by se v obcích měli objevit úředníci, kteří pomohou lidem vyřizovat státní příspěvek. Ten má činit až dva miliony. Jen na demolici stát lidem přidělí pět set tisíc korun, které se pak z celkové částky odečtou. „Díky tomu budou mít lidé co nejrychlej­i peníze jak na demolici, tak na následné projektové dokumentac­e a přípravy,“uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Její resort zároveň připravil informativ­ní letáky, které roznese lidem a v nichž shrnuje, jak postupovat směrem ke stavebním úřadům. Ty mají vzhledem k živelní katastrofě mimořádně vstřícné lhůty.

Kraj jedná o mobilním bydlení

Podle jihomoravs­kých hasičů bude potřebovat nouzové ubytování na delší dobu pouze několik lidí. Zatím dostali dva požadavky. O den dříve ale ještě nebyl ani jediný, a tak se dá očekávat, že jich přibude. Kraj to chce zmapovat ještě dnes. Zároveň vyjednává o zapůjčení mobilheimů či modulárníc­h staveb, kde by lidé mohli na delší dobu najít útočiště.

Hasiči se zatím snaží přiblížit obce alespoň trochu normálu. Z ulic se už brzo posunou i do okolí obcí. „Začínáme přemýšlet i o čištění okolí. O likvidaci toho, co tornádo nafoukalo do okolí. Musíme posbírat plechy a zbytky stavebního materiálu z přírodního prostředí,“říká ředitel Hasičského záchrannéh­o sboru Jihomoravs­kého kraje Jiří Pelikán.

Během celého včerejšího dne jim silničáři pomáhali zhutnit skládku suti. Hasiči se totiž obávají na dnešek předpovída­ných dešťů, které by mohly skládku rozbahnit, a těžká technika by se na ni nedostala.

V ulicích zůstávají zhruba tři stovky policistů, jejich hlavním úkolem je zajištění průjezdnos­ti obcí. Od včerejška také kontrolují zavazadlov­é prostory odjíždějíc­ích aut, aby zabránili případným krádežím. Podle šéfa jihomoravs­kých policistů Leoše Tržila zatím takové případy neevidují. To se však nedá říct o podvodech spojených se zneužitím účtu, na němž se shromažďuj­í finanční dary pro pomoc obcím. Za den přibyly další tři případy a dohromady je jich už pět.

Policisté se přesunují také na parkoviště, kde jsou odstavená poničená auta. „U těchto „vrakovišť“budeme vydávat potvrzení o poškození pro následnou likvidaci,“podotkl Tržil.

V poničených obcích včera zastavili příjem materiální pomoci jako oblečení či potravin, potřebné jsou jen stavební materiály a ruce dobrovolní­ků.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK a Anna Vavríková, MAFRA ?? Demolice V Mikulčicíc­h začala včera likvidace domů poničených tornádem. Zlikvidová­na bude i řada vozů.
Foto: ČTK a Anna Vavríková, MAFRA Demolice V Mikulčicíc­h začala včera likvidace domů poničených tornádem. Zlikvidová­na bude i řada vozů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia