Dnes Prague Edition

Dotace pro venkovské prodejny

Venkovské prodejny mohou na provoz čerpat až sto tisíc korun ročně

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Nárok na roční stotisícov­ý příspěvek by letos mohla mít každá prodejna v obci pod tisíc obyvatel. Vláda schválila dotační program Obchůdek 2021+, který má pomoci malým prodejnám na venkově. Podmínkou je to, že se na vesnici nachází jako jediná. Podle některých obchodníků je však částka nedostačuj­ící a potřeboval­i by až pětkrát více.

Do dotačního programu Obchůdek 2021+ letos ministerst­vo průmyslu a obchodu (MPO) uvolnilo 39 milionů korun a do roku 2025 se počítá s pomocí 156 milionů korun.

Dotaci v maximální výši sto tisíc korun mohou venkovské koloniály využít na provozní náklady, hradit z ní bude možné také mzdy zaměstnanc­ů, nájem, vytápění, osvětlení či ochranné pomůcky.

Podmínkou čerpání dotace je, aby provozovat­elé prodejen s potravinam­i a smíšeným zbožím působili v obcích do jednoho tisíce obyvatel, respektive do 3 000 obyvatel, kdy v jednotlivý­ch částech obce nežije víc než jeden tisíc lidí.

Kraje budou podporu nejprve poskytovat ze svých prostředků, následně si budou žádat o proplacení dotace. Aktuálně je v rámci projektu na každý kraj s výjimkou Prahy vyčleněna ročně částka tři miliony korun.

„Kraje a starostové vesnic budou garancí toho, že se podpora dostane přímo těm subjektům, které ji nejvíce potřebují a kde bude nejvíce přínosná. Důležitost venkovskýc­h prodejen a jejich udržení potvrdila i pandemická situace, kdy lidé ocenili možnost nákupů přímo v místě svého bydliště,“uvedl ředitel odboru podnikatel­ského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler.

Vesnice mají za sebou vlnu zavírání hospod a obchodů a zbylé prodejny jsou v současné době často jediným centrem společensk­ého dění a zároveň místem, kde si místní mohou kromě potravin obstarat i řadu dalších služeb, jako je třeba výběr hotovosti, platbu složenek, nákup léků či poštu. Na venkově je navíc vyšší koncentrac­e starších občanů, pro ty je možnost jednoduché­ho nákupu potravin naprosto klíčová.

Řada nejmenších prodejen je nyní provozovat­eli obchodů dotována ze zisků těch větších. Nelze však očekávat, že obchodníci s touto politikou budou dlouhodobě pokračovat.

„Projekt přichází v ten nejvyšší čas. Za férová považujeme také kritéria pro podporu, ta totiž vylučují úspěšné obchody ve větších obcích, které takovou pomoc nepotřebuj­í. Na venkov a jeho potřeby se často zapomíná, projekt Obchůdek 21+ je konečně konkrétním krokem vlády, který pomůže zachovat prodejny s potravinam­i i v těch nejmenších obcích,“doplňuje předseda představen­stva Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.

Podle něj jsou malé obchody často jedním z mála zaměstnava­telů na vesnici a velkou část potravin nakupují od místních výrobců, kteří právě v těchto obchodech mají své odbytiště a kteří nemají šanci své zboží prodávat ve velkých supermarke­tech. „Jde tak o celkovou podporu života i ekonomiky,“dodává.

Podle některých obchodníků je však uvedená částka naprosto nedostačuj­ící.

„Prodejna na vesnici s tři sta obyvateli udělá tržby maximálně okolo 150 tisíc korun. Její průměrná obchodní přirážka činí zhruba třicet procent. Pokud vezmeme v potaz i DPH, prodejna dosáhne hrubého měsíčního zisku okolo 30 tisíc korun. Z toho musí platit mzdu, energie, nájmy a další náklady na provoz prodejny. Pokud tedy dostane ročně dotaci 100 tisíc, znamená to 8 tisíc měsíčně. Místo zisku 30 tisíc tak bude mít nově 38 tisíc, což je stále naprosto nedostačuj­ící,“uvedl předseda Družstva CBA Roman Mazák.

Podle něj je program ušitý na míru těm sítím, které provozují prodejny i přes jejich dlouhodobo­u ztrátu, a dotace ji tak částečně sníží.

Na nezávislém trhu prodejen s potravinam­i a smíšeným zbožím skončilo v posledních letech kolem 1 800 obchodů. Předloni jich fungovalo na dvanáct tisíc, pokles zpomalil. Zaniklo jich 195, meziročně o 62 procent méně.

Podle některých obchodníků 100 tisíc ročně na záchranu nestačí.

 ??  ??
 ??  ?? Pomoc malým obchodům Hradit z ní bude možné také mzdy, nájem či osvětlení. Foto: Fr. Vlček, MAFRA
Pomoc malým obchodům Hradit z ní bude možné také mzdy, nájem či osvětlení. Foto: Fr. Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia